18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Erer'den su tasarrufu uyarısı

Karabük Belediye Başkanı Hüseyin Erer, Türkiye'de kişi başına düşen su miktarının 1,5 ton olduğunu söyleyerek, "Türkiye sanıldığı gibi, su zengini bir ülke değildir" dedi.

Karabük'te su sıkıntısının şu an yaşanmadığını, ancak yaşanma ihtimaline karşı halkın tedbirli olması gerektiğini söyleyen Belediye Başkanı Hüseyin Erer, suyun mutlaka tasarruflu kullanılmasını istedi.

Erer, "Hiçbir doğal kaynak sınırsız değildir. Dolayısıyla, hoyratça tükettiğimiz su kaynakları da sınırsız değil. Yeryüzünün yüzde 70'i sularla kaplı. Ancak, bunun sadece binde 3 gibi küçük bölümü kullanılabilir ve içilebilir durumda. İnsanoğlu, yağışlarla dönüşümü sağlanan tatlı suyun en az iki katını israf ettiği için, binde 3'lük bu oran her geçen gün biraz daha azalmaktadır. Öte yandan, bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için, kişi başına düşen yıllık su miktarının en az 8-10 ton arasında olması gerekir. Ülkemizde kişi başına düşen su miktarı ancak 1,5 tondur. Dolayısıyla, Türkiye sanıldığı gibi su zengini bir ülke değildir. İsraf önlenmediği ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde, önümüzdeki 20-25 yıllık süreçte ülkemizde kişi başına düşen su miktarının üçte bir oranında azalacağı ve çok büyük sıkıntılar yaşanacağı bilim çevreleri tarafından tartışılmaktadır. Başta Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirler olmak üzere birçok şehirde yaşanan sıkıntılara rağmen, aldığımız önlemler sayesinde, kısa süreli tamir ve bakım çalışmaları dışında, Karabük'te su sıkıntısı yaşanmamaktadır" diye konuştu.

Hayata geçirdikleri Karasu Projesi'nin, su konusunda aldıkları önlemlerden en önemlisi olduğunu ifade eden Erer, "Su kayıplarının önlenmesi için 110 kilometrelik içme suyu şebeke yenilemesi çalışması gerçekleştirdik. Bir başka deyişle, toplam şebekenin yüzde 25'lik bölümünü yeniledik. Şebeke yenileme çalışmalarımız devam ediyor. Öte yandan, eski şebekedeki gözle göremediğimiz çok küçük çatlak ve kırıklardan önemli miktarlarda su kaybı meydana geliyor. Basınç arttıkça kaybolan su miktarı da artıyor. Şebekeye bağlamakta olduğumuz basınç düşürücü vanalar sayesinde su kaybı beşte bir oranında önlenmektedir. Suyla ilgili aldığımız önlemlerden bir diğeri de belediyemize ait arıtma tesislerinde elde edilen arıtılmış atık suların depolanmasıdır. Söz konusu sular tankerlerle taşınarak şehrimizdeki yeşil alanların sulanması ve yolların yıkanmasında kullanılmaktadır" dedi.

Alınan önlemlerin tek başına yeterli olmadığını, bu konuda vatandaşlardan da destek beklediklerini söyleyen Belediye Başkanı Hüseyin Erer, "Belediye olarak aldığımız bu önlemler tek başına yeterli değil. Şu an için su sıkıntısı yaşamıyor olmamız, ilelebet su sıkıntısı yaşamayacağımız anlamına gelmez. Kullanılabilir su kaynaklarının sınırsız olmaması ve her geçen gün biraz daha azalması, toplumsal ve bireysel birtakım önlemlerin alınmasını kaçınılmaz kılmaktadır. Bu nedenle de halkımızdan suyu israf etmemelerini ve çok dikkatli kullanmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2007 Perşembe 10:50:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?