21
Mayıs
2024
Salı
KARABÜK

Eskipazar kabuğunu kırmak istiyor

Karabük'ün, Safranbolu'dan sonra ikinci açık müze kenti olma yolunda çalışma yapan Eskipazar, kabuğunu Milattan Önce 5. yüzyıla ait Hadriyanapolis antik kentini turizme kazandırarak kırmak istiyor.


Eskipazar Belediye Başkanı Dursun Baş, kentin makus talihini kırmak için ellerinden gelen çalışmayı yapacaklarını belirterek bunu kültür, doğa ve termal turizmde yakalayacaklarını söyledi. 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde halkın ilçeye AK hizmetlerin gelmesine müsaade ettiğini ifade eden Belediye Başkanı Dursun Baş, "Biz bu görevi beş yıl boyunca layıkıyla yapacağız. Yönetim anlayışımız her kesimden insanı kucaklayan, kolektif akılla ve halkla barışık şeffaf hesap verebilir bir belediye, rantabl ve verimli çalışan kaynakları israf etmeyen, verimli hizmetlerle performansı yüksek bir çalışma ile halkımıza hizmet etme anlayışı içerisinde olacağız. Türkiye'de tüm belediyelerin olduğu gibi bizimde malum bir takım maddi sıkıntılarımız var" dedi.


ÇALIŞANLARIMIZIN HAKKINI ALMASI ÖNEMLİ
Yönetime geldikleri günün haftasında çok ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirten Dursun Baş, şöyle konuştu: "Sağanak yağışlardan dolayı ishale ile içme suyu hatlarımız koptu. Yeni bir hat döşemek zorunda kaldık. Bu da bizim için büyük bir mali yük bunu da arkadaşlarımızın yardımıyla giderdik. Mali sıkıntılarımızı mali disiplinle aşmak gayreti içerisine girdik. Mali sıkıntılarımızdan öncelikli personelimizin hala 2007 yılından bu yana devlet ikramiyeleri ve alacakları duruyor ödenmedi.

Bizim hizmetlerimizin başında çalışanlarımızın alın teri kurumadan emeklerinin karşılığının verilmesi geliyor. Göreve gelir gelmez maaşı maaş alacakları günden bir gün önce yatırdık. Mali disiplinimiz belediyedeki israfın kaldırılması yönünde oldu."

ESKİPAZAR'I AYAĞA KALDIRACAĞIZ
Görevlendirme ve teşkilat yapılanmasını birleştirdiklerini belirten Dursun Baş, sözlerine şöyle devam etti: "Personelimiz aynı personel. Bu insanlar çalışkan, cefakar, vefakar insanlar. Biz aynı insanlar, aynı kadro ile çok daha verimli çalışma yaparak Eskipazar'ı ayağa kaldıracağız. Seçim beyannamemizde ne söylemişsek yapmaya çalışacağız. Seçim beyannamemiz bizim karnemiz ve 5 yılın sonunda öğrenci deyimi ile pekiyi ile tamamlamak istiyoruz. Eskipazar özlediği günlere bizim yönetimimizle kavuşacak. Buna inanmasak bu göreve talip olmazdık. Eskipazar ilçesi bizim dönemimizde artık makus tarihi yenecektir."


KALKINMADA ÖNCELİK TURİZM
Eskiden belediyelerin belediye olarak tanımlandığını ve bu deyimin değişerek şimdiki çağda yerinden yönetim denilen yerel yönetimler anlayışının gündemde olduğunu söyleyen Başkan Baş, sözlerini söyle sürdürdü: "Bir şehrin Belediye Başkanı o şehrin sosyal ve ekonomik yapısıyla sürüklemek ve şehrin atılımını da gerçekleştirmekle de görevli. Hal böyle olunca bizim görevimiz artık yol, kaldırım, park, bahçe ve alt yapı yapmak değil. Şehrin ekonomik kalkınmasının hangi model üzerinde olacağını da düşünmek zorundayız. Eskipazar'ın bu bağlamda turizm alanında bir performans göstererek atılım yapmasının sağlıklı olacağını düşünüyorum."


Bunun için kent konseyi kurduklarını anlatan
Dursun Baş, şunları söyledi: "Onun için birinci basamak olarak turizmde ayağa kalkarak kabuğumuzu kırmamız lazım. Burada göze çarpan konu ise Hadiyanapolis antik kenti ve Akkaya hamamı. Orman denizimizde çok kıymetli bir hazinemiz olmasına rağmen ön planda fazla tutulmamış. Biz bunların hepsinin ciddi manada değerlendirilerek Dünya ve Türkiye turizmine kazandırılması için çalışma yapacağız."


Kentte üç yıldır devam eden Hadriyanapolis antik kenti çalışmalarının devam ettiğini anlatan Dursun Baş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burası M.Ö. 5. yüzyıla ait Bizans kültürü açısından çok ciddi önemine haiz değerli bir hazine. İlçemizin hemen üstünden Trabzon Rum Pontus ve Sürmene Manastırı'na geçen binlerce yerli yabancı turist buradan geçip gidiyor ve biz onlara ait hazineyi onların hizmetine açamamışız. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu noktada kazı çalışmalarını yaparken tarihe ait eserleri ortaya çıkarırken, ancak bir koruma amaçlı çalışması yapması gerekli. Bununla ilgili eksiklik var. Bunun giderilmesi için geçen günlerde Kültür Bakanlığı'nda ziyaretlerde bulunduk. Buradaki antik kentin gün yüzüne çıkarılmasının yapılan hesaplarda 170 yıl süreceği belirtiliyor. Bizim Eskipazar olarak bırak 170 yılı 170 gün bekleyecek zamanımız yok. Kaldı ki çıkan eserlerin korumaya yönelik çalışması da yapılması gerekiyor. Eserler ortaya çıkarıldıktan sonra üstü örtülüyor ve turizme açamıyoruz. Bakanlıkta yaptığımız ziyarette sonrası sıkıntımızı anlatarak buranın bu yıl çatı kaplama ile turizme açılarak açık hava müzesi oluşturulmasını istedik. Bakanlık yetkilileri isteklerimize olumlu baktı ve çalışma yapacaklarını söyledi."


Akkaya hamamı olarak bilinen termal bir kaynakları da olduğunu anlatan Dursun Baş,
şunları söyledi: "MTA Genel Müdürlüğü burada sondaj çalışması yaparak 37 derece sıcaklıkta saniyede 40 lt suyumuz var. Bununla alakalı çalışma yaptık. Termal suyun bulunduğu bölge orman arazisi şeklinde diye belediye ile orman mahkemelik olmuş. Termal mahkeme bizim lehimizde karar vererek orayı geri aldık. 12 Mayıs'ta buranın ihalesini yapacak ve bizde belediye olarak bununla ilgili tüm hazırlıklarımızı yaptık. Ben finansmanımızı da temin ederek geçici teminatı yatırarak belediye olarak ihaleye gireceğiz.
Buradaki amacımız Eskipazar'a turizm alanında Akkaya hamamının da kazandırılarak hem ekonomik değer hem de turizm potansiyeli harekete geçirmemiz lazım."


Termal suyun özellikle egzama, romatizma ve bazı basur hastalıklarına iyi geldiğinin Sağlık Bakanlığı'nın kayıtlarında olduğunu belirten
Dursun Baş, şöyle konuştu: "Biz burayı şifalı ve termal turizm olarak hayata geçirerek ikinci basamağımızı da tamamlamış olacağız. İlfBir şehrin Belediye Başkanıçenin bir diğer güzelliği ise orman denizine sahip olması. Burası bugüne kadar Eskipazar'ın gündemine bile gelmemiş. Yerel halk biliyor ama Türkiye bunu bilmiyor. O bölgede biz kış, kamp ve doğa turizmini de hayata geçirerek insan kaynaklı ekonomi merkezli bir şehir olarak sıçrama yapabiliriz."


Eskipazar'da konut ihtiyacının ciddi bir sıkıntı olduğunu da anlatan Dursun Baş, sözlerine şöyle devam etti: "Benim hiç de arzu etmediğim burada çalışan görevli memurlarımız Karabük'te ikamet ediyorlar, oradan gidip geliyor. Bu da bizim ekonomimizi olumsuz etkileyen bir durum."


Eskipazarlılara gerçekten konut gerektiğini anlatan Dursun Baş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizden önceki arkadaşların TOKİ ile ilgili başlattığı çalışma olumlu bir gelişme ve arkadaşlara teşekkür ediyorum. Gidiş şekli ile yol haritasında ciddi bir sıkıntı olmuş. Bu benden önce yapılan bir çalışma. Belediyemizin TOKİ'ye çalışmaya yapacağı, konut üreteceği ve tahsis edeceği arsa elinde mevcut değil. Dolayısıyla belediye ile TOKİ bu işi birlikte yapabilecek durumda değil. TOKİ'nin formatına uyan şekli bu.
Ancak bizim bölgemizde şahıslara ait araziler üzerinde çalışma yapması mümkün görünüyordu ki, arkadaşlar o yolu izlemiş ve çalışma yapmış. Bunun ilkinde sit arazisi çıkmış. İkinci başka bir yer ile bir çalışma yapılmış ancak durdurulmuş. Burada TOKİ'nin konut yapması ile ilgili önümüzde Akkaya hamamı ihalesi sonrası çalışmalara başlayacağız. Bununla ilgili bilgi ve dosyaları hazırladık. TOKİ Daire Başkanlığı ile görüşmelerimiz oldu ancak daha detaylı olarak bu ayın sonunda nasıl bir yön verileceği konusunda
görüşmelerimiz devam edecek. İlçemizde 153 kişi burada TOKİ'ye para yatırmış ve uzun süredir bekliyor. Burada arkadaşlarımızın mağdur edilmemesi yolunda Belediye Başkanı olarak onların haklarını savunacağım."


Diğer taraftan TOKİ'nin konut yapacağı yer konusunda daha önce görülmüş bir yer olduğunu anlatan Baş, sözlerini şöyle tamamladı: "Ben bu yerin ne durdurulmasından yana ne de illa bu yer olsundan yana değilim. Çalışmalar rantabl ve hızlı yürütülebilecekse ki, uygulamada bir sıkıntı var. Vatandaşımıza ait mevcut yerinin Belediyenin gücü ile alınarak TOKİ'ye verilmesi durumu olduğu bilgisi geldi. Bunu TOKİ'nin resmi organları bu konuyu görüşüp idevi şekilde bir yol planı yapmamız gerekli.

Benim Belediyemin bütçesinde kaynağı olsa ben yerin parasını vereyim ve TOKİ çalışmalara başlasın isterdim. Ben kanalizasyon, alt yapı ve elimde bulunan makinelerle destek olurum. Biz hiçbir şekilde TOKİ'ye karşı değilim. Ön görüşmelerimizi yaptık ve 12 Mayıs'tan sonra görüşmelerimiz yeniden başlayacak. Ben çalışmalarımda açık şeffaf ve itirafçı olmayı seven biriyim. Doğal Anadolu insanıyım ve böyle davranmaya devam edeceğim. Üyelerimizin sıkıntıları var ve bu sıkıntıları gidermek için ben üstüme düşen görevi yaparak ilçede
konut sorununu çözmeye çalışacağım."

İha
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2009 Pazartesi 19:48:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?