18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Eskipazar'da atılım hamlesi

ESKİPAZAR'DA ATILIM HAMLESİ

Karabük'ün Eskipazar ilçe Belediye Başkanı Dursun Baş, hizmette evliyası ile eşkiyasını ayırt etmediğini ifade ederek, ilçenin makus tarihini geride bırakarak kabuğunu kırmış, yıldızı parlayan ve dünyaya model olacağını söyledi.

28 Mart seçimlerinden bu yana yaptığı çalışmalar ve bundan yapacakları projeleri anlatan Belediye Başkanı olarak Ankara'yı sık sık ziyaret ederiz. Çünkü her ne kadar yerinden yönetim için yerel devrettik desek de 5393 sayılı Belediye kanunu yazımında olmasına rağmen yerinde yönetime hala geçebilmiş değiliz. Çünkü kaynaklarımızın büyük bölmünü Ankara'dan alıyoruz. Kendi kaynaklarımız bize yeterince hizmet etmeye yetmiyor. Ankara'dan hükümet nezdinde gerekli yardımları alıyoruz. Yörem 2010 yılında potansiyel belki bir il belediyesinin bile alamayacağı yatırımlarını alarak 2010 yılını şantiye yılı 2011 yılını ise açılışlar yılı ilan eden Belediye Başkanıyım. Siyaset adamları sadece vaat verir derler, ben vaat içinde değil bizzat icraatın içindeyim. Projelerim elimde, inşallah bir bir uygulayacağız. Hadrianapolis antik kenti, travanterler ve Akkaya hamamı ile Eskipazar, yörenin, bölgenin ve hem de Türkiye'nin gündemine yerleşeceğiz. Bunlar bölgenin ekonomik kalkınmasıyla ilgili konular. Belediye başkanları düne kadar yol yapan parke döşeyen, şehrin temizliği ile ilgilenirler diye bilinirdi. Ben öyle düşünmüyorum, Belediye Başkanları yerel liderlerdir. Bölgelerinin ekonomik kalkınmalarına kadar tayin edip bu konuda ciddi bir şekilde çalışma yaparlar. Ben 20 yıldır kentimin dersine çalışıyordum. Biz ekonomik modelimizi turizmden yana kullanarak 20 yıllık makus tarihimizin yenme gayreti içinde olacağız" dedi.

TEKEDEN SÜT ÇIKARAN ADAMIM

Göreve geldiğimiz günden buyana çalışmalarımızı stratejik plan uygulaması içinde 8 ayda ciddi bir çalışmamız oldu diyen Başkan Baş, "Sosyal, kültürel ve sportif alanları yanında, asfalt, şehirleşme adına büyük projelerimiz var.Ben iktidarın bir parçasıyım. Ben göreve başladığım günden bugüne kadar söylediğim proje ve yatırımlar için gittiğimiz TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'den hep destek gördük. Kentimizde gençlere yönelik hiçbir alan yoktu. 1945 yılında ilçe olup 1946 yılında Belediyesi kurulan Eskipazar'da bir voleybol ve basketbol sahası dahi yapılmamış. Gençlerin top oynadığı toprak saha var yağmur yağınca çamur deryası adeta. Bir şehir stadyumuna ihtiyacımız var. Benim bunları yapmam için 1 milyon TL paraya ihtiyacım var. 50 geleni 150 gideni olan bir belediyenin bunu yapması mümkün bile değil. Gençlere yönelik gençlik merkezi olması lazım. Seçimde bir şey söylemiştim, ' Paranın kuvveti ile değil, adamın kuvveti ile bu işleri yapacağız" demiştim. Eskipazar'da öncelikli olarak mevcut çamurlu top sahası diye algılanan saha şehir stadyumu olacak. Bunun projesi tamamlandı parası da hazır. Diğer yandan yine açık alanda bir voleybol sahası ile basketbol sahası ve 2 katlı gençlik merkezin projeleri hazırlandı. Bunlarında TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in katkıları ile bunlarında paraları aktarıldı" diye ifade etti.

"DİBE VURDUK, ÇIKIŞIMIZ AKKAYA HAMAMI VE HADRİANAPOLİS"

Eskipazar ilçesi benim için makamların en yücesi diyen Dursun Baş, "Çünkü ben daha önce Çankırı Belediye Başkan Yardımcılığı ile 6 Bakanlık'ta görev yaptım. Ben Eskipazar'ın 20 yıldır dersine çalışıyorum. Benim sevdam Eskipazar sevdası. Ben kentimi nasıl ayağa kaldırırım canlılığı nasıl sağlarım diye ekibimle birlikte gece gündüz çalışıyorum. Kentin elinde genç Roma ve Bizans dönemine ait hadrianapolis antik kenti ve Anıtkabir için kullanılan sarı tranventer mermer ile Akkaya hamamı var. Bu üç unsur kentin geleceğini değiştirecek. Adeta köye dönmüş bir ilçe konumuna gelmişim, elimdeki hazineleri kullanamıyorum. Yıllardır antik kentte kazı yapılıp üstü kapanmış. Göreve geldiğimde soluğu Kültür Bakanlığında aldım. Durumu anlattım ve buranın kazıldıkça turizme kazandırılmasını istedim. Onlar Eskipazar'a gelerek incelemelerde bulundu. Şuna kazı Başkanı değişti. Başkanlığa Yardımcı Doç. Dr. Vedat Keleş müracaatını yaptı. Görev verildiği zaman çalışmalarına başlanacak. İnşallah bu yıl Gün yüzüne çıkan bazı bölümler turizme kazandırılmış olacak. İlçemizin hemen üstünden dünya kadar yabancı turist Trabzon Rum Pontus Sümele manastırına ziyaretine gidiyor. Hrıstiyan dünyasını buraya çekmek için artık kolları sıvadık.Diğer bir hazinemiz ise sarı mermer traventerler. Şuna bu bölge Sit alanı olduğundan bir şey yapamıyoruz. Bu traventerler herkesin bildiği Anıtkabir'de kullanıldı. Buranın sit alanından çıkarılması için Anıtlar Kurul Müdürlüğüne başvurduk. Sit alanında çıkarılarak burayla ilgili çalışma yapacağız. Hatta bununla ilgili özel kurslar açarak ekonomik değer olarak piyasaya sunacağız. Ayrıca Anıtkabir'in bir maketini yaparak bu mermerleri tanıtacağız" diye konuştu.

ŞİFALI AKKAYA HAMAMI DÜNYAYA MODEL OLACAK

Ellerinden saniyede 40 litre ve 37 derece sıcaklıkta su çıkan bir Akkaya hamamı olduğunuda belirten Baş, şunları söyledi:

"Bu su şuan 266 metre derinlikten çıkıyor. Daha derine girildiği zaman sıcaklık artacaktır. Buranın bir diğer özelliği ise şifa dağıtması. Bu Sağlık Bakanlığı ve Üniversiteler tarafından da onaylanmıştır. Bu öyle bir su ki, romatizma, cilt hastalıkları, cilt bakımı, basur, kaşıntı, kırılan kemiklerin kaymasında faydalı. Burası hem şifa yönüyle, hemde termal tedavi, sıra banyoları, lokal banyo ve fizik tedavi uygulamaları, tesisli kaplıcalar için Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün verdiği rapor var. Burası ayrıca beyaz bir traverterlere sahip. Buranın ihalesine Belediye olarak girdik. 160 bin TL para vererek işletme projeleri ile 30 yıllığına işletme ruhsatını aldım. Burada proje olarak çok geniş proje hazırladık. Akkaya bizim sarayımız olacak. Topkapı sarayının benzeri oalcak. Dev değil ama cüce sarayımız olacak. Devre mülklerimiz Osmanlı ve Selçuklu mimarisine uygun yaparak Dünyaya model olacak bir şekilde dikkat çekecek bir çalışma olacak. Bizim bölgemiz cazibe merkezi hem de kültür merkezi olacak. Belki de, Türkiye'nin değil dünyanın igo dağı haline geleceğiz. Böyle bir çalışmaya oynuyoruz. Bir kere oynayacağım büyük oynayacağım. Dibe vurmuş bir ilçenin belediyenin başkanıyım. Benim başka türlü ayağa kalkmam mümkün değil. 20 yıllık makus tarihini Eskipazar'ın başka türlü yenme şansı yok. Kimse kimseyi kandırmasın. Şuna burası için 3 yatırımcı çalışıyor. Akkaya bölgesinde 20 dönüm araziye belediye ait, arka kısmı ormanın , 95 kişiye ait 226 dönüm arazi var. Buranın hemen bitişiğinde 400 dönüm alan var. Orman ile hazine arasında mahkemelik bir alan. Yerel mahkeme buranın hazineye ait olarak kararı var. Yargıtay'a gitti. Bunu santim santim takip ediyoruz. Hazine adına verildiğinde buraya yatırımcı ile birlikte alarak bölgeyi turizme kazandıracağız. Eğer köylüler bize araziyi satarlarsa çalışmalara hemen başlayacağız. Bölge ile ilgili olarak Sudi Arabistan'lı yatırımcı inceleme yaptı."

GELEN GİDENİ KARŞILAMIYOR

2008 yılındaki TUİK'in verilerine göre 7 bin 91 nüfusu olduklarını anımsatan Eskipazar Belediye Başkanı Dursun Baş, " Gelirimiz totalde sürekli değişir. 50 ile 80 bin TL arasında değişen gelirimiz var. Bunlar İller Bankasından gelen gelirlerimizdir. Belediyemizde şuan 44 işçimiz ile 25 memurumuz var. Benim göreve geldiğimde bu sayı 74 civarındaydı. Bir kısmı emekli olunca şuan 69 kişi var. Bundan kısa bir süre İş Kurla toplum yararına yapılan anlaşma gereği 10 kişi istihdam ediyoruz. Benim bu insanlara her ay verdiğim rakam 133 bin TL civarında. Sosyal haklarla bu rakam değişiyor. Gelenle gideni karşılamamız lazım bunun için açığı kapatmamız gerekiyor. Göreve geldiğimizde 3 milyon 71 bin TL yasal yapılandırılmış borç, yapılandırılmamış borcuda eklediğimizde 5 milyon TL borcumuz var. Borç yiğidin kampçısıdır. Biz hizmet etmek için varız. Paramız oldukça hem hizmet yapmaya hemde borçları ödemeye çalışıyoruz. Şuan Belediyemizde emekliliği gelen 10 civarında işçimiz var. Ben bunlar için İller Bankası ile görüşüp emekli ikramiyelerini ödemek için borçlanacam. Parası gelince tören düzenleyip bir çuval parayı nakit ellerine vereceğim. Sonuçta bunlar tek emekli olsa ben bir dünya parayı zaten ödeyecektim.Şimdi İller Bankasına ayda 18 bin TL ödeme yaparak emekli olacak işçilerimize paralarını vermiş olacağız" diye sözlerini tamamladı.

ESKİPAZAR'DA ATILIM HAMLESİ
İHA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2010 Pazartesi 18:22:05
Güncelleme :18 Ocak 2010 Pazartesi 18:36:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?