18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Evsel atıklar konusunda bilgilendirme

Karabük Belediyesi, Çevre Derneği, Proje Üretim ve Sinerji Merkezi ile İl Çevre ve Orman Müdürlüğünün geliştirdiği evsel atıkların yerinde ayrıştırılarak toplanması ve halkın bilinçlendirilmesi Projesi kapsamında okul müdürleri, proje hakkında bilgilendirildi.

Karabük Valisi Can Direkçi, Karabük Belediye Başkanı Hüseyin Erer, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Beşler, Karabük Belediyesi Temizlik İşleri yetkililerinin yanı sıra Okul Müdürleri'nin katıldığı yemekte Sinerji Merkezi Proje Uzmanı Mustafa Aydın, Projenin tanıtımı, İl Çevre Orman Müdürlüğü Çevre Mühendisi Ahmet Kolkıran Geri Dönüşüm İşlemleri konularında, Karabük Belediyesi Çevre Mühendisi Tuğrul Arslan ise Geri Dönüşüm işlevleri konularında geniş bilgiler verdiler.

Ayrıca Çevre Orman Eski Müdürü Mustafa Pekavcılar da bir konuşma yaparak halkın bu proje konusunda eğitilmesi ve projenin devamlılığının sağlanması gerektiğini söyleyerek bunun sağlandığı taktirde projenin istenilen noktaya geleceğini ifade etti. Karabük Belediyesi Çevre Mühendisi Tuğrul Arslan projenin uygulanmasında pilot bölge olarak seçilen Şirinevler ve Yenişehir mahallelerinde günlük evsel atık miktarının yaklaşık 8 ton olduğunu söyledi.

Arslan yaptığı açıklamada, "Analiz esnasında sonuçların gerçeğe yakın çıkması için alınan numunelerin homojen olmasına dikkat edilmiştir. Ölçümler üç defa tekrarlanmış ve çıkan sonuçların aritmetik ortalaması alınarak pilot bölgemizde geri dönüştürülebilen atık miktarımız tespit edilmiştir. Şirinevler ve Yenişehir Mahallelerimizde günlük geri kazanılabilir ambalaj atığı miktarı yaklaşık 1.2 ton olarak bulunmuştur. Ayrıca geri dönüşüm toplama aracımız Pazartesi ve Perşembe günleri çalışmalarına devam etmektedir. Halkımız projemize büyük destek vermektedir. Bu nedenle pilot bölgemiz dışında gelen talepler doğrultusunda mümkün olduğunca hizmet vermeye çalışıyoruz. Alo 188 Temizlik İşleri Müdürlüğünden çalışmalar hakkında bilgi alınabilir" dedi.

Çevre konusunda duyarlı olmaya çalıştıklarının altını çizen Belediye Başkanı Hüseyin Erer ise, "Şu anda evsel atıkların yerinde ayrıştırılması ve toplanmasının boyutları ile ilgili arkadaşlarımız güzel çalışmalar yaptılar. Bunlardan biri olan ambalaj atıkların toplanması ile ilgili lisanslı bir firma ile protokol aşamasına gelindi. Bu firma gelerek Karabük'ün her tarafından bu ambalaj atıklarını hiçbir ücret talep etmeden toplayacaklar. Çevkov firması ile de anlaşma içersindeyiz. Karabük daha temiz olacaktır. İkinci aşamada ise bitkisel atık yağlar ile ilgili başka bir şirketle görüşüyoruz. Bu şirketle de aksilik çıkmazsa protokol imzalayacağız. Burada da pilot bölge Beşbinevlerde bulunan 3 mahalleyi seçtik.

Ardından da tüm Karabük'ün her tarafında yaygınlaşacak. Üçüncü çalışmamız ise pil üretici derneklerine resmi müracaatlarımızı yaptık ve görüşmelerimiz devam ediyor. Dördüncü olarak ta akülerin toplanması konusundaki çalışmalarımız var. Biliyorsunuz akülerin içersinde asit bulunmaktadır. Bu da çevreyi sıkıntıya sokmaktadır. Bununla da ilgili yazışmalarımız devam ediyor. Ayrıca Pazar yerlerinde bazı sıkıntılar var. Bu sıkıntıları gidermek amacı ile tüm pazaryerlerine poşet dağıtımı yapıyoruz ve Pazar esnafımıza atıklarını bu poşete doldurmalarını istiyoruz" dedi.

Karabük Valisi Can Direkçi ise, yaptığı konuşmada, bu proje için öğretmen ve öğrencilerin desteğinin mutlaka alınması gerektiğini belirterek, öğrencilerin her safhada bu projenin gerçekleştirilmesi noktasında ön safhalarda yer alacaklarına inandığını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Mart 2008 Çarşamba 13:53:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?