18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Göknar ormanları tehlikede

Dünyanın 9 harikasından biri olan Karabük ormanlarında böcek mücadelesi başladı. 1985 yılından beri ormanlara zarar veren böcekler küresel ısınmadan dolayı Karabük başta olmak üzere Eflani, Eskipazar, Yenice, Ovacık ormanlarında da artışa geçti.


Merkeze bağlı Karaağaç köyünde böcekle mücadele çalışmalarını yerinde inceleyen Orman İşletme Müdürü Ahmet Ünver, Karabük ormanlarında 3 ay içinde kuruyan ve kurumaya yüz tutmuş 50 bin göknar ağacının ormanda kesilerek çıkarıldığını söyledi. Ormana zarar veren böceklerle daha çok mekanik, biyoteknik ve biyolojik mücadele yöntemlerini uyguladıklarını belirten Ahmet Ünver, şöyle konuştu: "Büyük Göknar Kabuk Böceği (Cryphalus picea), Küçük Göknar Kabuk Böceği (Ips curvidens) Göknar ağaçlarında kabuk altında gizlenerek çoğalan böcekler ağacın dolaşım sistemini yok ederek kurumasına neden oluyor. İşletme sahamızda yılbaşından bugüne kadar 60 bin metreküplük göknar ağacını kestik."


Kabukları soyulan ağaçlar orman depolarına indirilirken böcekli kabuklarında ormanda kontrollü bir şekilde yakıldığını anlatan Ünver, sözlerine şöyle devam etti: "Ormanı böcekten kurtarmak için kesim yönteminin yanı sıra dişilik ve erkeklik kokusu yayan 400 adet feromon tuzakları kurduk. Ayrıca, laboratuvarda ürettiğimiz yırtıcı böcekleri ormana saldık. Çünkü bu böcekler zararlı böcekleri yiyerek bizlere yardımcı oluyor."


Ünver, Karabük Orman İşletme Müdürlüğü sahasında, hastalıklara sebep olarak ağaç ve ormanlara zarar veren böceklerin Çam Kese Böceği (Thaumetapoea pityocampa), Yaprak Arısı (Diprion pini), Büyük Göknar Kabuk Böceği (Cryphalus picea), Küçük Göknar Kabuk Böceği (Ips curvidens), Küçük Orman Bahçıvanı olmak üzere 5 böcek bulunduğunu anlattı. Ünver, küresel ısınma sonucu havaların kurak gitmesi ve yağış olmaması nedeniyle bu böceklerin büyük oranda tahribat yaptığını söyledi.


Büyük Göknar Kabuk Böceği (Cryphalus picea), Küçük Göknar Kabuk Böceği (Ips curvidens), Göknar ağaçlarında kabuk altında gizlenerek 1985 yılından beri ormanlara zarar veren bir böcek olduğuna dikkat çeken Ünver, şöyle konuştu: "En son 1994 yılında büyük oranda ormanlarımıza zarar veren bu böcekler bu yıl daha fazla zarar verdi" dedi.


Orman zararlıları ile mücadelede hem ekonomik hem de doğa dostu olması dolayısıyla biyoteknik ve biyolojik mücadele şeklinin ormanlarımız için en uygun mücadele yöntemleri olduğunu anlatan Ünver, sözlerine şöyle devam etti: "Biyoteknik mücadele kapsamında koyduğumuz feromon tuzağı hazırladık. Feromon bir böcek türünün, kendi bireyleri arasında haberleşmelerinde kullandıkları kokudur. Feromon böcekler arası kimyasal konuşma dilidir. Çiftleşmeye hazır bir dişi böceğin salgılamış olduğu kokuyu duyan erkek böcek, kokunun izini takip ederek dişiye ulaşır. İşte bu koku seks feromonudur. Huni şeklindeki tuzaklarda feromon kokusu yayarak kavanoza topluyoruz. Ormanı böcekten kurtarmak için kesim yönteminin yanı sıra dişilik ve erkeklik kokusu yayan tuzaklar kuruyoruz. Yırtıcı böceklerde bu tuzağa giriyor. Ama bu yırtıcı böcekleri doğaya salıyoruz. Çünkü bu böcekler zararlı böcekleri yiyerek bize yardımcı oluyor."


Karaağaç Köyü Muhtarı Dursun Acar da, Orman İşletmesi ile yapılan anlaşma gereği 30 Nisan'a kadar böcekle mücadelenin süreceğini söyleyerek, "Köylülerle birlikte orman işletmesinin gösterdiği bölgede böceklerle mücadele için kuruyan göknar ağaçları hızla kesilerek ormandan çıkarılmaktadır. Kabukları soyulan ağaçlar orman depolarına indirilirken böcekli kabuklarda ormanda kontrollü bir şekilde yakılıyor. Kadınlarımız bu işte bize yardım ediyor. Okul tatillerinde ise çoluk çocuk büyük küçük ormandayız.


Orman bizim en büyük geçim kaynağımız" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2008 Salı 16:12:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?