18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Kamu-Sen: Vekiller özür dilesin

Karabük’ün Teşvik Yasası’na alınmamasının ardından AK Parti Karabük milletvekillerine tepkiler çığ gibi büyüyor. Kamu-Sen, Ak Partili vekillerden özür dilemelerini isterken,  milletvekilleri ise her şeyin tam anlamıyla bitmediğini söylediler.

Kamu-Sen’e bağlı Türk Eğitim-Sen Karabük Şube Başkanı Ahmet Turgut Kurtoğlu, Karabük’ün teşvik kapsamı dışında kalmasının vebalinin AK Parti milletvekillerine ait olduğunu söyledi. Teşvik Yasası kapsamı içinde Karabük’ün olması gerektiğini vurgulayan Başkan Ahmet Turgut Kurtoğlu, "Siyasetçinin kamuda çalışanlar üzerinde siyaset yapması son derce yanlıştır. İktidar partisi milletvekilleri müjde verir gibi Teşvik Yasası kapsamına alındığımızı söylediler, Şimdi neredeler? Bunun vebali bizim sırtımızdadır demek zorundalar. Karabük’e gelip, Karabük halkından özür dilemeliler ve açıklama yapmalılar" dedi.

Konu ile ilgili açıklama yapan AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ceylan, 5084 Sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Hakkında Kanun’un kriterlerinde yapılan değişiklikler sonucunda, Karabük’ün kapsam içine alınması için her şeyin bitmiş olmadığını söyledi. Kalkınmada öncelikli yörelerin de yasa kapsamına alınması için TBMM’de değişiklik önergesi vereceklerini belirten Mehmet Ceylan, "Teşvik kapsamının değiştirilmesi ve genişletilmesi için Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Seviyeleri esas alınmaya çalışılıyor. Ancak, söz konusu yasa değişikliği henüz Bakanlar Kurulu’nda görüşülmüş, komisyonlara ve meclis gündemine gelmiş değil. Başbakanımız ilgili Bakanlar ile böyle bir karara varmış gözüküyor. Ancak her şey bitmiş değil, Başbakan Yardımcımız Mehmet Ali Şahin ile görüşmelerimiz sürüyor. Karabük’ün kapsam dışında kalmasının sıkıntılarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a anlattık. Kalkınmada öncelikli illerin kapsam içine alınmasını prensip olarak ifade ettik. Kalkınmada öncelikli illerin sayısı 50’dir. 45 il şu anda listeye girmiş durumda. Zonguldak, Kırıkkale, Samsun, Karabük ve Çanakkale’nin 2 ilçesi liste dışı kalıyor. "Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Seviyeleri" düşük olan illerin yanı sıra "Kalkınmada Öncelikli İl"lerin de kapsam içine alınmasını istiyoruz. Başbakan tarafından açıklaması önemli ve bağlayıcı olmasına rağmen her şey bitmiş değildir. Çünkü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bu konudaki görüşmelerimiz ve ikna turlarımız devam etmektedir" diye konuştu.
İstifa gibi bir durumun söz konusu olamadığını belirten Mehmet Ceylan, 3 milletvekili arkadaşıyla birlikte mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.

TEŞVİK İÇİN ÇÖZÜM ARAYIŞI
AK Parti Milletvekili Hasan Bilir de Karabük’ün teşvikten yararlanabilmesi için çözüm aradıklarını açıkladı.
Karabük ilinin teşvik kapsamına alınması için ellerinden gelen tüm çabayı sarf ettiklerini söyleyen milletvekili Hasan Bilir, "Teşvik kapsamı genişletilirken "kişi başına Milli Gelir Değerleri" değil de DPT’nin yine 2001 yılı değerlerini esas alarak, "Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Seviyeleri" kriter olarak alınmıştır. Böyle bir kriterin de çok adaletli olduğu düşünülemez. Kalkınmada öncelik yöre kapsamında olup, teşvikten yararlanamayan 4 ilin bu yasadan yararlanabilmesi için önerge vermeyi hedefliyoruz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile müzakerelerimiz bu yöndedir. 3 milletvekili olarak birlikte hareket ederek Karabük’ü kapsam içine aldırmaya çalışıyoruz. Başbakanı ikna konusunda önemli adımlar attık. Yasanın yasallaşması için Bakanlar Kurulu, komisyonlar ve Meclis safhaları var. Bu aşamalarda müdahale ederek, yasa kapsamında gerekli değişikliklerin yapılmasını sağlayacağız" dedi.
Yasa değişikliği konusunda büyük bir özveri gösterdiklerini söyleyen Hasan Bilir, "Mücadele noktasındayız. İstifa ederek bir yere varılması mümkün değil. Yollara dökülmekle de bu işler halledilemez. Aynı hedefe kilitlenip, haklı olduğumuzu karşımızdakileri de ikna ederek bir yere varabiliriz" diye konuştu.
AK Parti Karabük Milletvekili Ali Öğüten ise Karabük’ün teşvik kapsamına alınmasına gürültü patırtı ile değil, demokrasi içinde çare aranması gerektiğini kaydetti. Muhalefet partilerinin istifa çağrılarına da yanıt veren milletvekili Ali Öğüten, "Demokrasi çare rejimidir. Bizim istifamız, Karabük’ün Teşvik Yasası kapsamına alınmasına çare olacaksa istifa edelim" dedi.
AK Parti Karabük milletvekilleri olarak, Karabük’ün yasa kapsamına alınması için kendilerine bir yol haritası çizdiklerini belirten Ali Öğüten, "Bu konudaki mücadelemiz, elbette ki devam edecektir. Demokrasi içinde bu sorun çözülecektir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Kalkınmada öncelikli yöre olup da yasa kapsamı dışında kalan illerin kapsam içine alınması için verdiğimiz çabalar, mutlaka sonuç verecektir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2005 Cumartesi 18:05:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?