18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Karabük doğalgaza geçiyor

Kargaz Genel Müdürü Kasım Kahraman, Karabük’ün 2009 yılı Eylül ayında şehrin büyük bir kısmında doğalgazın kullanmaya başlanacağı müjdesini verdi.


Genel Müdür Kahraman, Karabük’ün girişine kadar getirilen doğalgaz Take-off vanası ve Pik istasyonunun bulunduğu alanda devam eden doğal gaz basınç düşürme ve ölçüm istasyonunda kış nedeniyle duran inşaat çalışmaların havaların ısınmasıyla yeniden başlanacağını söyledi.
Doğalgaz çalışmaları ile ilgili bilgilere veren Kargaz Genel Müdürü Kasım Kahraman, “Doğalgaz istasyonuna gelecek gazın basıncının konutlarda kullanılacak seviyeye getirecek olan basınç düşürme ve ölçüm istasyonunda kış şartları nedeni ile çalışmalara ara verdik. Mart ayı ortalarında yeniden çalışmalara başlayarak buradaki istasyonu aktif hale getireceğiz. Karabük’te doğal gazın kullanıma arzı ile ilgili olarak şehir merkezinde alt yapı çalışmalarına başlayacağız. Bu nedenle farklı mahalleler için proje çalışmalarına başlandı” dedi.


Önümüzdeki Mayıs ayı içersinde alt yapı çalışmaları olan sokak ve caddelerde kazı çalışmalarına başlayacaklarını söyleyen Kahraman sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eylül ayı içersinde biz Karabük’ün doğalgaz’ın arz edilmesiyle ilgili gerekli çalışmalarımızı yapıyoruz. Şuanda projelendirme çalışmalarımız devam ediyor. Farklı mahallelerdeki projelendirme çalışmalarını tamamladık. Mayıs ayında alt yapı çalışmalarının başlamasıyla birlikte belirli mahallelere doğalgaz bu yılsonu itibari ile verilecek. Daha sonra ise 2010 - 2011 yıllarına genişletilerek tüm mahallerin doğalgaz kullanır hale gelecek. Dünyanın kullandığı doğalgazı Karabük halkının bir an önce kullanması, bu rahatlığı görmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. 2009 yılında hangi mahallere doğalgaz verileceği konusunda önümüzdeki günlerde ilan edilecek. Çalışmalara başlayacağımız mahallelerle ilgili olarak malzeme temini çalışmaları sürüyor. Hava şartlarının iyileşmesiyle birlikte alt yapı çalışmalarına başlayıp en kısa sürede Karabük halkının hizmetine sunacağız.”


Karabük’ün diğer ilçelerinin doğalgazı yakma imkanının bulunmadığını, sadece Safranbolu ilçesinin bundan yararlanabileceğini belirten Genel Müdür Kahraman, “Doğalgaz’ın bir şehirde kullanılması için istasyonlar kurulması gerekiyor. Karabük’e kurduğumuz doğalgaz istasyonu 1 milyon dolara mal oldu. Küçük şehirlerde bu yatırımı kaldırabilmesi söz konusu değil. Doğalgaz için sanayi ve nüfus önemli etkenlerden biri. Bu nedenle Karabük’le iç içe olan Safranbolu’nun doğal gaz kullanımı projemizde. Bu projelerde yeni Safranbolu’da çalışmalarımız var. Tarihi Safranbolu bölgesinde doğalgaz kullanıp kullanılmayacağı ise ilerleyen günlerde ortaya çıkacaktır. Safranbolu ilçemiz sadece bize ait bir ilçe değil dünyaya mal olmuş, tarihe ışık tutan çok özel dokusu olan bir şehir. Bu sebepten ötürü buradaki çalışmalarımızı yaparken, belediye başta olmak üzere, Safranbolu’nun tarihi ve mimari dokusuna zarar vermemek için bu konuyla ilgili kişi ve kurumlardan yardım alacağız” dedi.

“DOGALĞAZ TESİSATÇILIĞI KURSLARINA AĞIRLIK VERİLECEK”

Kargaz Genel Müdürü Kasım Kahraman daha önce Karabük Ticaret ve Sanayi Odası, Karabük Üniversitesi ve İş-Kur’la birlikte doğalgaz tesisatçılığı konusunda kurs açıldığını, bu kurslara 20 kişinin devam ettiğini ve sertifika aldıklarını belirterek, “İstihdamı geliştirmek amacıyla bugün Karabük Valiliği’nde toplantı yapıldı. Bu toplantıda doğalgaz tesisatçıların yetiştirilmesi için öncelik verildi. Bizde bu konu ile ilgili olarak İş-Kur, Üniversite ve Meslek Liseleriyle çalışma yaparak doğalgaz tesisatını yapacak tesisatçıların yetiştirilmesi çalışmalarına başlayacağız. Bir diğer husus ise burada öncelikli olarak doğalgazla ilgili çalışmaların başlamasıyla birlikte vatandaşın doğalgazın yakımı, konforu, ne kadar ekonomik olduğu, nelere dikkat edileceği hususunda bilgilendirilmesi gerekli. Bu nedenle Mayıs ayında alt yapı çalışmalarının başlamasıyla birlikte vatandaşların düzenlenecek toplantılarla bilgilendirilecek” diye konuştu.


BOTAŞ tarafından Karabük’e kadar getirilen borularda doğalgazın mevcut olduğunu da sözlerine ekleyen Kasım Kahraman, “Karabük’e doğalgaz’ın geldiğini Aralık ayında yaptığımız program ile tüm Karabük halkına yakarak gösterdik ve tescilledik. Doğalgaz borularının boş olması söz konusu değil. Doğalgaz’ın teknik özelliğinde kaynaklanan gerekçe ile mutlaka doğal gaz olması gerekiyor. Dünyanın her tarafında bu böyledir. Borular doğalgaz ile mutlaka doldurulur. Öyle her yerde telaffuz edildiği gibi uçuk rakamlara söz konusu değil sadece 180 dolar ve depozito ödeyerek vatandaşlar doğalgaz kullanabilecekler. Daha sonra ise sadece kullandıkları ölçüde ödeme yapacaklar” diye sözlerini tamamladı.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2009 Cuma 13:07:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gökhan kavilcioğlu IP: 85.108.62.xxx Tarih : 10.03.2009 00:30:23

böyle güzel haberler duymak bır karabuklu olarak benı sevındırıyor.bende bu sektorun bı parçası olarak karabukte çalışmak ıcın sabırsızlanıyorum...