21
Mayıs
2024
Salı
KARABÜK

Karabük doğum gününü kutluyor

Demir Çelik Fabrikaları'nın (KARDEMİR) temelinin atılması ve Karabük'ün kuruluşunun 70. yıldönümü kutlamaları başladı. 

Karabük Gar'ında Cumhuriyet Treni'nin karşılanmasıyla başlayan kutlamalar, KARDEMİR girişinden başlayan kortej yürüyüşüyle devam etti. Yürüyüşe, Vali Can Direkçi, AK Parti Karabük milletvekilleri Mehmet Ceylan, Hasan Bilir ve Ali Öğüten, Karabük Belediye Başkanı Hüseyin Erer ile protokol üyeleri, sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ile vatandaşlardan oluşan yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Yürüyüş, Anıt Park'ta son buldu. Burada saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. 

Törende konuşan KARDEMİR Genel Müdürü Osman Kılavuz, 3 Nisan 1937 tarihinde temeli atılan Demir Çelik Fabrikaları'nın tarihi hakkında bilgiler verdi. Kılavuz, "KARDEMİR 550 milyon YTL sermayeli, 50 binin üzeride ortağı olan, Türkiye genelinde ilk 50 büyük sanayi kuruluşu arasındadır. 2006 yılında bir milyon 50 bin ton sıvı çelik üreterek, 70 yıllık tarihi rekorunu kıran KARDEMİR bugün, 2 milyon tonun üzerinde sıvı ham demir üretmek için, özel sektörün ilk yüksek fırın yatırımı olacak, dördüncü yüksek fırın da kurulmaktadır. Türkiye ve çevre ülkelerinin tek ray ve büyük boy profil haddehane yatırımını tamamlayan KARDEMİR, dün ülkemizin köprülerini yaptığı demiryollarının, bugün 72 metre boya kadar her türlü rayını üretecektir. Bu yatırımın parasal değeri yaklaşık 65 bin eurodur. KARDEMİR yeniden teknoloji üreten ve bunu uygulayan bir şirket haline gelmiştir. KARDEMİR'in kapılarında artık haciz memurları değil, finans kreditörleri vardır. KARDEMİR günlük değil, 3 aylık hammadde stoklarıyla çalışmaktadır. Yeni ray ve profil haddehanesi için 10 bin tona varan makine teçhizat montajı yapılmıştır. KARDEMİR, TKK'nın üretmiş olduğu koklaşabilir taşkömürünün tamamını, Türkiye'de üretilen demir cevherinin yüzde 40'ını, Amasra'da üretilen enerji kömürünün yüzde 50'sini satın alan Devlet Demiryolları'nın taşıma kapasitesinin yüzde 20'sini kullanan, günde 500 araca iş veren, ekonominin lokomotifi olan, bölgenin en önemli kuruluştur" dedi. 

Vali Direkçi ise, cumhuriyet döneminde doğan Karabük'ün, Türk ulusunun tarihinde, sanayileşmeyi simgeleyen kent olmanın haklı gururunu taşıdığını söyledi. Direkçi, "Cumhuriyetin ilk yıllarında, Ulu Önder Atatürk'ün sanayileşme yolunda aldığı devrim kararı üzerine, Türkiye'nin ilk entegre demir çelik tesisinin temeli 3 Nisan 1937 tarihinde atıldı. KARDEMİR, fabrika yapan fabrika olma özelliğiyle Türkiye'deki sanayi hareketinin öncüsü ve okulu olmuştur. 3 Nisan'lar Karabük için ayrı bir önem ve anlam ifade eder. Çünkü bu kentin doğmasının, yani var olmasının günüdür bugün. Halkın istekli ve yoğun katılımıyla coşkulu törenler, eğlenceler düzenledik bu doğum gününde. Cumhuriyet kenti Karabük'e yakışır bir şekilde kutlamalarımız sürecek" diye konuştu. 

Anıt Park'taki törenden sonra resim ve fotoğraf sergisi açılırken, akşam düzenlenecek kokteylin ardından şarkıcı Murat Başaran konser verecek.

iha
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2007 Çarşamba 09:47:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
dursun ali IP: 88.254.85.xxx Tarih : 4.04.2007 13:05:40
nice yıllara karabük