18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Karabük kan ağlıyor!

Karabük'te esnafın durumunun kötü olduğunu, esnafın siftah yapmadan dükkan kapadığını ve bu sıkıntının global bir sıkıntı olduğunu söyleyen Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Soykök, "ABD'de nezle olsa biz hasta oluyoruz. Eğer ülkemize giren 106 milyar dolar sıcak parayı yatırıma çevirebilseydik bugün işsizlik denen bir şeyle karşı karşıya kalmazdık" dedi.

"SICAK PARAYI KULLANAMADIĞIMZDAN İŞSİZLİK ARTTI"
TOBB'un 63. Genel Kurulunda Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlan ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile özel bir konuşma yaparak Karabük'ün ekonomik çıkmazda olduğunun ve çıkması düşünülen bölgesel teşvikten mutlaka yararlandırılması gerektiğini anlattığını söyleyen KTSO Meclis Başkanı Soykök,

" Hepimiz Karabük'te yaşıyoruz ve ticaretimizi burada yapıp bir yaşam mücadelesi veriyoruz. Gerçekten Karabük ekonomik çıkmaz içine girdi ve esnaf artık senet ve çeklerini dahi ödeyemez duruma geldi. Yaşanan sıkıntıları 3 boyutta analiz etmek gerekir. Küresel boyutta 15 sene önce Dünyada üretici devletler, ABD, Avrupa ve Japonya. Bugün baktığımızda ise bu devletlerin karşısına Doğu Asya ülkeleri dikildi ve üretimi o kadar ucuz işçiliklerle girerek rekabetin başlangıcı olmuştur. Batı ülkeleri şuan çok büyük bir panik yaşıyor ve ellerindeki ürünleri pazarlamakta zorlanıyor. Karabük'te 6 bin civarında teksil ürünlerinde çalışan insanımız vardı, ama bugün Çin'in yüzünden kentimizde tekstil sektörü kalmadı denecek kadar aşağılarda. Petrol 20 dolardı bugün 140 dolar. Önümüzdeki süreçte petrolle ilgili olarak dünya ülkeleri olmak üzere ve başta bizi etkileyecek bir petrol krizi ile karşı karşıya kalabiliriz. Enerji yakında dünyanın en önemli sıkıntısı olacaktır. Petrol fiyatlarındaki artışlardan en çok Türkiye etkilendi ve yakında benzin 5 YTL olursa şaşırmayın. Petrol üzerinde spekülasyon yapanlar korkunç para kazandılar. Kazandıklarını ise ucuz ülkelere yönlendirdiler.

Türkiye'ye 106 milyar dolar sıcak para akışı oldu. Ama bunu yatırıma dönüştüremedik. Biz bunu atladık yada gözümüzden kaçırdık. Eğer bu sıcak parayı yatırıma yönlendirebilseydik Türkiye'de bugün işsizlik olmazdı ve bu sıkıntılar yaşanmazdı. Sıcak para en çok karı sever. Türkiye'de ise kar bankalarda olduğu için yüzde 42'si yabancıların eline geçti. Bugün esnaf artık banka kredisi ile çalışıyor ve ayakta durmaya çalışıyor. Türkiye'de yabancılar sıcak parayı bankalarda kullanarak artık para satma yarışına girdiler" diye belirtti.

"SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"
Karabük'e bugüne kadar çok sayıda yatırımcı geldi ama bir şey göremediklerini, çünkü kentimizde bölgesel ve sektörel teşvik olmadığından yatırımcıyı çevre illere kaçırdık diyen Ahmet Soykök, "Bu teşvik için KTSO olarak Ankara'da TOOB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'la temasa girerek kentin ne derece sıkıntıya girdiğini anlatma fırsatı bulduk. Sanayi Bakanı bu konuda yoğun bir çalışma olduğunu ve sektörel bazda sanayi envanteri çıkarıldığını verilecek olan bölgesel ve sektörel bazda teşvikin yüzde oranında olacağını belirtti. Karabük mücadeleyi sonuna kadar yapacaktır ve teşvik'i alacaktır.

Bunun için Ankara'da yoğun bir lobi çalışma içersine girmemiz gerekecektir. Türkiye'de ve Karabük'te dahil olmak üzere bin tonun üzerinde demir üretebilen ayakta kalabilecek. Gerçekten ilerici konjektörler çok daha sıkıntılı gözüküyor. Artık küçük esnaf, market bakkal ve küçük üretici bitme noktasına geldi. Kobiler şuan en büyük sıkıntıyı çekenler arasında. Ancak biz Karabük olarak mücadeleyi bırakmayarak sonuna kadar teşvikten yararlanmak için yoğun çaba içerinse girmemiz lazım" diye söyledi.

.
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2008 Cumartesi 15:12:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?