18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Karabük ormanlarına havadan denetim

Orman yangınlarının meydana geliş sebebinin yüzde 98'inin insandan kaynaklandığını belirten Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü Yangın Koruma Şube Müdürü Turgut Gül, orman yangınlarının büyümesinde, genişlemesinde, iklim faktörleri ile bitki ve flora yapısının da etkili olduğunu söyledi.

Beraberinde Karabük Orman İşletme Müdürü Ahmet Ünver ve gazetecilerle birlikte 1.5 saat süren bir uçuş yapan Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü Yangın Koruma Şube Müdürü Turgut Gül, meydana gelen yangınlar sonrasında oluşan tahribatı ve erozyon önleme çalışmalarını inceledi. Gül, 2007 yılında Zonguldak bölgesinde ormanlık alanlarda 93 orman yangını çıktığını, bu yangınlarda 363 hektar ormanlık alnın zarar gördüğünü söyleyerek, 23 yangının anız ve bahçe temizliğinden, 17 yangının yıldırım düşmesinden, 9 yangının enerji hatlarından, 7 yangının cam kırığından, 3 yangının sigara izmaritinden, bir yangının da piknik ateşinden kaynaklandığının belirlendiğini ifade etti. 33 yangının sebebinin belirlenemediğini söyleyen Gül, 23 kişi hakkında yasal işlem başlatıkldığını belirtti.

Yangın Koruma Şube Müdürü Turgut Gül ayrıca, Karabük'te konuşlandırılan yangın söndürme helikopterinin 2.5 aylık zaman diliminde toplam 145 saat 41 dakika uçuş gerçekleştirdiğini de vurgulayarak, "Konuşlandırmış olduğumuz yangın helikopteri Karabük dışında, Ankara, Kastamonu, Sinop, Amasya, Mersin, Adapazarı ve Bolu Bölge Müdürlüklerindeki orman yangınlarına da müdahalede bulunmuştur. Zonguldak Bölge Müdürlüğüne bağlı 8 Orman İşletme Müdürlüğünde 17 ilk müdahale ekibi oluşturulmuştur. 13 adet arazöz mevcut olup, 5 adet daha makine parkımıza katılacaktır. Orman yangınlarıyla mücadelede 15 adet faal yangın gözetleme kulemiz ile dozer, grayder, loder ve bunlara yardımcı trayler müteşekkil toplam 11 iş makinesi mevcuttur. Bölge müdürlüğümüzde 125 yangın işçisi ilk müdahalede çalışmakta, 17 kişilik yer ekibi hizmet alımı ile orman yangınları ile mücadelemize katkı sağlamaktadır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2007 Perşembe 10:55:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?