22
Mayıs
2024
Çarşamba
KARABÜK

Karabük'te doğalgaz çıkmazı

KARGAZ Genel Müdürü Kasım Kahraman basın toplantısı düzenleyerek Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili'nin Kargaz için kullandığı sözlere cevap olarak "KARGAZ çok ciddi bir firmadır. Lakayıtlığımız söz konusu değildir" dedi.


Kahraman, Belediye'nin yolları yapmak için finans kaynağı aradığını belirterek "Belediye kendine yolları yapmak için finans kaynağı arıyorsa o kaynak KARGAZ olmamalı" diye konuştu. KARGAZ Genel Müdürü Kasım Kahraman basın toplantısı düzenleyerek, önceki gün Karabük Belediye Başkanı Rafet vergili tarafından KARGAZ hakkında sarf edilen sözlere ve doğal gaz ile ilgili Belediye ile yapılan görüşmeler hakkında bilgi verdi. Kahraman, 2005 yılında yapılan doğal gaz ihalesini KARGAZ'ın kazandığını, Karabük'le birlikte 8 ilin doğal gaz hattı döşeme işini Kargaz'ın aldığını, 2004 yılında özel şirket olarak 139 gün gibi kısa sürede doğal gaz şebekesini tamamlayan firma olarak Türkiye'de tek olduklarını belirterek, "2006 yılında Karabük-Kastamonu-Çankırı şehirleri ile ilgili dağıtım lisansımızı aldık ve şehir girişlerine kadar doğalgazın gelmesi ile ilgili beklenti içerisine girdik. Şehir girişlerine gazı getiren BOTAŞ'ın yapmış olduğu çalışmaların her aşaması şirketimiz tarafından takip edilmektedir.

Bizde Karabük-Kastamonu-Çankırı şehirlerine gaz arzını sağlayabilmek için çalışmaları yapmış bulunuyoruz. 2007 yılında Karabük'te Belediyenin talebi üzerine caddelerin dizayn edilmesi sırasında biz doğalgaz şebekesini tesis ettik. Burada belediyenin amacı cadde ve sokakların yeniden kazılmamasıdır. Biz belediye ile yaptığımız protokolde, 2009 yılının Mayıs ayında çalışmalarımıza başlayıp Eylül ayında çalışmalarımızı tamamlayarak Karabük'te konutlarda gaz kullanımını gerçekleştirelim. Bu protokolde alt yapı çalışmaları yapılmayacağı için de herhangi bir fiyat, bedel koymadık. Çünkü yapılacak bir çalışma olmayacağı içinde bir bedel konulması söz konusu değildir. Belediyemizin talebi üzerine biz geçen yıl yatırım programımızda olmamasına rağmen basınç düşürme ve ölçme istasyonunu yatırım programına aldık, istasyon bitmek üzere. 2008 yılında Kastamonu ve Çankırı İllerine gaz verilmesini sağladık.Karabük'te ise BOTAŞ'ın yapım ihalesinin gecikmesi üzerine gaz verilme işlemimizi yerine getiremedik. Dolayısıyla 2009 yılı Mayıs ayında çalışmalarımıza başlayıp Eylül ayı başında da konutlarımıza gaz verme planımızı yaptık" dedi. Şirketimiz politik bir şirket değildir diyen Kahraman konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
"Bizim hizmet verdiğimiz şehirlerde her partiden belediye başkanları mevcuttur. Bu konuda bizim hiçbir art niyetimiz olması söz konusu olamaz. Bilindiği üzere Karabük hava kalitesi açısından Türkiye'nin en kirli havası olan illerin başında geliyor. Bu yüzden bizlerde bu şehrin en kısa sürede doğalgaza kavuşmasını istiyoruz. İşte bu nedenle asfalt bedeli ile ilgili taslak protokolümüzü belediyemize verdik. Vergili'yi ziyaretimizde ise sözlü olarak konuyu izah ettik ama anlaşma sağlayamamıştık. Bu gelişme üzerine belediye bize gereken cevabı verdi ancak bu şartlarda bu yüksek maliyetle biz bu işin içinden çıkamayız. Bundan sonra da konuyla ilgili yazışmalarımız sürecek. Yine Karabük Valiliğimiz başta olmak üzere bazı kurum ve kurumlarımızla görüşerek doğalgaz tesisatçılığı için kurs protokolü gerçekleştirdik. Biz yapacağımız basın toplantısında bu konularla ilgili bilgiler verme niyetindeydik. Ancak Belediye Başkanımızın açıklamalarını duyunca üzüldük. KAR-GAZ Şirketi için başkanın ,'KARGAZ gayri ciddi, Karabük'ün handikabı' diye sözler sarf etmesi talihsizliktir. Hiç bir şekilde bizim şirketimiz lakayit değil, aksine çok ciddi bir kuruluştur. Bizim doğalgaz dağıtım programımız 18 Mayıs tarihinde başlayarak Eylül ayı başında konutlara gaz verme şeklindeydi. Ancak belediye ile protokol tanzim edemeyince malzeme siparişlerimizi iptal ettik. Başlama tarihini belirleyebilirsek siparişlerimizi yeniden vereceğiz.Yani bedeli konulmamış bir işleme başlayamıyoruz."


Belediyenin şirketin yüzde 4 ortağı olduğunu ve kar payı istediğini ifade eden KAR-GAZ Genel Müdürü Kasım Kahraman, "Biz faaliyetlerimizi devam ettiren bir şirketiz. Bu kar payını ancak 8-10 yıl sonra verebiliriz. Bizde her şey hukuk içinde gerçekleşiyor. Mevzuata uygun olarak hareket ediyoruz. Bu yüzden bu tür konuşmaların yapılması hiç de uygun değil. Ben öncelikle bu tür açıklamalara maruz kaldığım için sizden ve Karabük halkından özür diliyoruz. Biz kimsenin keyfine göre hareket edemeyiz. Bizden talep edilen fiyat rayiç bir bedeldir. Belediye hizmet yapmak istiyorsa böyle bir yöntemle olmaz. Yani KAR-GAZ belediyelerin hizmet şirketi değildir. Biz diğer şehirlerde de taş kaldırımlar konusunda bozduğumuz yerleri yapıyoruz. Ancak asfalt şantiyemiz olmadığı için bu konuda belediyelerimizle işbirliği yapıyoruz. Belediye başka asfaltlar yapacaksa bu bizi ilgilendirmez" dedi.
 

İha
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 16:28:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?