18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Karabük'te fidan dikimi

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Türkiye'de ormanların arttığını ve önümüzdeki yıl fidan dikiminde dünya birincisi olacağımızı söyledi.


2009 yılı fidan dikim döneminin başlaması nedeniyle Karabük Zübeyde Hanım Anadolu Lisesi'nde fidan dikim töreni yapıldı. Törene Vali Nurullah Çakır, AK Parti Karabük Milletvekilleri Mustafa Ünal, Mehmet Ceylan, Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Defterdar Mümin Sayın, İl Emniyet Müdürü Hulusi Çelik, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Beşler, Orman İşletme Müdürü Ahmet Ünver, bazı illerin orman bölge müdürleri, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı. Törenin açılış konuşmasını Karabük Orman İşletme Müdürü Ahmet
Ünver yaptı.
Ünver, Karabük'ün ormanlık alan yüzdesi olarak Türkiye'de birinci sırada yer aldığını belirterek, "Bu ilimiz için ümit kaynağıdır. Ancak ilimizde bulunan yerleşim yerlerinin de daha yeşil hale gelmesi için genel müdürlüğümüzün destekleri ile ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmalarına başlamıştır. Bu dikim mevsiminde ilimiz ve ilçelerinde ağaçların uygun olduğu yol kenarları, üniversite, okul ve cami gibi kamu alanlarına dikim çalışmalarımız olacaktır" dedi.


ORMANLIK ALAN ARTIYOR
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci de yeşil bir Türkiye sevdası ile başlatılan fidan dikim ve dağıtım töreni nedeniyle bir arada olduklarını söyledi. Geçen yıl Başbakanın talimatları ile başlatılan ağaçlandırma seferberliğinin devam ettiğini anlatan Osman Kahveci, şöyle konuştu: "Bu seferberliğin en önemli sonuçlarından bir tanesi de yaz mevsiminde dikilecek yerleri tespit etmek ve bugünlerde de bunu toprakla buluşturmak. Başlatmış olduğumuz bu seferberlik il, il, belde, belde, köy, köy devam ediyor. Bunun
için nerede dikilecek bir karış toprak varsa orayı yeşillendirmek için teşkilatımız, bakanlığımız bütün gücüyle çalışıyor ve her gün bütün illerde buna benzer programlar yapılıyor ve milyonlarca fidan toprakla buluşuyor."
Karabük'ün orman yönünden Türkiye'nin en zengin ili olduğunu anlatan Osman Kahveci, sözlerine şöyle devam etti: "Ancak, Karabük'ün giriş çıkışlarında yine toprakların göründüğü yer var. İşte biz bu hamlemizle erozyona başlamamız toprağı tutan bu yerlerde hem de toprağı tutması maksadıyla böyle bir kampanya başlattık."


Dünya ülkeleri içerisinde Türkiye'nin fidan dikmede ilk üçe girdiğini belirten Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, şunları söyledi: "Hedefimiz önümüzdeki yıllarda dünya birincisi olmak. Türkiye'de zaman zaman konuşuluyor 'Türkiye'de orman alanları azalıyor, ormanlar bitiyor' diye. Bu doğru değil, Türkiye'de ormanlar hem alan bazda hem de iyileştirme bazında artıyor. Geçen yıl 460 bin hektar orman alanında imar ve iskan yaptık. Bu herhalde bir vilayetten daha büyük bir alan. Önümüzdeki yıl bu rakamları 500
bin hektara çıkarmak suretiyle bir yandan ormanlarımızı ıslah ediyoruz, bir yandan da daha yeşil bir Türkiye'ye adım adım yaklaşıyoruz."
Öğrencilerin, öğretmenlerin ve toplumun yeşil alanın bilinci içinde olduğunu söyleyen Karabük Valisi Nurullah Çakır şöyle konuştu: "Bu merasimi yapmamızda amacımız bu bilinci bir defa daha hep beraber teyit etmedir burada. Bizim Karabük olarak ormanlarımızın korunması, gelişmişliği bakımından zaten kurumsal anlamda mücadele yapılmaktadır. Ama, bir norm olmalı peyzaj anlamında kentinizin içinde, yollarımızda, köy yollarımızda bu anlamda bir çalışma zinciri devam etmektedir."
Yapılan konuşmaların ardından törene katılanlar öğrencilerle birlikte fidan dikti.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Mart 2009 Cuma 18:55:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?