18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Karabük'te hava kirliliği alarmı

Karabük Belediyesi, Hava Kirliliğini Önleme ve Sürdürülebilir Çevre Projesi kapsamındaki eğitimlerine devam ediyor. Bu çerçevede Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Karabük Teknik Eğitim Fakültesi ile Karabük Belediyesi işbirliğinde, Halk Eğitim Merkezi’nde kalorifer görevlilerine seminer verildi.

Karabük merkez ile Safranbolu İlçesi’ndeki site ve apartmanlardaki kalorifer ateşçilerine yönelik eğitim seminerinde konuşan Karabük Valisi Cemalettin Sevim, ilin hava kirliliğinde diğer en büyük etkenin sigara içilmesi olduğunu söyledi. ZKÜ Karabük Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Etem Sait Öz ise, hava kirliliği boyutunun büyük olduğunu belirterek, "Kirli hava bizi yok etmeden biz Karabük’ü terk edelim" dedi.

Seminerde açılış konuşması yapan Karabük İl Çevre Müdürü Ahmet Işık, Karabük’ün hava kirliliği yönünden 1. derece iller sırasında ilk sırada olduğunu ve geçen yıla göre hava kirliliğinde büyük oranda artış gözlendiğini söyledi. Karabük Belediye Başkanı Hüseyin Erer ise, şehirdeki hava kirliliğinin en önemli nedenleri olarak, kalitesiz kömür kullanımı ve yakma tekniklerine uyulmamasını gösterdi. Yakma tekniklerine uyulması konusunda kalorifer ateşçilerine çok büyük görevler düştüğünü de kaydeden Başkan Erer, "Yakma tekniklerine uymanız konusunda dekanımızı dikkatli dinleyin. Aksi takdirde kirli havayı bizler gibi sizler de teneffüs ediyorsunuz. Sizin de çoluk çocuğunuz var. Bizler üzerimize düşen görevleri yerine getiriyoruz, sizler de üzerine düşen görevlerinizi yapın" uyarısında bulundu.

Karabük Valisi Cemalettin Sevim ise, yaptığı konuşmada, kalorifer ateşçilerine seslenerek, "Kirli havayı bizler kadar sizler de soluyorsunuz. Kalorifer kazanlarını mutlaka yastıklama yöntemi ile yakın. Bacaların temizliği konusunda site ve apartman yöneticilerini uyarın. Yaptığımız denetimler sonucunda 30 site yöneticisine cezai işlem uyguladık. Kurallara uygun, çünkü bundan sonra cezaları kalorifer ateşçilerine keseceğiz" dedi.

Sevim, hava kirliliğinin diğer önemli nedeninin ise sigara içilmesi olduğunu ifade ederek, "Tekel idaresinden aldığım bilgilere göre Karabük’te kişi başına günde 2 paket sigara tüketimi var. Bu, da yılda ortalama 14 milyon YTL yapmakta. Herkes günde bir paket sigara parasını eğitime bağışlasa ve bu bağışlanan para ile okul yapılmış olsa Karabük’ün en az 10 -15 yıllık okul ihtiyacı karşılanır. Ateşçiler olarak sizlerin de bu kampanyaya destek vermeniz yani sigara içmemeniz, hava kirliliğinin azaltılmasında önemli bir etken olacaktır. Yakma tekniklerine uymanız kadar sigara yakmamanız da önemli, bunu unutmayın" şeklinde konuştu.

Daha sonra Karabük Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Etem Sait Öz, çevre ve hava kirliği, ısı yalıtımı, doğalgaz ve kazan yakma tekniği konularında ateşçileri bilgilendirdi. Çevre ve Hava Kirliliği konusunda Vali Cemalettin Sevim’in sigara içilmemesi konusunda verdiği örneğe karşı Dekan Öz de, "Karabük’te günde bin 400 metreküp havayı ciğerlerimize soluyoruz. İlimizdeki hava kirliliğinin ne boyutlarda olduğu yapılan ölçümlerden belli. Vali sigarayı bırakın diyor, ben de o zaman hava kirliliği bizi bitirmeden Karabük’ü terk etmek gerekir diyebilirim" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2005 Cuma 19:28:08
Güncelleme :7 Ocak 2005 Cuma 19:30:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?