18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Karabük'te turizm haftası etkinlikleri

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde Turizm Haftası nedeniyle, Tarihi Hükümet Konağında program düzenlendi. Törene, Vali Can Direkçi olmak üzere AK Parti Milletvekili Mehmet Ceylan, Garnizon Komutanı Jandarma Albay İbrahim Gülpınar, Safranbolu Kaymakamı İzzettin Küçük ile davetliler katıldı. 

İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, dünyada olduğu gibi Karabük ve Safranbolu'da da gelişen en önemli sektörlerden birinin turizm olduğuna dikkat çekti. Şahin, "Safranbolu kültür turizminde dünyada adından söz ettiren bir marka kent olma yolunda süratle ilerlemektedir ve yakın çevremizde de rakiplerimiz çoğalmaktadır. Bunun için Safranbolu ve çevresi olmak üzere diğer ilçelerde de turizm mekanlarının alt yapı çalışmalarını süratle tamamlama çalışmalarına başladık" dedi. 

Kaymakam İzzettin Küçük de, Safranbolu İlçesinin son yıllarda restorasyon alanında çok büyük başarılara imza attığına dikkat çekerek, restorasyon çalışmalarının halen daha devam ettiğini söyledi. Küçük ayrıca, restorasyon ve korumacılık alanındaki başarıyı geçmiş yıllarda gösteremediklerini de vurguladı ve bunun da acı bir gerçek olduğunu ifade etti. Kaymakam Küçük, "2007 yılında Valimizin başlattı İl Stratejisi Planının devreye sokulması ile artık ilçemizdeki tanıtım sorunları giderilmiş oldu" dedi. 

Milletvekili Mehmet Ceylan da, "Safranbolu tarihi ve kültürel zenginliklere sahip bir şehrimiz. Türkiye'de Dünya Kültürel Miras Listesine girebilmiş 9 yerden bir tanesidir. O açıdan Safranbolu ile ne kadar övünsek azdır. Bugün Mardin dahi yıllardır uğraşılmasına rağmen Kültür Bakanlığı tarafından Unesco Listesine girebilmek için mücadele verilmektedir ama Unesco'ya kabul edilmemiştir. Safranbolu bunu başarmış durumda. Safranbolu 1970'lerden beri korumacık yapmaktadır" diye konuştu. 

Vali Can Direkçi, ihracattan sonra ülkede en büyük gelir kalemini oluşturan turizmin, ülke kalkınmasındaki yeri ve öneminin vazgeçilmez olduğunu belirterek, "Turizmin bizim açımızdan asıl önemi, dünya ile kaynaşmamıza olan katkısıdır. Kendisini dünyaya anlatmakta yıllarca sıkıntı çekmiş bir ülkeyken, bugün yılda ortalama 7-8 milyon insan, kendi imkanlarıyla gelip bizi tanımaktadır. Ayrıca bu insanlar ülkelerine döndüklerinde çevrelerine gerçek bizi anlatmaktadır. Bu sayede ülkemiz milyarlarca dolarla gerçekleştiremeyeceği tanıtımı gerçekleştirebilmektedir. Ülkemizde turizm potansiyelinin temel kaynağı kültür ve çevre zenginliğidir. 

Bu nedenle, tarihsel ve doğal değerlerin korunması ve yaşatılması önceliğine dayalı olmayan bir turizm politikası, sadece ülkeye ve gelecek kuşaklara değil, doğrudan turizme de zarar vermektedir. Bu sektörde alt yapı yüklerini çoğaltan, plana ve halk katılımına dayalı olmayan, çevreye duyarsız kısa vadeli çıkarlara dayalı anlayıştan kesinlikle uzak durmak gerekmektedir. Kültür öncelikli turizm, bu alandaki tıkanıklıkları çözmede anahtar konumundadır. Karabük, ülkemizin doğal zenginliklerini, kültür ve tarih birikimini en güzel şekilde gözler önüme seren bir ildir. Ancak, turizminin en önemli cazibe merkezlerinden birisi olan, Batı Karadeniz bölgesindeki bu özellikli vilayet, gelişen ülke turizminden gerektiği kadar pay alamamaktadır. Bu alanda sahip olduğu zenginlik ve avantajlı konumu yeteri kadar değerlendirilememiştir" dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından Safranbolu Anaokulu Öğrencileri tarafından hazırlanan Davul ve Asker oyunu sergilendi. Daha sonra Turizm Haftası kapsamında düzenlenen Şiir ve Kompozisyon Yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
iha
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2007 Salı 10:40:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?