18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Karabük'te yıkıcı deprem bekleniyor

Karabük Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Öztürk, Karabük’te yakın bir zamanda yıkıcı bir deprem beklediklerini söyledi. Öztürk, son aylarda Ege, Marmara ve Doğu Anadolu’da sık sık deprem meydana geldiğini, ancak halen Batı Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Çerkeş-Gerede Kuzey Anadolu fay hattının kırılmadığını belirterek, "Devlet Deprem Araştırma Dairesi tarafından yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, Karabük’te yüzde 84 oranında yıkıcı bir deprem bekleniyor" dedi.

Türkiye’nin büyük kesiminin deprem kuşağında bulunduğunu ifade eden Öztürk, "Karabük de Kuzey Anadolu Fay Hattı’na 40 kilometre mesafede bulunuyor. Fakat il genelinde depreme hazırlık konusunda hiçbir çalışma yapılmıyor" şeklinde konuştu.

Ege’deki fay hattı ile Doğu Anadolu’daki fay hatlarının birbirinden bağımsız olduğunu kaydeden Öztürk, "Fay hatları birbirinden bağımsız olmasına rağmen dünyanın bütün fay hatları ve hareketleri birbirine bağlıdır. Bizi ilgilendiren ise Eskipazar İlçesi’nden geçen Kuzey Anadolu Fay hattının Gerede kesiminin bölünmemiş olmasıdır. Devlet Deprem Araştırma Dairesi’nin bize verdiği istatistiki sonuçlara göre Karabük’te yüzde 84 oranında yıkıcı bir deprem bekleniyor. Kısa sürede büyük şiddette deprem olma ihtimali var. Doğu Anadolu fay hattının ya da Akdeniz Bölgesi’ndeki fay hatlarının birbirini tetiklemesi söz konusu ama Kuzey Anadolu fay hattının kendine has bir özelliği var. İsmetpaşa bölgesinden geçen fay hattı Bolu bölgesinde kırıldı. Çankırı-Çerkeş bölgesindeki fay hattı da kırıldı. Ancak 1944 yılında da bizi etkileyen Gerede fay hattının kırılma ihtimali çok yüksek. Şimdi biz bu fay hattının kırılacağı depremi bekliyoruz ve çok az bir zaman kaldığını düşünüyoruz" dedi.

’KARABÜK DEPREME HAZIR DEĞİL’

Karabük’ün şehir yapısının dere yatağı üzerinde olduğunu, bu nedenle de depreme dayanıklı olmadığını kaydeden Ahmet Öztürk, "Karabük’ün jeolojisi şehir kurmaya elverişli değil. Her taraf dere yatağı. Ama Karabük 1. derece deprem bölgesi statüsüne geçtiği günden buyana yapılan tüm binaların statik hesapları titizlikle hesaplanıyor. Son 5 yıldır 1. derece deprem bölgesine göre yapılan binalar, statik olarak, betonarme ve temel sistemi olarak yapılan çalışmalar dikkat çekiyor. Bundan önceki binaların hepsinde risk mevcut" diye konuştu.

Karabük’ün birinci derece deprem kuşağında olması nedeniyle il genelinde sadece, resmi binalar, okullar, hastaneler gibi kurumlarda deprem dayanıklılığı ölçümü yapıldığını, binalarda ise sadece 2 kişinin başvuruda bulunduğunu söyleyen Öztürk, "İlimizde Sivil Savuma Müdürlüğü sadece deprem hazırlığı yapıyor. Eğitimler, tatbikatlar, arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılacak araç ve gereçler alıyor. Fakat bu yeterli değil. Bizim buradaki problemimiz, binalarımız ne kadar sağlam olursa olsun, altındaki jeolojik yapının sıkıntılı olmasından kaynaklanıyor. 8 şiddetindeki bir depremde Safranbolu çok farklı etkilenir, Ovacık farklı etkilenir, en büyük darbeyi de Karabük merkez alır. Karabük şehir merkezi dere yatağındadır. Karabük merkezde en sağlık ve sağlam bölge 200 Evler ile 1940’lı yıllarda çok modern yapıyla yapılan Yenişehir Lojmanlar bölgesidir. Karabük’te vatandaşlara deprem bilinci verilmiyor. Biran önce Karabük’te deprem bilinci oluşturulmalı" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2005 Salı 02:28:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?