18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

KARDEMİR dünya markası

Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Hikmet Ferudun Tankut, Ray- Profil haddehanesinin kurulmasının ardından 72 metre boyunda ray üreten KARDEMİR'in Türkiye'de olduğu gibi dünyada da aranan bir marka olmaya başladığını söyledi.

Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Ferudun Tankut, Ray- Profil haddehanesinin kurulmasının ardından 72 metre boyunda ray üreten KARDEMİR'in Türkiye'de olduğu gibi dünyada da aranan bir marka olmaya başladığını ve Kardemir'in yapacağı yeni yatırımlarla da ürün çeşitliliğini artıracağını söyledi.

Kardemir'in ray üretimine geçmesinin önemini anlatan Tankut, "Kardemir'in ray üretmesi bizim için, ülkemiz için çok önemli. Uzun yıllar sıvı çelikten ürettiği inşaat demirinden Kardemir'in çıkması ve ona dayalı kalmaması lazımdı" dedi.

Göreve geldikleri 2001 yılından itibaren Kardemir'in inşaat demirinden çıkmasının lazım olduğunu söylediklerini anlatan Tankut, şöyle konuştu: "İnşaat demirini üretmek artık zor değil. O bakımdan sıvı çelikten ziyade bugün gelinen noktada Kardemir inşaat demirinden daha çok katma değeri yüksek ürün çeşitliliğine girmesi gerekiyordu. Bugün bunların hepsi artık gerçekleşiyor. Bunlar yeterli değil aslında. Şu an ray ve profil yapıyoruz. Ray ve profil ülkemizin ithal ettiği mamul. Üretimimize baktığımızda 400 bin ton ray üretiyoruz."

Yeni yüksek fırınlar hizmete girdiğinde Kardemir'in üretiminin önümüzdeki yıl 2 milyon tonun üzerine çıkacağını anlatan Tankut, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mamul çeşitliğine girdiğimizde bu yatırımlar KARDEMİR için yeterli değil. Bunlar için ürün çeşitliliği ile ilgili yeni yatırımlar yapılacak. Yakın bir süre içerisinde Kardemir yönetimi hangi dallarda üretim yapacağı konusunda detaylı bilgi verecektir. Bu çeşitliliği yaptığımız zaman Kardemir artık Türkiye'de aranan marka olacak. Bugün ray'da aranan marka haline geldik. Eskidende ray denildiği zaman Kardemir akla geliyordu belki ama o günkü şartları içerisinde bunlar hep beden gücüyle yapılıyordu. Bugün dünya standartları içerisinde ray üretiyor. O bakımdan KARDEMİR ülkemizde olduğu gibi dünyada da aranan bir marka olmaya başladı ve olmaya devam edecek. Bu sadece rayla ilgili olmayacak katma değeri yüksek ürünlerle, profillerle devam edecek."

170 MİLYON DOLAR BORÇ ÖDENDİ
Tankut, Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri (KARDEMİR) A.Ş.'nin 2001 krizinde 226 milyon dolarlık borcunun 170 milyon dolarını ödediğini ve geleceğe edim adımlarla gittiklerini söyledi.

KARDEMİR bünyesinde bulunan ünitelerin kapasitesinin artması gerektiğini anlatan Tankut, şöyle konuştu: "Bu kapasitenin artması demek yeni yatırım demek. Yapılan işler kolay değil. 2001 yılında sıkıntılı dönemlerde 226 milyon dolar borcu vardı. Bugün yaklaşık 170 milyon dolar borç ödenmiş durumda. Geriye kalan borcu ödeyebilecek kapasitede. Son 4 yıl içersinde yapılan yatırımlara baktığımızda yaklaşık 180- 200 milyon euro'luk yatırım yapıldı. Yapılacak yatırımlar içerisinde şu an planlanan 230 milyon euro'luk yatırım hedefleniyor. Bunlar gözle gözükmeyen yatırımlar. Yapılacak bu yatırım yan birimlerle ilgilidir."

Entegre tesisin sürekli yatırım ve modernizasyon bekleyen bir olgu olduğunu anlatan Tankut, sözlerini şöyle tamamladı: "KARDEMİR özelleşmeden önce 1984 -1994 arasında 14 milyon dolarlık yatırım yapılmıştı. Bugün ise gelinen nokta gözler önünde. Bu eski sıkıntıları yaşamamak için dünya konjonktürü içerisinde iyi değerlendirmek için yatırımların yapılması gerekiyor. Bugün dünyaya baktığımızda 1 milyar 350 milyon ton üretim yapılıyor. Biz ise bunun binde biri yani 1 milyon ton üretimi yapabiliyoruz.

Sektörün ne zaman nereye gideceğini kestirmek mümkün değil. Kardemir bizim vazgeçilmezimiz ve buna çok iyi bakmamız lazım. Bunu geleceğe taşımamız lazım. Bu şehrin geleceği buradan geçiyor. Kardemir'de taş üstüne taş konulunca insan duygulanıyor. 1937'den bu yana 8 yüksek fırın yapabilmiş. 71 yılda bu ülkede bu devlet sadece 8 tane yüksek fırın yapabilmiş. Yapılacak 9. yüksek fırın özel sektörde bir ilk ve tarihe geçecek."

.
Yayın Tarihi : 20 Mart 2008 Perşembe 17:49:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?