22
Mayıs
2024
Çarşamba
KARABÜK

Kardemir yatırımlarla büyüyor

KARDEMİR YENİ YATIRIMLARLA BÜYÜYOR

Türkiye'nin ilk entegre demir çelik fabrikası olan Karabük Demir Çelik Fabrikaları A.Ş. (KARDEMİR), yeni yatırımlarla büyümeye devam ediyor.

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) A.Ş. Genel Müdürü Fadıl Demirel, "Yatırımı tamamlamak üzere olan Sinter fabrikası ile modernizasyonu gerçekleştirilen 1 nolu yüksek fırının 15 gün içinde devreye alınmasıyla üretim kapasitemiz iki milyon tona ulaşacak" dedi.

Daha önce 150 bin ton üretim gerçekleştirilen 1 nolu yüksek fırın yatırımının tamamlanmasıyla üretimin yıllık 500 bin ton daha artacağını belirten Fadıl Demirel, şöyle konuştu: "Fabrikada şu an 3 adet yüksek fırın var. Türkiye'nin en büyük ilk 50 sanayi şirketi arasında yer alan, yıllık 1 milyon 500 bin üretim kapasitesiyle yaklaşık 4 bin 500 kişiyi istihdam sağlayan fabrikamız hem Karabük hem de ülkemiz için son derece önemlidir."

KARDEMİR'in sürekli kendini yenileyerek yatırımlarına devam ettiğini anlatan Demirel, şunları söyledi: "Özel sektör olarak Türkiye'de ilk defa devlet yatırımından sonra 4. Yüksek Fırını inşaa ettik. Bu fırının devreye alınmasıyla birlikte yıllık 150 bin ton üretim yapan 1 nolu yüksek fırında devam eden modernizasyon çalışmaları 15 gün içinde tamamlanarak fırının devreye alınmasıyla yıllık 500 bin ton üretim kapasitesine ulaşacağız. Yıllık 2 milyon ton seviyesinde üretim yapacağız. Yüksek fırın yatırımı için yaklaşık 22 milyon avro harcandı. Gerekli ekipmanların çok büyük kısmını KARDEMİR'e bağlı kuruluşlar Karçel A.Ş. ve Kardökmak A.Ş'de üretilmiş olmasının yanı sıra montajının fabrika çalışanları tarafından gerçekleştirilmesi proje imalat ve uygulama kabiliyeti açısından önemli göstergedir."

KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Fadıl Demirel, fabrikalarında en az 1 nolu yüksek fırın kadar önemli sinter, enerji tesisi, oksijen fabrikası, soğutma kulesi gibi yatırımlarının da bulunduğuna dikkati çekerek, açıklamasını şöyle sürdürdü: "2007 yılında ray ve profil haddehanelerinin modernizasyonuyla başlayan yatırım çalışmalarımız her geçen yıl artarak devam ediyor. Daha öce 72 metre boyunda ray ile 550 mm genişliğinde ağır profil üretemiyorduk. Ray profil haddehanesinin modernizasyonunu yaptıktan sonra şu an yıllık 500 bin ton 72 metre uzunluğunda ray ve Türkiye'de üretilemeyen 550 mm ağır profil üretimini gerçekleştiriyoruz."

Önem verdikleri bir yatırımın ise Sinter fabrikası olduğunu anlatan Demirel, sözlerine şöyle devam etti: "Tamamen kendi imkanlarımız ve kendi mühendis ve işçilerimizle yaptığımız projedir. Anadolu'nun pahalı ve iyi cevherleri ile kalitesiz ve ucuz cevherlerini harmanlayarak yüksek fırının tabiri caizse dişine uygun hammadde haline getirecek bir yapıdır, Sinter fabrikası. İnşallah Şubat ayı sonunda devreye girecek. Bunu çok önemsiyoruz. Bu fabrikayı ilk etapta 61 milyar avroya Çin'li bir firmaya ihale etmiştik ve 2 yıl gibi bir sürede bitecekti. Daha sonra bu ihaleyi iptal ederek kendi mühendis ve işçilerimizle 9 ay gibi bir sürede 21 milyon avroya yaptık. Bu da bizim için çok büyük bir başarıdır. Bu yatırımlarımız çelikhanenin kapasitesini 2 milyon ton civarına çıkaracak. Tüm bunların yanında enerjisini kendi sağlayan ve artanı dışarı satan bir fabrika konumuna geliyoruz. Enerjimizi kendimiz üretmek için yapımı devam eden hidroelektrik santralı satın aldık. Bu tamamlandığında ve bacalarımızdan çıkan gazları da yakarak elde ettiğimiz elektrik kapasitemiz 112,5 megavat olacak. Bunun 70 megavatını kendimiz tüketeceğiz, geri kalanını satacağız. KARDEMİR, yeni sinter fabrikası ve enerji santraliyle rekabet gücünü daha da artıracak."

KARDEMİR ORTADOĞU PAZARINDA İDDİALI

KARDEMİR'in, Türkiye'de ve yakın coğrafyada 72 metre uzunluğa kadar demiryolu rayı üretebilen tek kuruluş olduğunu da belirten Fadıl Demirel, şöyle konuştu: "Türkiye, rakibi konumundaki Çin ve Brezilya'yı kalite konusunda geride bıraktı. Bugün KARDEMİR ve özel firmalar, demir çelik sektöründe yaklaşık 80 ülkeye ihracat yapıyor. Ağustos ayında Peru pazarını, Çin ve Brezilya'nın elinden alan demir çelik sektörünün ihracatı 17 milyar dolara ulaştı. Peru'nun yanı sıra Güney Amerika pazarı da gittikçe önem

kazanmaya başladı. KARDEMİR olarak geçen yıl iyi ilişkiler içinde bulunduğumuz ve demiryolları konusunda Arap ülkelerinin lideri konumundaki Suriye'ye 36 bin ton ray ihracatı gerçekleştirdik. KARDEMİR, dokuz Arap ülkesinin demiryolları genel müdürlerinin katılımı ile iki yılda bir gerçekleştirilen ve geçen yıl 4-5 Ekim'de Halep'te düzenlenen Arap Ülkeleri Demiryolları Birliği Toplantısı'na davet edilen ilk ve tek Türk şirketi oldu. Heyette yer alan ülkelerden Irak, Ürdün, Lübnan ve Suudi Arabistan başta olmak üzere hepsiyle birebir görüşme yaptık."

Birliğe bağlı Arap ülkelerinin yıllardır önemsedikleri demir yollarını geliştirmek ve yeni hatlar inşa etme konusunda oldukça istekli olduğunu anlatan Demirel, şunları söyledi: "Ortadoğu pazarında ciddi bir potansiyel var ve bölgenin tek ray üreticisi olan KARDEMİR bu bölgede ciddi söz sahibi. Irak ve Ürdün üretim normlarımız ve Suriye referansımız sayesinde ihtiyaçlarını KARDEMİR'den temin etmek istediklerini dile getirdiler, önümüzdeki iki aylık dönemde keşif ziyaretleri için yetkililerini Karabük'e gönderecekler." KARDEMİR olarak çok heyecanla andıkları bir diğer projenin ise; 2. Abdülhamit tarafından İstanbul ve Kutsal Topraklar arasındaki ulaşımı güçlendirmek amacıyla 1900 yılında yapımına başlanan Şam ve Medine arasında inşa edilen Hicaz Demiryolu'nun yeniden canlandırılması olduğunu belirten Fadıl Demirel, bu proje hayata geçirildiğinde içinde yer almaktan büyük heyecan duyacaklarını dile getirdi.

KARDEMİR YENİ YATIRIMLARLA BÜYÜYOR
KARDEMİR YENİ YATIRIMLARLA BÜYÜYOR
İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2011 Perşembe 13:59:03
Güncelleme :10 Şubat 2011 Perşembe 14:17:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?