21
Mayıs
2024
Salı
KARABÜK

Kardemir'de kriz tedbirleri alındı

Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Hikmet Feridun Tankut, Türkiye'yi de etkileyen krize karşı Karabük Demir ve Çelik İşletmesi A.Ş.'nin (KARDEMİR) gerekli tedbiri aldığını ve hiçbir işçinin ücretsiz izine çıkarılmayacağını söyledi.


Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Feridun Tankut, Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Mutullah Yolbulan, Genel Müdür Osman Kılavuz ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Kardemir'de toplantıya katıldı. Feridun Tankut, yaşanan krize karşı tüm tedbirleri aldıklarını ifade etti.


Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Feridun Tankut, Kardemir'deki toplantıdan fevkalade mutlu ayrıldığını belirterek şöyle konuştu: "Çünkü hep bizim bir endişemiz vardır dünyada yaşanan krizler ve ülkede yaşanan krizlerde birçok işveren bundan nemalanmaya çalışır. Alınacak tedbirlerin hepsi sonuç da işçi arkadaşlarımızı direk acıtacak ve rahatsız edecek boyutta olan tedbirlerle karşı karşıya kalırız. Bununla birçok yerde işyerinde karşılaşmışızdır. Ancak Kardemir'de hazırlanan done ve alınan tedbirler yüreğimize su serpti."


Kardemir'in çok sıkıntılı süreçleri yaşadığını ve gördüğünü anlatan Tankut, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu sıkıntıda gözümüz hep stoklarda kömür ve cevherde olurdu. Bir günlük kömürün kaldığı dönemleri iyi biliyoruz. Bugün ise yaşanan krize rağmen cevher ve kömür stokları üst düzeydedir. Yeterli stok yapılmış şu an. Kardemir üreterek krizi atlatma gibi bir alternatif üzerine çalışma yapıyor."


Bunun doğru bir yöntem ve doğru bir analiz olduğunu anlatan Tankut, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aynı zamanda o kadar dengesiz bir fiyat sektörü ile karşı karşıya kaldı ki ülke, 2 bin YTL'ye varan fiyat ve hemen ardından çok hızlı bir düşüşle 800'lere düşen fiyatlara indi. Ama bugün Kardemir'in yapmış olduğu bu krizde ellerindeki cevher ve kömür stoklarının yeterliliği ve aynı zamanda sürekli ucuz bulup üzerine eklenti yaptıklarını gördük. Hiçbir şekilde işçimizi ücretsiz izine gönderme gündemde yok,
hiçbir şekilde işçimizin alın teri üzerinde bir hesapları yok.

Bütün hesaplarını üreterek, cevher ve kömür stoklarını belli düzeyde tutarak bu krizi aşmanın gayreti içersinde. Dolayısıyla işçi arkadaşlarımıza bu müjdeyi veriyoruz. Ancak Kardemir'in ve bizim işçilerden beklentiler var. Bu da yapılması ve olması gereken beklentiler. Çalışan arkadaşlarımız bu kriz süresi içerisinde biraz daha dikkatli olmaları, çalışma saatlerine uymaları ve daha verimli çalışmaları lazım. Yine arkadaşlarımızın kaliteyi artırmada hassas olmalarını bekliyoruz. Ben inanıyorum ki işçi arkadaşlarımız asli görevleri olan bu beklentilerini yerine getireceklerine eminim."


Kardemir'in dünyada ve ülkemizde yaşanan bu krizden yara almadan çıkacağına emin olduklarını anlatan Tankut, şöyle konuştu: "Hatta Kardemir Yönetimi tarafından bu krizden karla çıkmanın yolları aranıyor. Bugünkü şartlar içerisinde Kardemir yönetimi kriz yönetimini oluşturmuş, tedbirlerini almış. İşçi arkadaşlarımız rahat olsun Kardemir Yönetimi emin ellerde. İşçimizin özellikle dışarıdan gelecek laflara itibar etmemelerini bağlı oldukları örgütlü Çelik- İş Sendikasında gelecek laflara itibar etsin. Böyle bir durumda çok hassas olunmalı."


15 AYLIK TEDBİR ALINDI
Kardemir'de bu krizin uzun süre devam etmesine karşı alınan tedbirlerin ne düzeyde olduğu konusunda ise Tankut şunları anlattı: "Kardemir bugünkü şartlarda 12 ila 15 ayın hesabı yapılarak tedbirler alınmış. Tek tek ay ay ödemeler ortaya konulmuş eski ve yeni yatırımların ödeme planları ortaya çıkarılmış. Tabi krizin boyutuna göre belki yatırımların bir kısmında yavaş yavaş kısıtlama olabilir. İnşallah bu kriz uzamaz da yatırımlar geri kalmaz. Bu yatımların hepsi can değeri olan yatırımlar. Şu an aciliyet
arz eden yatırımlar hemen yapılıyor diğerleri zamana göre yapılacak. Eskiden kalan borç tahminimce 70 milyon YTL civarında. O da şu an aylara bölünerek ödeniyor. Ödemelerde sıkıntı yok, çünkü hepsinin hesabı yapılmış durumda. Buraya gelirken büyük endişe içerisindeydim ama Kardemir bu krize iyi hazırlanıp iyi tedbir almış."

İha
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2008 Pazartesi 16:49:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?