18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

KKKA toplantısı yapıldı

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının en çok rastlanan illeri arasında yer alan Karabük'te İl Sağlık ve Tarım Müdürlüğü tarafından 2008 yılında yapılan ve 2009 yılında çalışmalar hakkında Vali Nurullah Çakır, brifing aldı.


Valilik toplantı salonunda verilen brifingde İl Sağlık Müdürü Korkut Eren, ilk olarak 2008 yılında yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Eren, KKKA Acil Eylem Planı hazırlanarak hedefler belirlenmiş ve hedefler doğrultusunda çalışmalara başlandığını söyleyerek, "Valiliğimizce KKKA hakkında genelge hazırlanarak tüm kurum ve kuruluşların yapacakları faaliyetlerin çerçevesi çizilmiştir. Sağlık Müdürlüğümüzün tüm Şube Müdürlükleri KKKA hakkında bilgilendirilmiştir. Tüm sağlık personellerimize yönelik Vali Nafiz Kayalı Gençlik ve Spor Merkezinde İl Tarım Müdürlüğü ile ortaklaşa bir eğitim yapılmıştır. Karabük genelinde resmi ve özel tüm sağlık kuruluşlarda çalışan uzman ve pratisyen hekimlere Müdürlüğümüzün koordine ettiği KKKA eğitimi verilmiştir. İl Tarım Müdürlüğümüzce Ocak 2008 tarihinden yaz sonuna kadar merkez ve ilçelerimizde bulunan bütün muhtarlar, imamlar, öğretmenler, resmi kurum çalışanları, özel sektör çalışanları, veteriner hekimler olmak üzere toplam 5 bin kişiye eğitim verilmiştir. Eğitim verilen bu insanlardan eğitimlerde aldıkları bilgileri çalışma alanlarında diyalog içinde bulundukları diğer insanlara aktarmaları istenmiş, böylece daha geniş bir kitlenin eğitimi hedeflenmiştir. İl Tarım Müdürlüğü ile birlikte vakaların yoğun görüldüğü İlçelerimiz Olan Eflani ve Eskipazar İlçelerinde, Kaymakamlıkların organize ettiği Muhtarlara ve İmamlara yönelik eğitim toplantısı yapılmış ve Bakanlığımız tarafından gönderilen broşürler ve afişler muhtarlar aracılığıyla tüm köy ve mahallere dağıtımı sağlanmıştır.Eflani ve Eskipazar Toplum Sağlığı Merkezlerinde çalışan sağlık personeli başta olmak üzere İlimizdeki tüm sağlık çalışanlarına hizmet içi eğitim çalışmaları yapılmış ve bu çalışmalar sürekli devam etmiştir" dedi.


KORUYUCU ÖNLEMLERE YÖNELİK ÇALIŞMALAR
Verilen brifingde koruyucu önlemlere yönelik çalışmaları da anlatan İl Sağlık Müdürü Korkut Eren, "Bakanlığımız tarafından gönderilen kene kovar spreyler kene mücadelesinde görev alan personellere kullanılmak üzere teslim edilmiştir. Daha sonra tekrar Müdürlüğümüz imkanları ile kene kovar sprey alımı yapılarak halka eğitimlerle birlikte dağıtımı yapılmıştır. KKKA şüpheli vakalarla en çok temasa maruz kalabilecek sağlık personelleri başta olmak üzere kurum bazında koruyucu sağlık setlerinin dağıtımı yapılarak, bu konunun tekrar önemi hatırlatılmıştır" diye kaydetti.


BİLİNÇLERDİRME ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK
Brifingin sonunda 2009 yılında da halkı daha fazla bilgilendirmek için çalışmaların devam edeceğini belirten İl Sağlık Müdürü Korkut Eren, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"05 Şubat 2009 - 20 Mart 2009 tarihleri arasında Tüm Kamu ve Özel Sağlık Kuruluşlarında bulunan 556 Sağlık Personeline Hizmet İçi Eğitim verilmiştir. Bakanlığımızın konu hakkında hazırlamış olduğu genelgeler doğrultusunda her kurumun kendi personellerine hizmet içi eğitimler düzenlemesi için yazı gönderilmiş ve Kurumlarımızda hizmet içi eğitim verilmiştir. Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte 11-20 Şubat 2009 tarihleri arasında Karabük İli Merkezi ve İlçelerinde bulunan 779 Muhtar ve İmam-Hatiplere eğitim verilmiştir. Tarım İl Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğü tarafından 03 Mart - 20 Nisan 2009 tarihleri arasında Karabük İli Merkezinde ve ilçelerinde bulunan 762 öğretmene eğitim verilmiş olup, 27 Nisan 2009 tarihinde Safranbolu İlçesindeki öğretmenlere eğitim verilmesi planlanmıştır. 06-10 Nisan 2009 tarihleri arasında Safranbolu 125. Jandarma Er Eğitim Alayında 2 bin 700 er ve rütbelilere eğitim verilmiştir. 10 Nisan 2009 tarihinde de tüm askeri personelin eş ve çocuklarına da eğitim verilmiştir.Karabük il ve ilçelerinde bulunan 62 Aile Hekimi tarafından Aile Sağlığı Merkezlerinde yapılan halk eğitimlerinde 493 kişiye eğitim verilmiş olup eğitimler yıl sonuna kadar devam edecektir. Hane ziyareti şeklinde yürütülen eğitim çalışmalarında 156 köyde toplam bin 293 hane ziyaret edilerek 2 bin 35 kişiye ulaşılarak birebir eğitim verilmiş, 2 bin 17 adet broşür ile 2 bin 129 repellent ilaç dağıtılmıştır. Hane ziyareti şeklinde yapılan eğitimlerimiz yaz boyunca devam edilecektir. İl Tarım Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğümüz koordinasyonunda yazılı ve görsel basında bilgilendirme faaliyetleri, Büyük ve Küçük baş hayvan İlaçlamaları, ev ziyaretleri ve sprey dağıtımı, hizmet İçi eğitimler yıl boyu devam edecektir."
Brifing sonrası Vali Nurullah Çakır ise "Sağlık Müdürlüğü ve İl Tarım Müdürlüğünün daha önceki yıllarda ve bu yıl yapmış oldukları Kanamalı Kırım Kongo vakaları için yapılan çalışmaları değerlendirmek için buradayız. Maalesef ülkemizin özellikle bir coğrafyası çıkartılan ve bu vakaların sıkça görüldüğü bölgede olan bir iliz. Buna bağlı olarak 2007-2008 yıllarında daha çok 2008 yılında il olarak bu va kalardan bizde de olumsuz sonuçlar ortaya çıktı. 86 vakadan bir kısmında üzücü vakalarda yaşandı. Hayatı durduramayız, toplumumuza, tarımla ilgilenme, havyacılıkla ilgilenmeyin gibi bir ifade de bulunamayız. Bu vaka herkesin başına gelebileceği gibi hepimizin başına da gelebilir. Önlem olarak 2008 yılının deneyimleri ve tecrübeleri olarak bizzat kene ile teması kesme ve bundan sonraki süreçleri sağlıklı yürütmemiz gerekiyor. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan hemşerilerimizin sağlıklı bir biçimde bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi gerekiyor. Okullarımızda öğrencilerimiz geçen yıl bu eğitim alsalar da almasalar da bu yıl bir daha eğitim faaliyetleri devam etmesi gerekiyor. İl sağlık ve Tarım Müdürlüğümüz özellikle halkımızı kene konusunda geçen yılda olduğu gibi bu yılda bilinçlendireceklerdir " dedi.


Diğer yandan Karabük'te Nisan ayı başından bu yana 150 -200 civarında sağlık kuruluşlarına başvuru olduğu ancak Eflani ilçesinden iki kişide pozitif çıktığı ve bir kişinin tedavi edilerek taburcu edildiği bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 18:57:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?