21
Mayıs
2024
Salı
KARABÜK

Kriz Kardemir'e uğradı mı?

Çelik- İş Sendikası Genel Başkanı Hikmet Feridun Tankut, örgütlü bulundukları Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri (KARDEMİR) A.Ş'nin geçmiş yıllarda yaşadığı kriz dönemlerinde aldığı önlemler sayesinde kriz yaşamadığını belirterek, "Erdemir ve İsdemir 16 ay süreli yüzde 35 ücret indirimlerine gitti" dedi.


Karabükspor Kulüp binasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Hikmet Feridun Tankut, demir çelik sektörü ve metal sektöründe krizi ciddi bir şekilde hissettiğini söyleyerek, "Kriz yüzünden dünyada milyonlarca ton üretim yapan büyük firmalar bile etkilenerek üretimlerini düşürdü. Türkiye bazında baktığımızda da birçok özel sektör demir çelik üreticileri zaman zaman işçilerine ücretsiz izinler vererek fabrikalarını durdurdular. Demir üretmek arzla ilgili bir olay, eğer satamıyorsan üretmenin de bir mantığı da olmuyor. Ama Ark Ocaklı kurumlar, kontak kapatır gibi fabrikalarını kapatabiliyorlar. Hammaddeyle çalışan demir çelik üreten İskenderun, Ereğli ve Karabük'ün bu şansı yok. Buralar durmadan üretmek üretirken de satmak zorunda. İşte satış olmayınca üretimde de buraları sıkıntı yaşamaya başladı" diye belirtti.

"KARDEMİR 7-8 YILDIR AKILLI BİR POLİTİKA İZLİYOR"
Geçmişte 2001 krizinde Kardemir'in büyük krizler yaşadığını ve bu krizlerde 4'er aylık ücretsiz izin uygulaması yapıldığını hatırlatan Genel Başkan Hikmet Ferudun Tankut, "O zaman bin 200 işçinin işten çıkartılması gündemdeydi ve arkadaşların çıkarılmaması için ücretsiz izin uygulamasına gitmiştik. O zaman kriz sadece ülke sınırları içinde yaşanmıştı. Sınırların dışında kendisine mallarına satabilme durumu vardı. Bu gün o şans yok içerde olduğu kadar sınırlarımızın dışında da kriz var.

Kardemir'in bugünkü krizden etkilenmemesi ve sıkıntıya girmemesi 7-8 yıldır uygulanan akıllı politikanın ürünüdür. Kardemir daha önceki krizlerde aldığı tedbirler bugün semeresini göstermiştir. Üstelik yakın bir zamanda yüzde 9.58 bir zamla da toplu sözleşme bitirildi. Bu kayda değer bir olaydı. Bizi tenkit edenlerde oldu. Kardemir bu kadar kar ediyor farklı bir toplu sözleşme yapması gerekirdi diye ama aynı şekilde Erdemir'de çok kar etmişti dolaysıyla o yılın karı ile bir sonraki yılın kar zarar durumları farklı oluyor.

Bu hesabı yaparken çalışanların huzur içinde anlık değil de devamlılık arz eden ücretlerin verilmesidir. Umarım bu kriz erken sona erer" dedi.

"İSKENDERUN VE EREĞLİ'DE ÜRETİM CİDDİ BİR ŞEKİLDE AŞAĞIYA ÇEKİLDİ"
İskenderun ve Ereğli Demir Çelik İşletmelerinde üretim ciddi bir şekilde aşağıya çekildiğini belirten ve bu nedenle İskenderun ve Ereğli'de 2 yüksek fırının durma noktasına geldiğini anlatan Başkan Tankut, "Bu iki kurumda bu yüzden ya ücretsiz izin, ya işten çıkartma yada ücretlerde indirimlerin gündeme geldi. Bunlardan en uygunu yüzde 35 ücretlerden indirim konusuydu. Nitekim Erdemir ve İsdemir olarak OYAK yönetimi ile 3 aya varan toplantılar sonunda bu karar alındı. Şu anda bu iki tarafta yüzde 35 ücretlerden indirim uygulanıyor.

Buralarda işçinin görüşüne de baş vuruldu, bugün itibari ile İsdemir işçisi bu karara imzasını attı Erdemir'de de imzalar tamamlanmak üzere. İşçilerin maaşlarında yapılan yüzde 35 indirim aynı zamanda bu indirim 16 ay sürmesi çalışanlar açısında bir hayli zor bir durum. Krizin boyutu herkesi etkiliyor. Oralarda alınan karalarda başta Genel Müdürler olmak üzere tüm çalışanların hepsinde maaşlarında indirime gidildi. Temennimiz bu krizin Erdemir ve İsdemir açısından biran
önce atlatılmasını diliyoruz" diye kaydetti.
 

İha
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2009 Cumartesi 15:48:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?