18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Leyla Gencer anısına ödül

İtalya`da yaşamını yitiren '20. yüzyılın en büyük divası olarak adlandırılan' merhum opera sanatçısı Leyla Gencer anısına memleketi Karabük`te konser düzenlendi.


Yenişehir Kültür Merkezinde Karabük Valiliği, Safranbolu Kaymakamlığı ve Ankara İtalyan Kültür Merkezi tarafından yapılan Leyla Gencer anma programında salonda kalorifer tesisatının bir kısmında arıza meydana geldi. Arıza giderilemeyince İtalyan sanatçı soprano Paola Romano ve piyanist Paolo Villa 'nın üşümemesi için elektrikli ısıtıcı kullanıldı. Program boyunca İtalyan sanatçılar elektrikli ısıtıcı ile ısınırken, salonda ise bazı izleyiciler paltosuyla oturdu. Yenişehir Kültür Merkezi'ndeki konser
öncesinde Vali Nurullah Çakır yaptığı konuşmada, Leyla Gencer'in, Yörük köyündeki baba ocağından çıkarak müziğin evrensel dilini dünyaya taşıdığını söyledi.
Gencer 'in evini müzeye dönüştürmeyi kendine görev bildiğini belirten Çakır, "Biz bugün somut birer kültürel miras olan Yörük köyümüz ve Safranbolu ile nasıl övünç duyuyorsak, bu yetkin mirası oluşturanlar, o dokunun oluşturduğu insanları da aynı değerbilirlikle anmalıyız. Milano İstanbul Yörük köyü üçgeninde, 2010 yılı Kültür Başkenti İstanbul'da gerçekleştirilecek o büyük organizasyonla eşzamanda konserler düzenlenmesi tek arzumdur" dedi.


Yazar Zeynep Oral da yaklaşık 30 yıldır tanıdığı Gencer`in her şeyiyle 'müzik tutkunu, inanılmaz bir kadın, ev sahibi, kız kardeş ve abla olduğunu' vurgulayarak, `Opera geleneği olmayan bir ülkeden çıkıp, en köklü opera geleneğine sahip ülkeyi avucunun içine alan, Avrupa ülkelerine "Ben Anadoluluyum" diyerek kendini tanıtan Gencer'in Milano'da son bulan yolculuğunda çağımızın son divası olarak uğurlanması Tutkulu Roman'ı yazmama neden olmuştur' diye konuştu. Oral daha sonra, Gencer`in müzik ve toplumsal yaşamını anlatan 'Tutkulu Roman' kitabını sinevizyon eşliğinde tanıttı. Duygulu anların yaşandığı gecede İtalyan sanatçı soprano Paola Romano piyanist Paolo Villa eşliğinde yaklaşık 1,5 saat Gencer'in eserlerini seslendirdi.


Geceye Karabük Valisi Nurullah Çakır, Garnizon Komutanı Albay Ahmet Naci Baltacı, Belediye Başkanı Hüseyin Erer, Emniyet Müdürü Hülisi Çelik ile çok sayıda davetli katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2008 Cumartesi 20:16:37
Güncelleme :15 Kasım 2008 Cumartesi 20:18:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?