18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Maden işçileri anıldı

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi'nde 3 Mart 1992 tarihinde meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren 263 maden işçisi arasında bulunan, Karabük ile Yenice ilçesi ve köylerinden 41 maden işçisi, Yenice'de düzenlenen bir törenle anıldı.

 


Yenice Maden Şehitliği’nde düzenlenen anma törenine Yenice Kaymakamı Mehmet Fatih Çiçekli, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, Yenice Belediye Başkanı Mustafa Akay, Yortanpazarı Belediye Başkanı Yılmaz Tiryaki, TTK Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu, GMİS Genel Sekreteri Taci Aklaya, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Eğitim Sekreteri Eyüp Alabaş, GMİS’in şube başkan ve yöneticileri, Yeniceliler Derneği Başkanı Naim Emdi ve yöneticileri, şehit madenci aileleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anma töreninde, yapılan konuşmaların ardından ölen madencilerin mezarlarına topluca karanfil bırakıldı. Anma töreninde ilk konuşmayı yapan Yeniceler Derneği Başkanı Naim Emdi, Yenice’nin grizu faciasında 41 madencinin hayatını kaybettiğini söyledi. Derneklerinin öncülüğünde yapılan Maden Şehitliği’ne katkı veren GMİS, TTK, Yenice Kaymakamlığı ve Yenice Belediyesi’ne teşekkür eden Naim Emdi son kez maden ocağında hayatını kaybeden madencileri de 15 gün önce Karadon Müesesesi’nde meydana gelen kazada Yortan Beldesi’nden olduğunu söyledi. Yortan Belediye Başkanı Yılmaz Tiryaki’de, “3 Mart’ın acısını unutmamız mümkün değil. Son olarak kaybettiğimiz 2 arkadaşımız acılarımızı daha da artırdı” dedi.
Yenice Belediye Başkanı Mustafa Akay, Yenice’nin bugüne kadar 600’ü aşkın insanını kaybettiğini vurgulayarak, “En büyük acımızı 3 Mart 1992 günü yaşadık. O gün yüreklerimiz dağlandı. Ama bizler yine üretmeye devam edeceğiz. Canımızı vereceğiz yine de üreteceğiz. Yerin yüzlerce metre altında yaşanmış bu acıların bir daha yaşanmamasını temenni ediyoruz” dedi.


TTK Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu, 3 Mart 1992 günü Kozlu Müessesesi’nde kartiye mühendisi olarak çalıştığını ve kazanın acısının aynı tazeliğini koruduğunu belirterek, “Bizler her koşul ve şartlarda üretmeye devam edeceğiz. Bizim mesleğimiz en kutsal mesleklerin başında geliyor. Bizler ülkemizin geleceği için üretiyoruz. Üretirken alın terimizi, kanımızı ve canımızı veriyoruz. Dileğim böyle kazaların bir daha yaşanmamasıdır” dedi.
GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, dünyanın en zor mesleğini yaparak, ülke kalkınmasına katkı verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini vurguladığı konuşmasında şunları söyledi:


“Bizler gösterdiğimiz özveri, ortaya koyduğumuz fedakarlıklarla üretim ekonomisinin, üretim kültürünün simgesi durumundayız. Üretime başladığımızdan bugüne binlerce madencimiz hayatını kaybetti ve madencileri kaybetmeye de devam ediyoruz. Ama biz her şeye rağmen üretmeye devam edeceğiz. Canımız ve kanımız pahasına da olsa geleceğimiz, çocuklarımızın geleceği, ülkemizin geleceği için üretmeye devam edeceğiz. 3 Mart 1992’de yüreğimiz yandı. 263 arkadaşımız hayatını kaybetti. Kozlu Müessesesi’nde düzenlediğimiz törenle bu arkadaşlarımızı andık. Acılarımız tazelendi. Bugün de burada 3 Mart’ta bu ilçemizde hayatını kaybeden arkadaşlarımızı anıyoruz. 7 Mart günü de Kandilli’de 1983 yılında yine grizu kazasında kaybettiğimiz 103 arkadaşımızı anacağız. Yeniceliler Derneği anlamlı bir etkinlik gerçekleştirdi. Maden Şehitliği için bize geldiğinde her türlü katkı vermeye hazır olduğumuzu söyledik ve elbirliği ile bu şehitliği yaptık. Ben tekrar hayatını kaybeden tüm madencilerimizin önünde saygıyla eğiliyor, Allah’tan rahmet diliyor, dost ve yakınlarına sabır diliyorum.”


Yenice Kaymakamı Mehmet Fatih Çiçekli ise törende yaptığı konuşmada “Alın terini emeklerine katarak ülkesine hizmet verirken canını veren madencilerimizin acısını yüreklerimizde taşıyoruz. İnşallah böyle kazalar bir daha yaşanmaz. Vefa çok kutsal bir duygudur. Burada da bir vefa yaşıyoruz. Çünkü buradaki arkadaşlarımız bizler için, aileleri için, ülkeleri için hayatlarını kaybetti. Onları bir kez daha şükranla anıyoruz. Bu etkinliği gerçekleştiren Yeniceliler Derneğimize de teşekkür ediyorum” dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 5 Mart 2009 Perşembe 22:36:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?