22
Mayıs
2024
Çarşamba
KARABÜK

Mahalle, köy olmak istiyor

MAHALLE KÖY, OLMAK İÇİN UĞRAŞIYOR

Karabük'ün Safranbolu ilçesine bağlı Ovacuma Beldesinin Akkışla mahallesi köy olmak için başvuru yaptı.

Karabük İli Uluyayla Derneği Başkanı Dursun Eren ve yönetimi ile Safranbolu'ya bağlı Ovacuma beldesi Akkışla Mahallesi Muhtarı Mehmet Cemal ile köy azaları Safranbolu İlçe Kaymakamı Gökhan Azcan ile İl Genel Meclis Başkanı Hüsnü Özcanı ziyaret etti.

Heyet ilk olarak Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan'ı makamında ziyaret ederek daha önce köy olan ve sonra mahalle olan Akkışla'nın yıllardır mağdur edildiğini ve yeniden köy olmak istediklerini söyledi.

Uluyayla Derneği Başkanı Dursun Eren, Safranbolu ilçesi Ovacuma Beldesine bağlı Akkışla Mahallesinin ilçe merkezine 16 kilometre uzaklıkta bulunduğunu belirterek, "Belediyeden yol, su ve kanalizasyon gibi altyapı hizmetleri alamamamıza rağmen beldenin bir mahallesi olmasına rağmen tamamen köy statüsündedir. Hatta beldede her köyün ana yolu asfalt, mahalle yolları stabilize olduğu ve şebekeli içme suyu bulunduğu halde mahallemizin bunlardan da yoksun olup, beldedeki köylerden daha mağdur durumdadır. Köylü vatandaşlarımız geçimini ormandan karşılamaktadır. Köy statüsündeyken devlet bize ormanda çalıştığımız için yüzde 25 adı altında ek ödeme yapardı. Belediyeye dahil olduktan sonra bu haklarımız elimizden alındı. Örneğin hemen yanımızdaki komşu köyün bu hakkı var bizim böyle bir hakkımız yok. Bizim geçim kaynağımız orman köylüsü olduğumuzdan dolayı ormandır. Belediye sınırları içerisinde olmamıza rağmen hiçbir hizmetten faydalanamadığımızdan mahalle sakinleri olarak mağdur durumdayız. Belediyeye bağlı bir mahalle olarak 16 kilometre mesafe ile en uzak mahalle konumundayız. Akkışla Mahallesi seçmenleri olarak mahalle ihtiyar heyeti ile yapılan toplantıda konu değerlendirilmiş ve mahallenin Ovacuma Beldesi Belediyesinden ayrılarak, mahallenin merkezi Akkışla Köyü adıyla yeni alınan seçmen listesine göre başvuru dilekçesine eklenmek üzere seçmenlerden imza toplanılmış olup, köy olma ile ilgili 233 seçmenden 196 seçmen imza vermiştir. Mahallemiz sınır anlaşmazlığı, Mülki Ayrılma ve Birleşme ile Köy Kurulması ve Kaldırılması hakkında yönetmelik uyarınca Referandum yapılmasını köy statüsüne geçirilmesi Akkışla Köyü adıyla yeni bir köy kurulmasını talep ediyoruz" dedi.

Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan'dan mahalleden gelen talepleri inceleyeceklerini ve en azından acil sorunlarınızı çözülmesi için çalışma başlatacaklarını söyledi. Heyet daha sonra İl Genel Meclisi Hüsnü Özcan'la Safranbolu Kaymakamlığında bir araya gelerek, sorunlarını aktardı. Heyet Özcan'dan yazın mahalle yolarlına serilen mucurun kış aylarında kamyonlarında geçmesiyle çamur deryasına döndüğünü ve en azından kışın mahalle halkının çamur derdinden kurtarılmasını istedi.

Karabük İl Genel Meclis Başkanı Hüsnü Özcan, son yıllarda KÖYDES projesi kapsamında köylere yapılan yatırımlar nedeniyle mahallerin köy olmak için mücadele ettiğini söyledi.

MAHALLE KÖY, OLMAK İÇİN UĞRAŞIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2011 Perşembe 16:20:02
Güncelleme :13 Ocak 2011 Perşembe 17:07:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?