18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Medya, Bakan'dan 'teşvik' istedi

Karabük Gazeteciler Cemiyeti, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin’i Başbakanlık’ta ziyaret ederek, Karabük’ün teşvik kapsamına alınması ve ilde üniversite kurulması için yardım istedi.

Karabük Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Karaarslan başkalığında 20 kişilik heyeti kabul eden Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Karabük’ün kısmen teşvik kapsamı içinde olduğunu, tam olarak teşvik kapsamı içine alınması için ise milletvekilleri tarafından bir önerge verildiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Şahin, "Türkiye’de ekonomik alanda atılan önemli adımlar var. Türkiye kendini toparlamaya başladı, tabi bu toparlama ağır ağır oluyor. Makam odamda hiçbir ilin müşteki dosyası bulunmuyor, sadece Karabük’ün 3 dosyası var. Bu şu demektir, Karabük’ün sorunlarıyla göreve geldiğim günden beri elimden geldiği kadar yakınen ilgileniyorum. Çünkü doğup büyüdüğüm yer olan Karabük’e benim bir vefa borcum var. Kardemir kendi toparlamasaydı, borçlarını, vergilerini ve sigorta primlerini ödemeseydi, üretimini arttırmasaydı, Karabük’ün değeri eksi olurdu. Eğer öyle bir durum olsaydı Karabük teşvik kapsamına girerdi. Teşvik konusunda Bakanlar Kurulu’nda çalışmalar yapılırken, kalkınmada öncelikli iller arasında olan ve Teşvik Yasası’na dahil edilmeyen Karabük, Zonguldak, Kırıkkale ve Samsun için uğraş sarf ettim. Şu an Plan Bütçe Komisyonu alt komisyonunda, Teşvik Kararnamesi hazırlıkları devam ediyor. Bu 4 ilin milletvekili birlik olup, teşvik kapsamı içine girmek için bir önerge verdiler. Bu önerge alt komisyonun gündeminde şu an" dedi.

Karabük’ün kısmen teşvik kapsamında olduğunu da söyleyen Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "Alt komisyonda yapılan incelemeler sonucu çıkacak karar ölçüsünde bu dört ilimizin de Organize Sanayi Bölgeleri’ni teşvik kapsamına aldırmaya çalışıyoruz. Aslında Karabük kısmen teşvik kapsamındadır. Çünkü hala yürürlükte bulunan 5084 sayılı yasanın 2. maddesinde kalkınmada öncelikli yöreler kapsamında olan iller bedava arsadan yararlanma imkanına sahip. Yani Karabük’te yatırım yapmak isteyen bir kişiye Hazine bedava ücretsiz arsa temin ediyor. Bizim gönlümüzdeki kısmi değil de tam teşvik kapsamına girmektir" diye konuştu.
Karabüklü olarak herkesin uzun yıllar bir üniversiteye sahip olma hayalini bildiğini ve hiç kimsenin bu heyecanı kaybetmemesini isteyen Başbakan Yardımcısı Şahin, "Bir ilimize üniversite kurulması için fakülte sayısının belirli bir seviyeye gelmesi lazım. Henüz yeni üniversite kurulmasıyla ilgili, basına yansıdığı gibi Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırlayıp Bakanlar Kurulu’na sevk ettiği bir taslak yok. Çalışmalar devam ediyor. Ancak açılacak üniversiteler için ölçekler belli oldu. Bu ölçeklerde ise en az 3 fakülteye ihtiyaç var. Yüksek okulun pek fazla önemi yok. Karabük’te şu an iki fakülte var. Üçüncü fakültenin açılması için Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Senatosu’ndan karar çıktı, şu an YÖK’te. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’ten buraya özel ilgi vermesini ve bu kararın YÖK’ten bir an önce çıkarılmasını istedim. Sizden tek isteğim, Karabüklüler olarak üniversite isteğinizi, arzunuzu ve heyecanınızı yitirmeyin. Gayretlerimiz sonucunda, Karabük’ü üniversiteye kavuşturacağız" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2005 Cumartesi 16:57:32
Güncelleme :26 Şubat 2005 Cumartesi 16:59:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?