18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Mermer ocağı isyanı

MERMER ÇIKARMA ÇALIŞMALARINA KÖYLÜLERDEN TEPKİ

Karabük merkeze bağlı Sipahiler köyü Küre mevkiinde sit alanının daraltılarak mermer çıkarma çalışmalarına izin verilmesine tepki gösteren köylüler eylem yaptı.

1. derece arkeolojik sit alanı olan Sipahiler köyü Küre mevkiinde sit alanının daraltılarak bölgede mermer çıkarılması için verilen izne tepki gösteren köy halkı, ellerinde pankartlarla kazı alanına yürüyerek MEBSAN firması müteahhidi Hüseyin Çoğalan'dan makinelerini toplayarak kazıyı durdurmasını istedi.

Zaman zaman gergin anların yaşandığı eylemde köylüler, "Daha önce de Karağaç bölgesinde bu şekilde mermer bahanesi ile define arayanlar cihazlarını bile bırakıp gittiler. Burası sit alanı. Sit alanı nasıl daraltılarak mermer ocağı izni veriliyor. Devlet buna nasıl izin verir. Köylüye bile iş başladığı zaman haber veriliyor. Burası sit alanından ziyade, hayvanlarımızın otlanma yaptığı mera alanı ve köyün su kaynaklarının bulunduğu yerdir. Biz burada hiçbir şekilde kazı yapılmasını istemiyoruz. Cihazlarınızı buradan alıp gidin. Küre'nin sahipleri olarak burada hiçbir şekilde mermer bahanesi ile kazı yaptırmak istemiyoruz ve yaptırmayacağız" dediler.

Mermer ocağı için kazı yapılacak alanın ormana ait olduğunu ve gerekli her yerden iznini aldığını söylen Hüseyin Çoğalan ise, "Ben jeoloji mühendisiyim. Burayla ilgili olarak MTA'nın raporları var. Köylü olarak bizim burada çalışma yapmamızı istemiyorsanız, bunu saygıyla karşılarız. Size saygı gösteriyoruz ve çalışmalarımızı durduruyoruz. Verdiğiniz dilekçelerin cevabı gelinceye kadar biz bekleyeceğiz. Yasaların bize verdiği yetkileri kullanabiliriz. Köylülerin de bize anlayış göstereceğini düşünüyorduk.

Çünkü burada bir işletme kurulacak, insanlara iş aş olacaktı. Ama köylü farklı noktalardan bakıyor duruma. Kimisi kültürel alandan, kimisi doğa açısından bakıyor. Ama bizim burada yapacağımız çalışma toplasanız 100-200 metrekarelik alan, kültürle bir alakamız yok. Şirket olarak değerlendireceğiz. Eğer çalışmamıza müsaade edilirse, köylü buna anlayış gösterip bize güvenilirse devam ederiz. Yok biz istemiyoruz derse çalışmaları tamamen durdurup rızkımızı gider başka yerde ararız" diye konuştu.

Müteahhit Çoğalan'ın bu açıklamasına köylüler alkışlayarak destek verdi. Sipahiler Köyü Muhtarı Vedat Özdemir ise, köylü adına çalışmaları durduran Hüseyin Çoğalan'a teşekkür ederek, "Biz köylü olarak buranın korunması için elimizden geleni yapacağız. Ben gerekli yerlere muhtar olarak dilekçeleri verdim. Gerekirse köylülerden de tekrar dilekçe ve desteklerini alarak sonuna kadar direneceğiz. Ankara'ya kadar bile yürürüz" dedi.

Köylüler, daha sonra olaysız şekilde kazı alanından ayrıldı.

MERMER ÇIKARMA ÇALIŞMALARINA KÖYLÜLERDEN TEPKİ
MERMER ÇIKARMA ÇALIŞMALARINA KÖYLÜLERDEN TEPKİ
MERMER ÇIKARMA ÇALIŞMALARINA KÖYLÜLERDEN TEPKİ
MERMER ÇIKARMA ÇALIŞMALARINA KÖYLÜLERDEN TEPKİ
MERMER ÇIKARMA ÇALIŞMALARINA KÖYLÜLERDEN TEPKİ
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2009 Cumartesi 16:56:03
Güncelleme :10 Ekim 2009 Cumartesi 17:01:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
deli ömerın torunu deli ömer IP: 85.104.54.xxx Tarih : 12.10.2009 23:41:36

helal olsun koylumuze tarıhıne sahıp cıkmıştır elımızde olmıyan sebeplerden dolayı destek olamadık uzgunuz