18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Nüfus Müdürlüğünden uyarı

Karabük İl Nüfus Müdürü Sadık Koçer, vatandaşlara uyarıda bulunarak, doğum, ölüm, evlenme ve adres değişikliğini süresi içersinde bildirmeyenlere ceza uygulanacağı belirtti.


Nüfus para cezaları 5490 Sayılı Nüfus Kanununda ön görülen cezalar olduğunu ve bu Kanunun 2006 Nisan ayında yürürlüğe girdiğini ancak kanunda konulan geçici bir madde ile bu cezaların uygulanmadığını söyleyen Koçar, "20 Nisan 2009 tarihinde Genel Müdürlüğümüz Türkiye geneline bir genelge gönderdi ve bu genelgeyle cezaların uygulanması başlanılsın denildi.

20 Nisan 2009 tarihinden itibaren biz ceza uygulama işlemine başlamış bulunuyoruz. Nüfus kanuna göre bir doğum olayını anne veya babanın bildirme süresi 30 gündür. Bu 30 gün içerisinde yeni doğan çocuk nüfusa kayıt ettirilirse her hangi bir ceza ödemesi söz konusu olmayacaktır. Ancak, bu bir aylık süreyi geçirdiği zaman 62 TL. para cezasını vergi dairesine ödemek zorunda kalacaklardır. Vatandaşlarımız aynı şekilde ölüm olaylarını köylerimizde köy muhtarlarına, şehir ve kasabalarda sağlık kurumlarına bildirmek zorundadır. Bu bildirim süresi 10 gündür. 10 gün içerisinde bildirilmeyen ölüm vakası için 62 TL. bildirilmeme cezası vardır. Evlenmelerde de süre 10 gündür. Bu sürede de bildirilmeyen evlendirmeler için para cezası 30 TL'dir.

Adres değişikliği bildirim süresi de vardır. Bu bildirim süresini geçirenlere de ceza uygulanmaktadır. Adresini değiştirenler 20 gün içinde bu bir mahalleden başka bir mahalleye veya bir aynı mahallede olup başka bir apartmana taşınanlar bu değişikliği bildirmezlerse 320 TL ceza ödemek zorunda kalacaklardır. Bununla birlikte adresini bildirip o adreste oturmadığı tespit edilirse ona da 646 TL para cezası uygulanmaktadır. Vatandaşlarımızın bu cezaları ödememeleri için sürelere özen göstermeleri gerekiyor.

 Eğer süresi içersinde bildirimler yapılırsa herhangi bir ceza uygulaması yapılmayacak. Bazen okul nedeni ile yardım nedeniyle gerçek dışı beyanlarda bulunmalar oluyor, bu gerçek dışı beyanlar daha sonra ortaya çıkıyor, çıktığı zamanda bu kişilere 646 TL para cezası ödemesi söz konusudur. Bunun için vatandaşlarımızın bunlara çok dikkat etmesi gerekmektedir" dedi.
 

İha
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 17:32:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?