18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Nüfus sayımında yeni dönem

Karabük Valisi Can Direkçi ile Belediye başkanı Hüseyin Erer, Valilik toplantı salonunda düzenledikleri basın toplantısında, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi kapsamında yapılan numaralama işlemlerinin tamamlanarak, nüfus tespit çalışmalarının fiilen başladığını açıkladılar. 

Basın toplantısında Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi çalışmalarında gelinen aşamayı açıklayan Vali Can Direkçi, sistemin, sadece sokağa çıkma yasağı uygulaması olmadan nüfus sayımı yapılması olmadığının altını çizdi. Vali Dierkçi, "Numaralama işlemlerini tamamlayan ilk 8 il arasına girmemiz sevindirici bir gelişmedir. Bu yeni sistem, sonuçları itibariyle nüfus veya adres ile ilişkili tüm idari işlemleri etkileyecek geniş kapsamlı bir çalışmadır" dedi. 

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nin ilk aşaması olan belediye ve il özel idarelerinin sorumluluk alanlarındaki tüm adresleri, Adres ve Numaralama Yönetmeliği'ne uygun biçimde numaralandırarak, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) geliştirdiği Ulusal Adres Veritabanı'na aktarılmasında emeği geçenleri kutlayan Direkçi, numaralama işlemlerini tamamlayan ilçelerde çalışmanın ikinci aşaması olan nüfus tespiti işlemlerinin başlayacağını söyledi. 

Direkçi, "Bütün yerleşim yerlerinin nüfus tespiti yapıldıktan sonra oluşan listeler, muhtarlıklarda 2 ay süre ile askıya çıkarılacak. Muhtemel eksiklik veya yanlışlıkların düzeltilmesinden sonra kayıtlar kesinleşecektir. Nüfus tespit çalışmaları en geç 2007 Haziran ayı sonuna kadar tamamlanacaktır" şeklinde konuştu. 

Çalışmalarla ilgili uyarılarda da bulunan Vali Can Direkçi, "İlk olarak, bu sistemle nüfus kaydı yaptırabilmek için kişilerin TC Kimlik Numaralarının olması gerekmektedir. Anketörlerin haneleri ziyaretleri esnasında kişilerden isteyeceği en önemli bilgi TC Kimlik Numarasıdır. TC Kimlik Numarası olmadan bir kimsenin bu sisteme kaydedilmesi mümkün değildir. Bu sebeple TC Kimlik Numarasını bilmeyen vatandaşlarımızın anketörler evlerine gelmeden önce bu bilgilerini öğrenmeleri gerekmektedir. Ayrıca, nüfus cüzdanı olmayan vatandaşlarımız da sadece bu çalışmanın yapıldığı döneme mahsus olmak üzere hiçbir ceza ödemeden nüfus müdürlüklerinden nüfus cüzdanı alabileceklerdir. Ayrıca vatandaşlarımızın TC Kimlik Numaralarını önceden öğrenmelerini sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığımız ile de işbirliği yapmış durumdayız. Bütün ilk ve orta öğretim öğrencileri vasıtasıyla bu konuda velilerimize bilgilendirme yapılacak ve gerekli bilgileri önceden hazır etmeleri sağlanacaktır. 

İkinci önemli konu ise vatandaşlarımıza ulaştırılacak olan Hane Halkı Bilgi Formları'nın doldurulması ile ilgilidir. Bu sistem eski nüfus sayımlarından çok farklı. Sadece bir nüfus tespiti değil, aynı zamanda bir idari kayıt kurma işlemidir. Kişilerin beyan ettikleri bilgilerin yer aldığı formlara 'hane halkı sorumlusu' sıfatıyla imza atan vatandaşlarımızın, beyan ettikleri bilgilerin doğruluğunu kontrol etmeleri gerekir. Formun ilk sayfasında hanede yaşayanlar ile ilgili bilgi verebilecek yetişkin birisinin imzası alınacaktır. Yetişkin hane halkı bireylerinden biri tarafından imzalanmayan formlar geçerli değildir" dedi. 

Direkçi, yeni sistemde yanlış veya hatalı beyanın tespitinin çok kolay olduğunun altını çizerek, formu imzalayan bir kişinin şimdi veya sonradan beyan edilen adreste ikamet etmediğinin ortaya çıkması halinde, beyan formunda imzası bulunan kişiye idari ve adli sorumluluk yükleneceğini söyledi. Direkçi, "Bu durumu düzenleyen Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 67. maddesinde yanlış beyanda bulunan kişiler için 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. Böyle bir uygulama mevzuatımıza ilk kez girmiştir. Bu konuyu özellikle vatandaşlarımızın dikkatine sunmak istiyorum. Ayrıca bu sistemde sokağa çıkma yasağı olmadığı için, numaralama çalışmalarında anketörler, vatandaşlarımızı evde oldukları zamanlarda ziyaret edeceklerdir. Yani hafta sonlarında ve akşam saatlerinde de bu uygulama gerçekleştirilebilecektir. Burada dikkat edilmesi gereken bir konu, hanelere gelen görevlilerden kimlik kartlarını göstermeleri mutlaka istenmelidir. Çünkü bu amaçla görevlendirilen personele, hem kimlik kartı, hem de görevlendirme yazısı mutlaka verilmektedir. Vatandaşlarımızın evlerine gelen görevlilerden bu belgeleri göstermelerini istemesi, muhtemel suistimalleri de önleyecektir" şeklinde konuştu. 

Karabük Belediye Başkanı Hüseyin Erer de, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi çalışmalarının hızlı ve başarılı bir şekilde ilerlediğini söyledi.
Erer konuşmasında, şehirde ve köyde evi bulunan vatandaşlara seslenerek, 6 aydan fazla oturduğu adresi köy olarak belirleyenlerin, su saatlerinin kış şartlarında donma tehlikesine karşı duyarlı davranacaklarını ve sularının kesileceğini söyledi. Erer, vatandaşların su aboneliği konusunda duyarlı davranacaklarına inandığını kaydetti
iha
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2006 Salı 17:54:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?