18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Osman Kahveci, Karabük'te

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Karabük'le ilgili istenen her türlü talebe cevap vereceğini söyledi.


Vali Nurullah Çakır'ı makamında ziyaret eden Kahveci, Türkiye'nin en modern orman teşkilatını Karabük'te kuracaklarını ve bir sene içerisinde de orman teşkilatını Karabük'e kuracaklarını ifade etti. "Karabüklü bir yetkili olarak bizden istenen her türlü talebe en sıcak şekilde cevap vereceğimi bilmenizi isterim" diyen Kahveci, "Karabük dendiği zaman her zaman akla demir çelik geldi. Ancak, doğal kaynaklar Karabük'te pek ön plana çıkmadı. Uzun süre ön plana çıkmadı, ama son yıllarda görüldü ki gerçekten doğal kaynakların görülür ve görülmeyen sonsuz değerleri var. Bu çerçevede Karabük orman yönünden ülkemizin en zengin illerinden bir tanesidir. Bu zaten böyle olduğu için Türkiye'de kurulan ilk orman işletmelerinden bir tanesi de Karabük'tür. O zaman orman varlığının çok olduğu yerlere orman işlemeleri kuruluyordu.Burada orman işletmeleri kurulmuş. Buradaki ormanlarımızda birçok bilim adamları, doktora tezleri hazırlamışlardır. Artık bizim bölgenin ormanları kitaplarımıza geçmiştir. Karabük ormancılığın
bir okulu, Karabük'ün bir dezavantajı var. Karabük orman yangınları açısından Batı Karadeniz Bölgesinin en riskli bölgesi. Şimdi biz en riskli bölgelere yangın alarmı verirken Karabük'te de aynı riskli bölgeler olarak yangın alarmı veriyoruz. Buralarda orman yangınları güneyden farksız oluyor. Onun için biz Karabük'ü bu bölgenin önemli bir yangın üssü olarak düşündük ve değerlerdik. Nitekim burayı donanım yönünden güçlendirdik. Artık Karabük'teki bu yangın ekibi sadece burayı korumakla kalmıyor, ihtiyaç duyulduğunda civardaki bölgelere de hatta, Antalya yangınına kadar buradan ekip gitti. Karabük'ü biraz merkez gibi yaptık. Merkezi karadan güçlendirdik iş makineleri ile, arazöz ile havadan da bir tane helikopter tahsis ettik. Önümüzdeki süreçte biz helikopterlerimizi kiralamak istemiyoruz. Helikopterleri satın alma yönünde de ciddi gelişmelerimiz oldu. Nitekim on neticeler sonuçlandığı zaman burada kuruma ait devletin bir helikopteri olacak. O zaman belki buralarda diğer hizmetleri de ihtiyaç duyulduğunda acil durumlarda bu bölgenin acil ihtiyaçlarını da karşılayabilecek burada belki yılın 7-8 ayı burada konuşlanabilecek bir helikopterimiz olacak" diye konuştu.


Orman teşkilatının bir yıl içerisinde Karabük'e kurulacağını belirten Kahveci, "İşletmemizi yeniliyoruz, burada 1945'li yıllarda işletmemiz kurulmuş ancak ondan buyana herhangi bir yenileme çalışmaları yapılamamış. Biz TOKİ ile anlaşmak suretiyle burada işletmemizi daha modern hale getiriyoruz. Yarın buraları ormancılığın eğitim merkezi olarak değerlendiriyoruz ki buralarda sosyal donatılarında beraber olması lazım önümüzdeki aylarda temelini atacığımız 6-7 ay sonrada açılışını yapacağımız burada Türkiye'nin en modern orman teşkilatını burada kuruyoruz" dedi.


Kahveci'nin ziyaretinden memnuniyet duyduğunu dile getiren Vali Çakır, "30'a yakın havzamızda erken müdahalelerle ve arkadaşlarımızın azimli gayretleri ile Orman Genel Müdürlüğümüzün ve bakanlığımızın ilkesel anlamda almış olduğu kararlarında güzel etkisiyle çok sıkıntı vermeyen bir sezon geçirdik. Belki bugün buraya ziyaretinizle yangın sezonunu hayırlısıyla kapatmayı akabinde de dikkatle ve teyakkuzla önümüzdeki sezonları da aynı şekilde geçirmeyi arzu ediyoruz. Dönemizde yangın söndürmeye yönelik havuzları oluşturmuşsunuz, orman yollarının açılması olsun bu konudaki hassasiyetinizin altını özellikle çözmek istiyorum. Bu havuzlar bölgemizde ve ilimizde ve Türkiye genelinde yapılacak olan havuzlar sadece yangın sezonunda değil çiftçilerimizin kendi bir takım ihtiyaçlarını gidermede de genel olarak baktığımızda çok artı katma değer sağlayacaktır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2008 Cuma 19:21:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Özgür Deniz IP: 81.214.189.xxx Tarih : 27.10.2008 17:16:16

Karabükümüzün yetiştirdiği sayın Genel Müdürümüzün ilimize yaptığı ve yapacağı hizmetler için dışarıda yaşayan bir Karabüklü olarak kendilerine teşekkür ediyorum. Aramızdan elim bir trafik kazasında kaybettiğimiz kardeşi rahmetli Hasan Kahveci yaşasaydı herhalde abisiyle çok gurur duyardı. Sayın Genel Müdürüme başarılarının devamı temennisiyle sağlıklar dilerim.