18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Oy sandıklarını mahkumlar üretiyor

Karabük'ün Eskipazar ilçesinde bulunan yarı açık cezaevindeki mahkumlar, 2009 Mart ayında yapılacak mahalli idareler seçimleri için oy sandıklarını üretmeye başladı.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in memleketi olan Eskipazar ilçesindeki yarı açık cezaevinde mahkumların topluma kazandırılması, el becerilerinin geliştirilmesi ve meslek öğrenmeleri için çeşitli kurslar yanında atölye çalışmaları yapılıyor. 94 mahkumun bulunduğu Eskipazar Yarıaçık Cezaevi'nde mahkumlar ilk olarak 6 ay boyunca deneniyor. Deneme süreci dahil sigortalı olan mahkumlar, çalışmalarına, el becerilerine göre kalfalığa terfi ediyor. Deneme sürecinde mahkumun günlük yevmiyesi 3.5 YTL, kalfa mahkumun yevmiyesi 4.5 YTL. Kalfalık sürecinden sonra yapılan değerlendirme ile usta olan mahkumun günlük yevmiyesi 5 YTL'ye yükseliyor. Koltuk ve sandalye ağırlıklı çalışılan cezaevindeki atölyede imalat için gerekli tüm makine ve teçhizatın mevcut olduğu belirtildi.

Cezaevinden çok entegre tesis görüntüsü ile göz dolduran cezaevinde hiçbir mesleği olmayan mahkum meslek sahibi olarak tahliye oluyor. İmalathaneden depoya, depodan kereste biçme atölyesine kadar tüm birimlerde üretim profesyonelce yapılması sonrası mahkumlar hem öğreniyor hem üretiyor hem de kazanıyor.

Eskipazar Yarı Kapalı Cezaevi Müdürü Tacettin Bingöl, 94 mahkumdan 70 tanesinin mobilya atölyesinde çalıştığını, geri kalan 24 mahkumun ise yaşları dolayısıyla geri hizmette tutulduğunu söyledi.

Cezaevi Müdürü Tacettin Bingöl, Yüksek Seçim Kurulunun ihtiyaç duyulan iller için toplam 35 bin adet yeni sandık siparişi verdiğini, bunlardan 5 bin 256'sının Eskipazar cezaevinde yapıldığını belirterek "Aslında biz tüm siparişi alacaktık. Ama sürenin kısıtlı olması dolayısıyla altından kalmayız düşüncesiyle almadık. Zaten Yüksek Seçim Kurulu bunu 14 infaz kurumu arasında paylaştırdı. Biz Batı Karedeniz Bölgesi'nin bir kısmı ile Marmara Bölgesinin seçmen sandıklarını yapıyoruz. Kastamonu, Bolu, Çorum, Bartın, Sinop ve Çankırı ile Marmara bölgesinde İstanbul'un bir kısmı, Kocaeli ve Sakarya'nın seçmen sandıkları mahkumlarımız tarafından imal edilerek gönderildi" dedi.

Yapılan seçmen oy sandıklarının çok beğenildiğini, hatta çeyiz sandığı siparişi vermek isteyenlerin olduğunu da ifade eden Tacettin Bingöl, şunları söyledi: "Sadece Karabük değil çevre illerden de sandalye ve koltuk üzerine sipariş alıyoruz. Daha çok resmi dairelerin koltuk ve sandalye işlerini biz yapıyoruz. Sandalyeyi iskeletten döşemesine kadar tam olarak imal ediyoruz. Fiyatı modeli ve kullanılan malzemeye göre değişiyor. Burada önemli olan mahkumların motive olması, öğrenmesi, el becerilerini geliştirmesi. Hiçbir mesleği olmayan mahkum, buradan tahliye olurken bir meslek öğrenmiş olarak tahliye oluyor.

Daha önce İmam Hatip Lisesi iken Adalet Bakanlığına binanın tahsisi ile yarı kapalı ceza evi haline getirilen ceza evinde okuma yazma bilmeyen mahkumlara okuma yazma öğretiliyor. Cezaevinde bir öğretmen ve psikolog görev yapıyor. İsterlerse mahkumlarımız orta ve liseyi dışarıdan bitirebiliyor. Üniversite sınavlarına girmesi konusunda da yardımcı oluyoruz."

Diğer yandan YİMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar da aynı cezaevinde dokuz ay 23 gün kaldıktan sonra 15 Ekim'de tahliye olmuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 15:13:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?