18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Ramazanda beslenme uyarısı!

Karabük Halk Sağlığı Müdürü Sezgin Tiryaki, ramazanda oruç tutanların beslenme düzeninin değiştiğini, bu sebeple yeterli ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu söyledi.

Tiryaki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı vatandaşların ramazanı zayıflama ayı gördüğünü, iftar ile sahurda az yemek yenmesinin çok riskli olduğunu anlattı.

"İftarda aşırı yemekten kaçınılmalı, çorba ve salata gibi hafif yiyeceklerle başlangıç yapılmalı, 30-45 dakika sonra ana yemek yenmelidir" diyen Tiryaki, şöyle konuştu:

"Geç saatlere denk geldiği için yağ miktarı az olan yemekler tercih edilmeli, fırın, ızgara, buğulama ve haşlama yöntemi seçilmeli, kızartmalardan uzak durulmalıdır. Yoğurt, ayran, cacık tüketimi sıvı ve mineral kaybını yerine koymada uygun tercihlerdir. Sütlü tatlılar besleyici değerinin yüksek olması ve soğuk tüketilmesi açısından ramazanda en iyi tatlı tercihlerindendir. Ayrıca komposto ve hoşaf tüketimi uygundur. Bu sayede hem sıvı hem de posa alımı artırılmış olur. Meyveli tatlılar da tüketilebilecek seçeneklerdendir. Pilav, makarna gibi karbonhidrat ağırlıklı beslenme, şişkinliğe neden olarak diğer besinlerin alımını engelleyecek, ayrıca kilo alımını kolaylaştıracaktır."

Tiryaki, bazı vatandaşların oruçlarını sigarayla açmayı tercih ettiğini, bunun yanlış olduğunu, hazır gıdalar ve gazlı içeceklerden uzak durulması gerektiğini kaydetti.

AA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2013 Çarşamba 17:37:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?