18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Saat kuleleri büyülüyor

Osmanlı döneminin kültürel izlerini taşıyan, Anadolu'da yapılmış özgün saat kulelerinin minyatürleri Safranbolu'da toplandı.

Karabük'ün tarihi konakları ile ünlü ilçesi Safranbolu'da, Osmanlı döneminin kültürel izlerini taşıyan, Anadolu'da yapılmış özgün saat kulelerinin minyatürlerinden oluşan 'Anadolu Minyatür Saat Kuleleri Müzesi’ projesi hayata geçirilerek, tarihi kent müzesi bahçesinde halkın hizmetine açıldı.

Osmanlı İmparatorluğu'nda özellikle 1901 yılında 2. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yıl dönümü şerefiyle Anadolu'nun dört bir yanında yapılması talimatı verilen saat kulelerinin minyatürleri, Safranbolu'da yer alan tarihi saat kulesinin çevresinde açık hava müzesinde sergilenmeye başladı.

UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde olup, en iyi korunan 20 kentten biri olan ve her yıl binlerce yerli yabancı turiste ev sahipliği yapan Safranbolu’da, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından 1797'de yaptırılan Safranbolu Saat Kulesi'nin yanındaki 1 dönümlük alanda hayata geçirilen açık hava müzesinde, Balıkesir'den Erzurum'a kadar 14 ve Bosna Hersek’ten bir saat kulesinden oluşan 15 minyatür yer alıyor.

Karabük Valisi İzzettin Küçük, geçen yıl düzenledikleri Safranbolu Saat Kulesi ve Zaman Ölçerler Sempozyumu'nda hazırlanan kitapçıktan yola çıkarak böyle bir müzenin kurulmasının kararlaştırıldığını söyledi.

Müzenin, ilçe turizmi için önem taşıyacağını anlatan Vali Küçük, “Türkiye'deki saat kulelerinin en eskilerinden birisi ilçemizde bulunmaktadır. Geçen yıl sempozyumda ülkemizdeki tarihi saat kuleleri tanıtıldı ve özelliklerini içeren bildirimler sunuldu. Bu sempozyumun sonuç bildirgesinde paylaşılan seçilmiş saat kulelerinin minyatürlerinin yapımı vardı. Karabük Üniversitesi ve Karabük Valiliği önderliğinde bu konuda bir proje hazırlandı. Yaklaşık 220 bin liraya mal ettiğimiz proje ile burada oluşturduğumuz açık hava müzesinde Anadolu’da yer alan tarihi 14 saat ile bir tanesi Bosna Hersek’ten olmak üzere toplan 15 tarihi saatin minyatürlerini sergiliyoruz. Bunlar 1/10 ebadında olup rölevesi alınmış bire bir aynıdır. Hatta saatlerin bulunduğu kendi şehirlerinde bile eksik ve yanlış yapılan saatleri bizler tarihini araştırarak kitaplardan alarak doğrusunu yaptık" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2012 Perşembe 16:31:01
Güncelleme :5 Temmuz 2012 Perşembe 16:34:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?