18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Safranbolu Safranı'nı tescilliyor

SAFRANBOLU SAFRANI'NI TESCİLLİYOR

Dünya'nın en kaliteli Safran'ı Safranbolu ilçesinde yetişirken, taklitçiliği ve safran üreticisini korumak için Safranbolu Kaymakamlığı Safranbolu'ya adını veren Safran'ını tescillemek için başlattığı çalışmalarda sona yaklaştı.

Türkiye'de sadece Karabük'e bağlı Safranbolu ilçesinde yetişen Safran ayrıca Dünya'nın en kaliteli Safran'ı arasında yer alıyor. Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan Safranbolu Ticaret ve Sanayi odası, ilçe tarım müdürlüğü ile birlikte çalışma başlattıklarını belirterek, "Tescillenme olayı uzun süredir arzu edilen bir olaydı. Safranbolu Kaymakamlığı, Ticaret ve Sanayi odası,İlçe tarım müdürlüğü ortaklaşa 7 ay önce bir proje başlattık.Bu projede sona geldik. Safranbolu Safran'ı gerçekten özelliği olan bir Safran. Dünya'da İspanya ve Yunanistan Safran'ı iddialı ama bizim Safranımız da en az onlar kadar iddialı hatta onlardan daha da kaliteli. Bunu yaptırdığımız analizlerle bazı özelliklerinin benzerliğini gördük.Hatta bazı hususiyetlerin daha yoğun, daha kıymetli olduğunu gördük.Bazı bürokratik çalışmalarda sona doğru geldik.2010 yılında amblemi ile Safranbolu Safran'ı artık satılmaya başlanılacak. Bu hem üreticimizin emeğinin karşılığını alması hem de tüketicinin kaliteli Safran alması sağlanılacak.Düşük kaliteli Safran ile karıştırılarak satılan ve ilçemizdeki Safran üreticimizi de zor durumda bırakan bu durumu önlemiş olacağız" dedi.

Diğer yandan 2009 yılında Safranbolu'da 28.5 dekarlık alanda Safran üreticiliği gerçekleşiyor. Yetiştirici sayısının her geçen gün artığı Safranbolu'da Yazıköy, Yörük, Konarı, Düzce, Davutobası,Aşağı Güney, Çerçen, ve Çavuşlar köyünde 30 üretici tarafından üretim yapıyorlar.

SAFRANBOLU SAFRANI'NI TESCİLLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2009 Pazar 16:48:02
Güncelleme :20 Aralık 2009 Pazar 19:00:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?