22
Mayıs
2024
Çarşamba
KARABÜK

Safranbolu'da festival coşkusu

SAFRANBOLU'DA FESTİVAL COŞKUSU

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, Belgesel Film Festivali'nde bu seneki hedeflerinin "Kültürel Miras ve Korumacılık" temasının ışığı altında Türk hamam kültürü olduğunu söyledi.

Karabük'ün Safranbolu ilçesi Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, 24-26 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan 11. Altın Safran Belgesel Film Festivali hazırlıklarının tamamlandığını belirtti. Bu sene gerçekleşecek olan festivalin diğer yıllara oranla biraz daha fazla etkinliğe ve biraz daha fazla kültüre sahne olacağını belirten Başkan Aksoy, "Bizim festivalimizin ana teması bu sene hamam kültürü. Hem Safranbolu'da hem ülkemizde hamam kültürünü değerlendireceğiz ve Safranbolu turizmi açısından hamamlarımız nasıl bir etkiye sahip olabilir, Türk kültüründe hamamın yerini tekrar hatırlatmak ve restore edilmesi gereken hamamlarımızda çalışmaların bir an önce başlatılmasıyla ilgili kamuoyunun dikkatini buraya çekmek istiyoruz. Safranbolu'muzun kültürel değerlerinin geride kalmış olanlarını ön plana geçirerek çeşitliliğimize ve kültürel zenginliğimize vurgu yapmak amacıyla hamamı bu sene festivalimizin ana teması yaptık. Geçen yıl festivalimizin ana teması Süha Arın'dı ve Süha Arın adına bir meydan, kültür merkezi düzenlemiştik. Bu sene de hamam konusunu ana unsur yaparak bunun üzerine çalışmalarımızı yönetmekteyiz. Bu amaçla hamam konusunda öncelikle Türk hamam kültürüne işaret eden Türkiye'nin en önemli fotoğraf sanatçısı ve hocası Prof. Dr. Balkan Naci İslimyeli'nin katılımlarıyla bir sergi gerçekleşecek. Hocamız Türkiye'nin fotoğrafçılık alanında gerçekten ender yetiştirdiği güzide isimlerinden birisi. Kendisinin İstanbul'da açmış olduğu sergiler dünyanın her yerinden izleyiciyi beraberinde getirmekte ve çok pahalı fiyatlara satılan eserleri mevcut. Bu sergi bizim için çok önemli ve bu sergi Safranbolu'da bu sene açılıyor. Bunun yanında bir şehirde festival üç amaç için yapılır. Bunlardan bir tanesi şehrin tanıtımına katkıda bulunmak, ikincisi şehrin ekonomisine katkıda bulunmak, üçüncüsü ise şehirde yaşayan insanların eğlence ihtiyaçlarına cevap verebilecek etkinlikleri bu vesileyle icra etmek. Safranbolu Altın Safran Belgesel Film Festivali isminin de üstünde olduğu gibi belgesel filmlerin yarıştığı bir festival. Bunun etrafında örgütlediğimiz diğer etkinliklerimiz de var. Esas unsur belgesel film yarışması ki, bu sene film yarışmamız hem katılımcılar açısından hem yarışmaya giren eserler açısından oldukça kaliteli ve sayı itibariyle de oldukça yüksek. Ben bütün katılımcılara Safranbolu belgesel film yarışmasına katıldıkları için çok teşekkür ediyorum. Festivalimize 34 amatör dalda, 26 profesyonel dalda ve 8 proje dalında olmak üzere 68 eser başvuru yaptı" dedi.

BELGESELDE TÜRKİYE'NİN OSCARLARINI VERME HEDEFİ

Festival'de düzenlenen yarışmanın belgesel filmcilik anlamında Türkiye'de Oscarları vermek gibi bir hedefi olduğunu da kaydeden Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, "Bu hedefe günden güne yaklaşıyoruz. Bu hedefe ulaşmak için de yarışmamızı dünya medyasına ulusal medyaya duyurabilmek amacıyla çok değişik aktiviteleri de beraberinde getiriyoruz. Mesela Türkiye'nin en önemli sinemacısı, yapımcısı, rejisörü, film yapım şirketlerinin sahibi hemşerimiz Türker İnanoğlu bu vesileyle uzun yıllar aradan sonra Safranbolu'muza geliyor.Yanında Türk sinemamızın en önemli sanatçılarını da beraberinde getiriyor. İnanoğlu Safranbolu'da belgesel film yarışmasını bu süreçte baştan beri takip ediyordu, ancak bu sefer olayın içine kendisi de dahil olmayı uygun gördü. Ben sizin aracılığı ile kendisine bir kez daha teşekkürlerimi ve hürmetlerimi arz ediyorum. Çünkü bu festival katılımcılarıyla dünyanın her yerinden buraya gerek jüri üyesi, gerek yarışmacı olarak gelen insanların ötesinde bir de dinleyici, izleyici portföyünden eksikti. Belgesel film yarışmamız ve jüri üyemiz kaliteli. Yarışmada öne geçen eserlerde çok kaliteli. Ancak bu yarışmayı takip eden gerek medya gerek seyircilerimiz sayı itibariyle bugüne kadar çok fazla değildi. Bu senden sonra Türker İnanoğlu'nun da katılımıyla seyirci cephesinin de yükseleceğine inanıyorum" diye ifade etti.

SANATÇI AKINI

3 gün sürecek olan festivalde birbirinden önemli sanatçılar da Safranbolu'da yer alacağını söyleyen Başkan Aksoy konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Festivalin ilk akşamı Kültür Bakanlığının ses ve saz sanatçıları, bunların yanında da Onur Şan bey bizlerle beraber olacak. Türkiye'nin her yerinden halk oyunları ekipleri de bu festivalde bizimle beraber olacak. Ardından 2. günde de gerçekten hem sanatıyla hem sözüyle geçmişte olduğu gibi bugün de kendisinden beğeniyle söz ettiren Cahit Berkay ve Moğollar bizimle beraber olacak. Kültür Bakanlığı'nın seyrettiğimde şaşkınlığımı, hayranlığımı gizleyemediğim gerçekten çok harika oyunlar sergileyen Devlet Halk Dansları bize inanılmaz bir gösteri sunacak. Yine tarihi bir sokak, sinema konulu bir panelde Zeki Alasya, Türker İnanoğlu, Eşref Kolçak, Salih Güney, Murat Soydan, Engin Çağlar, Vadullah Taş, Yılmaz Atadeniz eşi Fatma Karanfil, Halit Akçatepe, Altan Akışık, Nebahat Çehre, Devlet Devrim, Selçuk Özer, Erol Büyükburç, Engin Ayça, Nursel Tuncel, Aydan Şener, Aysun Güven, Tuğrul Meteer, Çolpan İlhan, Nursel Köse, Şahin Gök, Bülent Özdural, Filmsan Başkanı Gülçin Üçer, Aytaç Arman, Ufuk Kaplan, Nilüfer Aydan, Afife Koral, Meral Orhonsoy gibi isimler Safranbolu halkıyla Cinci Hanında Türk sinemasını konuşacaklar. Gece de Safranbolu'nun geleneksel gelin hamamı rituali, hem bayanlar hamamında hem de erkekler hamamında damat hamamı rituali gerçekleştirilecek. Kaybolan manevi kültürümüzün yaşatılması ve dünyaya aktarılması anlamında özel bir gösteri olacak. 3.gün de tarihi hamamlarımızı festivalimize gelen ziyaretçilerimizle beraber tur yapılacak.Ardından da Türkiye'de gitar anlamında gerçekten kendisinden çok söz ettiren gitaristi Hasan Cihat Örter bizimle beraber olacak. Daha sonra da İBB kent orkestrası 50 kişilik bir grubuyla Misak-ı Milli meydanında Safranbolu halkıyla buluşacak.İnanıyorum ki Safranbolu'da bu konser kendisinden uzun yıllar söz ettirecek.Festivalde çocuklarla ilgili Safranbolu'muzun kültürünü ve belgeselinin anlatmakla ilgili çok değişik aktivitelerimiz var. Festival boyunca da gerek sanatçılarımız gerekse de saz ve söz üstatları Safranbolu halkıyla sohbetler yapacaklar. Festivali sadece bir konsere yada sadece akşamları yapılan konserlere indirgemeyelim. Safranbolu'da kültür düzeyi oldukça yüksek olan halkın tüm etkinliklere katılımını bekliyorum, bütün halkımızı festivalde yapılacak etkinliklere davet ediyorum. 24-26 Eylül tarihlerinde hiç kimseye randevu vermesinler ve festivalin birbirinden güzel programlarında davetlimiz olarak kendilerini bekliyorum."

İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2010 Çarşamba 14:13:00
Güncelleme :22 Eylül 2010 Çarşamba 19:40:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?