18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Şahin: Yargı kimsenin hasmı değil

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Ergenekon iddianamesine ilişkin olarak, "Önemli görevlerde bulunmuş kişilerin bu tür iddialara muhatap olması tabi kişisel olarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir vatandaşı olarak beni üzmüştür" dedi.

Şahin, "Sonuçla ilgili tabi ki birşey söyleyemeyiz. Yargılama yapılacak, sonuç ne olur hep birlikte göreceğiz. Bunlar bir iddiadır, kimseyi suçlu ilan edemeyiz" diye konuştu. Adalet Bakanı Şahin, haftasonu için Karabük'e geldi.

Babaocağın olan Ovacık ilçesinin Ekincik Köyünü ziyaret eden Şahin, burada gazetecilerin soruları üzerine AK Parti kapatılma davası ve Ergenekon iddianamesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Anayasa Mahkemesi'nin pazartesi günü AK Parti hakkında açılan kapatma davasında karar oturumlarına başlayacağını hatırlatan Şahin, davanın sonucuyla ilgili Türkiye açısından bir endişe taşımadığını söyledi.

Davanın ilk açıldığı dönemde Antalya'da davaya ilişkin yaptığını değerlendirmeyi anımsatan Şahin, "O zaman da dediğim gibi, bu dava Türkiye'de demokratik standartları daha da yükseltecek. Bu dava özellikle siyasetin özgürlük alanını daha da genişleten bir sonuçla neticelenecektir. Bu düşünceme dava açıldığında ifade etmiştim. Şimdi pazartesi günü başlayacak olan davanın karar duruşmaları arifesinde de aynı düşünceleri muhafaza ediyorum" dedi.

Bir gazetecinin, 'Bu düşüncenizden partinizin kapatılmayacağına inandığınızı anlayabiliriz? yönündeki sorusu üzerine Şahin, "Bunun dışında başka yorum yapmayacağım. Söylediğim her cümleyi istediğiniz gibi değerlendirebilirsiniz" demekle yetindi.

Bakan Şahin, dün kabul edilen Ergenekon iddianamesiyle ilgili soruları da cevaplandırdı. Bir gazetecinin, 'Hem görevde olan bir bakan olarak ve uzun süreli bir siyasetçi olarak şaşırdınız mı? Çok ciddi iddialar var?' şeklinde soru üzerine, iddianameyi henüz okumadığını söyledi.

İddianamenin taraflara verilmek üzere 2 cilt halinde kitap haline getirileceğini belirten Şahin, dün Karabük'e gelirken İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut görüştüğünü ve iddianamenin mahkeme tarafından kabul edildiği ve duruşmaların Silivri Cezaevi ve İnfaz Kurumu'nda yapılacağını söylediğini kaydetti.

Duruşma salonunu daha önce İstanbul'da bulunan Ağır Ceza Mahkeme başkanlarıyla birlikte gezdiğini anlatan Şahin, duruşma salonunun küçük olduğu, bu nedenle dava gününe kadar bir duvarının yıkılarak salonunun genişletileceğini söyledi. Şahin, iddianameyi okuduktan sonra bir değerlendirme yapacağını belirterek, şöyle devam etti:

ÖNEMLİ GÖREVLERDE BULUNANLARIN İDDİANAMEDE YER ALMASI BENİ ÜZMÜŞTÜR
"Akşam her televizyon kanalı aşağı yukarı iddianameyi takdim etmeye çalıştı. Oradan öğrendiğim kadarıyla, tabi benim içinde, sürpriz olan bir iddia ve bu iddiaya dayalı delillerle karşılaştım. Bu kadar önemli görevlerde bulunmuş kişilerin bu tür iddialara muhatap olması tabi kişisel olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin bir vatandaşı olarak, beni üzmüştür. Türkiye bir hukuk devletidir. Türkiye'de kurallar vardır. Kurallara herkes uyacak. Bu kurallara uymamanın müeyyideleri vardır. Bu müeyyidelerin uygulanmasını da bağımsız yargı organlarımız yapacak.

Bizim hakim ve savcılar hiç kimsenin hasmı değildir. Hiç kimseyi de hasım olarak görmezler. Onlar sadece yasaların kendilere verdiği görevleri ifa ederler. O bakımdan böyle iddianameyi hazırlayan ve bu konuda aylardır çalışan arkadaşlarımız, sadece hukukun gereğini yerine getirme çabası içerisindedirler. Bu iddianameyi kabul eden 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı ve üyeleri de yine hukuk çerçevesinde kendi görevlerini yapıyorlar. Sonuçla ilgili tabi ki birşey söyleyemeyiz. Yargılama yapılacak, sonuç ne olur hep birlikte göreceğiz. Bunlar bir iddiadır, kimseyi suçlu ilan edemeyiz. Hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı olmayan hiç kimseyi suçlu olarak değerlendirmemiz mümkün değildir. Benim bakan olarak bağımsız yargıya talimat vermemiz, davayla ilgili nasıl hareket etmeleri konusunda, onlara görüş bildirmemiz mümkün değil."

ERKEN SEÇİM GÜNDEMİMİZDE YOK
Bir gazetecinin, ek iddianamenin ne zaman tamamlanacağına ilişkin sorusu üzerine Şahin, "Onları bilmiyorum. Onlar tamamen bu soruşturmayı yürüten savcılarımızın bileceği iştir. Üzerinde çalıştıkları soruşturmalarla ilgili bana herhangi bir bilgide vermezler. Böyle bir görevleri de yoktur. Bende böyle bir bilgi istemem. Ama zaman zaman, bakan olarak bilmem gereken veya yasal gereken bir iş olursa, o ilin cumhuriyet başsavcısı bana bilgi verir" diye konuştu.

Bakan Şahin, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın'ın erken seçime ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise, "YSK Başkanının açıklamasını 'biz her seçime hazlıklıyız, her türlü imkana sahibiz' anlamında olduğu düşüncesindeyim. Bilindiği gibi seçimler normal zamanda yapılmaz, erken seçim zaruriyeti doğarsa, bu konuda karar verilecek yer TBMM'dir. Şu anda TBMM gündeminde bir erken seçim konusu yoktur. Ama gerek olduğu zaman TBMM, erken seçim kararı da alabilir. Ama ne hükümet partisi olarak bizim gündemimizde ne de parlamentonun gündeminde bir erken seçim şuan için yok".

iha
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2008 Cumartesi 19:37:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?