18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Sanayici çıkış yolu arıyor

Savaş sonrası yeniden yapılanmaya başlayan Irak'ta sanayi demiri olarak kullanılan lama silme, düz yuvarlak ve kare profil olarak tabir edilen sanayi demirleri Karabük'te üretiliyor.


Dünyada yaşanan global krizi en az şekilde atlatmanın hesabını yapan Karabüklü sanayiciler kalkınmada hedef olarak Ortadoğu ülkelerine ihracat yolu arıyor. Aylık bin 500 ton olarak üretilen lama silme, düz yuvarlak ve kare profil sanayi demirlerini pason olarak Irak başta olmak üzere Cezair, İran, Tunus, Yemen, Fas, Suriye , İsrail ve Avrupa ülkeleri için üretmeye başladılar.


Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve işadamı Pehlivan Baylan, "Sanayici, Irak başta olmak üzere Suriye, Yemen, İran, Fas, Tunus, Cezayir, İsrail ve bazı Avrupa ülkelerine gönderilmek üzere aylık iki bin ton sanayi demiri olan lama silme, düz yuvarlak ve kare profilleri üretmeye başladık. Karabüklü haddehaneciler yeniden bir çıkış yolu olarak komşu ülkelere ihracatlara başlayarak dikenli bir yolda yeniden çıkış yolları arıyor" dedi.
AKADEMİSYENLERLE KARABÜK'Ü İLERİ TAŞIYACAĞIZ
Pehlivan Baylan, ihracat ve ithalat rejimini yeni nesillere öğretmemiz, iyi anlatmamız, eğitmemiz gerektiğini söyledi.


TSO Yönetim Kurulu Başkanı Pehlivan Baylan, bunun için TSO olarak profesör ve hocalarla anlaşma yaparak Karabük'te 40 gence ihracat, ithalat ve pazarlama kambiyo işlemlerini öğretmek için kurslar vereceklerini bildirdi. 64 saat sürecek kurs sonrası katılımcı gençlere sertifika vereceklerini anlatan Pehlivan Baylan, şunları söyledi: "Bunun amacı, Karabük'te iki milyon ton haddeleme kapasitesi olan haddehanelerimiz dış pazara yönelecek. Yetiştireceğimiz elemanlarla Karabüklü sanayicilerimiz dış pazarlara
rahat bir şekilde yönelmiş olacak. Karabük'teki haddehanelerin dünya standartlarında üretim yapmakta, ancak ihracat ve ithalat rejimini çok iyi bilmediğimiz için hep iç pazara yönelik çalışmaktayız. Bir iki sanayici arkadaşımız dışında sürekli iç pazara mal yetiştiriyoruz. Artık globalleşen dünyada sınırlar kalktı yalnız Türkiye değil bütün dünya ülkelerine mal satmak lazım. İç piyasa gibi satılabilmeli ve alınabilmeli."


Karabük Ticaret ve Sanayi Odası olarak yabancı ülkelere nasıl mal satarız düşüncesi ile bir gayret içinde olduklarını anlatan Pehlivan Baylan, sözlerine şöyle devam etti: "Bununda örnekleri olarak, Hazine Dış Ticaret başta olmak üzere Karabük, Yeditepe Üniversitesi ile İstanbul İş Dünyası Vakfıyla işbirliği içindeyiz. Önümüzdeki günlerde Karabük Üniversitesi ile ortaklaşa işbirliği konseyi kurup ayda bir toplantı yaparak Karabük'ü akademisyenlerle ileri getireceğimize inanıyoruz. Onun için üniversite ve
hocalarımıza önem vererek, bilimsel ve akademik çalışmaları ön planda tutmayı hedefleyerek atılım yapmak istiyoruz."


İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Geçen haftalarda Karabük'ü ziyaret eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'den ihtisas sanayi organize bölgesi kurulması için söz aldıklarını da ifade eden TSO Başkanı Pehlivan Baylan, şöyle konuştu: "Valilik, Belediye, TSO ve siyasilerin ortaklaşa yapacağı bir çalışma sonrası projemizi hazırlayıp Bakanlıkta onaylatacağız. Bununla ilgili OSB müdürümüz ile birlikte proje çalışmalarına başladık ve kısa sürede bitirip sanayi bakanımıza sunacağız. Bir diğer deyişle ikinci OSB'yi Karabük'e kazandırmış
olacağız."
Kemaloyman mevkiinden Ovacık köprüsüne kadar diğer tarafta Cumayanı köyüne kadar bir ihtisas organize sanayi bölgesi kurulacağını anlatan Pehlivan Baylan, "Üç bin hektar alan üzerine kurulması için çalışmalar yapıyoruz. Yarına umutlu bakıyoruz. Gelecekten beklentilerimiz var" dedi.
KAVGA YOK
TSO ile Kardemir A.Ş. arasında bir takım gerginliklerin olduğu konusunda iddiaların basının çıkarttığı bir durum olduğunu da belirten Baylan, sözlerini şöyle tamamladı: "KARDEMİR A.Ş. ile gelişen ve il olan bir kentiz. Biz aynı gemide olan insanlarız. Kavgayla gürültüyle, çekişmeyle bir yere varma şansımız yok. Varsa da bu aramızda olan tatlı şeylerdir. Biz doğruları bulmaya çalışıyoruz, istişare yapıyoruz kavga etmiyoruz."
 

iha
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2009 Çarşamba 20:39:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?