18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Sanayicilerden hükümete uyarı

Özellikle Demir Çelik sektörünü etkileyen krizle ilgili Karabük'te bulunan özel sektör haddecileri sıkıntılarını dile getirerek hükümet kanadından destek istediler.


Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tertip edilen,Vali Nurullah Çakır Başkanlığında ki 'Dünya'da Gelişerek Türkiye ve Dolayısıyla Karabük'ü Etkisi Altına Alan Küresel Ekonomik Kriz' ile ilgili büyük kulüpte yapılan toplantıya, AK Parti Milletvekili Mehmet Ceylan, Belediye Başkanı Hüseyin Erer, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Sanayici işadamları, Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri ve bazı Daire Müdürleri katıldılar. Toplantının açılış konuşmasını yapan TSO Meclis Başkanı Ahmet Soykök toplantının amacıyla ilgili değerlendirme yaptı.


Toplantıda söz alan Milletvekili Mehmet Ceylan ise, reel sektör ve sanayi sektörünün sorunlarını, beklentilerini yerel ve genel manada dinleme ve çözüm noktasında arayışlar içinde olacaklarını ifade ederek, "ABD'de olmak üzere dalga dalga Dünya ülkelerini saran krizin sıkıntılarını gidermek için ülke yönetimleri tedbirler almakta. Krizin Türkiye'de de en az hissedilmesi için hükümetimiz gerekli çalışmalar yapmaktadır. Krizle ilgili yapılan bu toplantıda sizlerin sıkıntı ve sorunlarını dinleyip, not alıp sorunlarınızı Ankara'ya götürmek istiyoruz" dedi.


Toplantıya başkanlık eden Vali Nurullah Çakır ise, "Bugünkü toplantımızın temel amacı böyle güzel bir kentte mali küresel ekonomik krizi görüşmek için gerçekleştiriyoruz.Bu toplantı çekirdek bir toplantı. Umuyorum ki ileriki günlerde çok daha geniş kapsamlı toplantılar yapacağız. Özellikle Karabük'te sektör olarak Demir Çelik sektörünün kalbi olması ve bunun yanında tekstil, turizm ve üniversitemizin olgusu yatmaktadır. Bu toplantılar önemli sağduyulu pozitif enerjili davranışlarla kenti ayakta tutmanın sağlanmasının altını çizmek istiyoruz" diye kaydetti.
Özel Sektör Haddeciler Derneği Başkanı Mustafa Dastar'da sektörle ilgili yaptığı değerlendirmede,"Karabük'te 40 tane haddehane varken bu sayı 22'ye düşmüş. Şu anda ise yaşanan olumsuzluklardan dolayı 10 veya 11 haddehane düşük kapasite ile çalışıyor. Maalesef gelinen nokta hiç iç açıcı değil. Karabük'te ki haddelerin çoğu ihracata dayalı çalışıyor. Bir diğer olumsuzlukta bankalardan dolayıdır. Bankalar teminat mektuplarını geri çekiyor, vadesi gelmiş kredilerin ödendiği halde yeni krediler açılmıyor. Devletimizden bu konuda yardım bekliyoruz. Sigorta ve vergilerde ihracata yönelik çalışanlara kolaylık getirilmesi gerekiyor. Demir Çelik Sektörünün yanı sıra hazır giyim konfeksiyon alanında da teşvikler olması gerekir ki istihdam sağlansın" dedi.


Organize Sanayi Bölgesinde İzabe Ocağı kuran ALTER A.Ş yetkilisi Rafet Vergili ise Karabük'ün durumunu çok vahim olarak görmediğini söyleyerek, "Bu memlekette 1986 dan beri kriz var. 1992 yılında Karabük kalkınmada öncelikli yöre ilan edildi ancak gerektiği gibi yararlanılamadı. Karabük'te ahlaklı işadamları ve çalışanlar var. Bu krizden Dünya zarar görecek ancak biz çok etkilenmeyeceğiz.Tabi ki bu süreçte batan işadamlarımızda olacaktır ancak bu batmalar haysiyetli batmalar olacaktır. Bana göre D.Ç sektörü için çok önemli olan Ark Ocağı yatırımları çoğaltılmalıdır. Bir başka önerimde yabancı bankalarla çalışmamak yönünde olacaktır. Ayrıca Kardemir A.Ş basiretli yöneticileri olduğu için bu krizden etkileneceğini zannetmiyorum" açıklamasını yaptı.


17 ortaklı KARMET A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Erhal ise KARMET A.Ş olarak 17 kişi bir araya gelerek bir şirket kurduk. Çalışmalarımız olumlu yönde sürdürülüyor. Birde Ticaret ve Sanayi Odamızın yeterli şekilde çalışmadığını söylemek istiyorum. Çünkü başka vilayetlerde 3.- 4. organize sanayiler kurulurken Karabük'te daha birincisi doldurulamadı. Bir şehir için Ticaret Sanayi Odası çok önemlidir. Sektör olarak halen kütük sıkıntısı çekiyoruz. İstanbul-İzmir'den kütük alıyoruz ancak gümrüksüz kütük getirmede hala başarılı olamadık" sözlerine yer verdi.


Bu konuşmadan sonra KAPTAN D.Ç adına konuşan Murat Orhan, rekabet şansının olmamasından yakınarak, "Böyle giderse Karabük'te ki yatırımcılar sahil şeridini tercih edecek. Sektörde ki sıkıntılarla ilgili Ankara'da yapılan toplantılardan hiçbir sonuç alınamamıştır. Yani izabecilerin baskısı halen sürmektedir. Hammadde sıkıntımız için vergilerin kaldırılması gerekiyor. İthalatta ki teşvik'in Karabük'e de verilmesi gerekiyor" dedi.


Demir-Çelik sektöründe ki bu açıklamalardan sonra tekstil sektörü konusunda Kargisan A.Ş adına Mustafa Çelenli ve Gonca Tekstil Şirketi adına Mehmet Teke birer konuşma yaparak, bu sektörlerde de teşvik uygulamasının başlatılması,özellikle de sigorta priminin düşürülmesi sonucu daha çok işçi çalıştırılabileceğini söylediler.


Toplantıda Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi adına konuşan Başkan Atilla Aygün ise, hükümetin uyguladığı 'Cansuyu' adı altında kredilerden Karabük'te sadece 5-6 kişinin yararlanabildiğini söyleyerek, kapsamının genişletilmesi gerektiğini açıkladı.
Aygün, ayrıca, kooperatif olarak artık kredi alamadıklarının altını da çizerek,Türkiye genelinde birçok kooperatif kapanıyor.Gelecek için bizde endişe ediyoruz sözlerine yer verdi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2008 Pazar 17:41:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?