18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Satranç Şampiyonası sona erdi

24 Mart - 7 Nisan tarihleri arasında Karabük'ün Safranbolu ilçesinde düzenlenen İş Bankası 2009 Türkiye Satranç Şampiyonası'nda 13 maçta 11,5 puan toplayan 17 yaşındaki Mustafa Yılmaz Türkiye Şampiyonu olarak bu başarıyı satranç tarihinde gerçekleştiren en genç sporcu oldu.


Karabük'ün Safranbolu ilçesinde aynı zamanda satranç ilçe temsilciliğinin de bulunduğu tarihi Cinci Han Hotel' de on üç gündür devam eden karşılaşmalar sonunda Mustafa Yılmaz 11,5 puanla ilk Türkiye Şampiyonluğu'na ulaşırken, 10,5 puan toplayan Barış Esen ikinci, 9,5 puan alan Turhan Yılmaz ise üçüncü oldu. Şampiyona boyunca diğer rakiplerine üstünlük kuran iki milli satranççı 17 yaşındaki Mustafa Yılmaz ve 23 yaşındaki Barış Esen'in döner turnuva (lig usulü) oynanan turnuvada son maç karşılaşıyor olması bu buluşmayı tam bir final havasına soktu.

Mustafa Yılmaz rahat bir galibiyet alarak şampiyonluğa ulaşırken, Türkiye'nin en güçlü satranççıları arasında olan Barış Esen de ikinci oldu. Mustafa Yılmaz, özellikle son iki yılda büyük çıkış yakalayarak Türk satrancının en önemli genç yıldızı konumuna geldi. Türkiye'nin iki büyükustası (satrançta ulaşabilen en yüksek unvan) Mikhail Gurevich ve Suat Atalık'ı yenmeyi başaran ilk Türk satranççı olan Yılmaz, son olarak Mart ayında yapılan Avrupa Şampiyonası'nda uluslararası usta (satrançta bir unvan) olmak için gereken bütün koşulları tamamlayarak başarılı bir sonuç almıştı. Üçüncü olan 51 yaşındaki Turhan Yılmaz ise uzun bir aradan sonra satranca başarılı bir dönüş yaptı, fakat geçmişte beş defa Türkiye Şampiyonluğu'na ulaşan tecrübeli usta bu kez üçüncülükle yetindi.

Şampiyonaya katılanlar arasında geçtiğimiz yıl 10 yaş altı Avrupa Şampiyonu olan Cemil Can Ali Marandi de bulunuyordu. Ali Marandi, 3 puan toplayarak on üçüncü oldu ve gelecek için ümit verdi. Dördüncü olan Burak Fırat da 16 yaş Türkiye Şampiyonu olup Türkiye'nin en önemli gelecek vaat eden satranççıları arasında gösterilmektedir. Yine 18 Yaş Altı Türkiye Şampiyonu olan ve şampiyonada altıncı olan Mert Yılmazyerli de şampiyonada yer alan yetenekli genç satranççılar arasında.


"EN İYİ TÜRKLE DEDİRTECEĞİZ"
Cinci Han Otel'de gerçekleştirilen ödül töreninde bir konuşma yapan Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı, "Bu turnuvada gelecekte adını çok duyacağınız gençler yarıştı. Dünya satrancında nasıl en iyi Ruslar deniyorsa gelecekte en iyi Türkler dedirteceğiz" dedi. Şampiyonaya büyük destek veren Karabük Valisi Nurullah Çakır da "Genç ustalarımızı buradan izlemekten keyif aldık. Umarım Karabük ve Safranbolu gelecekte uluslar arası şampiyonalara da ev sahipliği yapar" diye konuştu.


Konuşmaların ardından ilk üçe giren sporcuya ödülleri ve madalyaları Karabük Valisi Nurullah Çakır, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal ve Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı tarafından verildi.

İha
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2009 Salı 19:35:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?