18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Sigara paketleri artık konuşacak

Uzun yıllar reklam yazarlığı yapan Tuna Erdoğan, 4 yıl önce icat ettiği görüntülü Madalya'nın ardından şimdi de konuşan sigara paketi icat etti.


Erdoğan'ın sigara paketine koyduğu düzenek ile paketin kapağı her açıldığında sesli olarak, "Sağlığına zarar veriyorum, seni öldürüyorum" uyarısında bulunuyor.
1990 yılından bu yana reklam yazarlığı, reklam yönetmenliği yaptıktan sonra 3 ay önce Safranbolu'ya yerleşen Tuna Erdoğan, sigara kullanmayan biri olduğunu, sigaranın kansere yol açan en önemli zehirlerden biri olduğunu söyledi.

Toplumlarda ve kentlerde sürekli stres içinde yaşayan insanların daha çok sigara içtiğini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu: "Özellikle genç nesiller daha çok sigara alışkanlığına bulaşıyor. Buda beni harekete geçirdi. Geçen yıl dünyada 150 bin kişi direk, 600 bin kişi endirek sigaradan dolayı kanser oldu. Ne yapabilirim diye düşündüm ve zaten yaptığım buluşların özünde insanlığa katkı var. Bu son buluşumda insan sağlığına ve gelecek nesillere katkı olacak diye düşünüyorum. Konuşan sigara paketi caydırıcı bir buluş. Şu an içilen sigara paketlerinin üzerinde yazılar var, fakat hiç kimse okumaz, sigara sağlığa zara verir öldürür diye. Benim bu sefer icat ettiğim kutuda sözlü olarak insanları uyarıyor."


Gerek dini gerek sosyal açıdan söylevlerin insanları çok etkilediğini anlatan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Konuşarak uyarı daha cazip hale geldiği için konuşan sigara paketini icat ettim. Konuşan sigara paketi, paketin içerisine yerleştirilmiş bir ses cipi. Tek sefer kayıt yapılıyor. Paket içerisinde sigara bitinceye kadar bir kağıt pille çalışıyor. Her açılış kapanışta sizi öldürmek isteyen bir düşmanla karşı karşıya olduğunuzu hissediyorsunuz ve sigara içmekten vazgeçmeye yönelik bir şey."


Konuşan sigara paketini maliyet olarak 1.80 dolara mal ettiğini söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sigara paketinin cipini yurt dışından getireceğimiz için maliyet 1.50 YTL'ye kadar düşecek. Şu an bununla ilgili olarak Türkiye'de sigara üretimi yapan büyük bir şirketle görüşüyoruz. Dünyada ilk defa Türkiye'den bu buluş dünyaya yayılacak. Sigara karşıtı bir buluş, dünyada silah karşıtı yapılan kampanyalar gibi çok etkili olacak. Bunu bir Türk olarak benim icat etmemi insanlığa katkı açısından çok önemli buluyorum."


2004 yılında görüntülü sportif madalya (medalive) icat eden Tuna Erdoğan, o zaman tek hayalinin bu madalyayı Yunanistan'da yapılacak olimpiyatlarda kullandırmak olduğunu ifade ederek, "Bir Türk buluşu oluşu farklı yorumlanıyor. Bu tür orijinal işler dünyanın her tarafında bir Türk'ün böyle bir şey yapması, bulması olumsuz tepkiler veriyor. Her nedense benim bu buluş Yunanistan olimpiyatlarında kullanılmadı. Çünkü benim tek koşulum vardı, Türk zekidir, çalışkandır, öz sözünü insanlara söyletmek istiyordum ama olmadı. Bu yeni buluşumda uluslararası olacak, fakat bir Türk buluşu ile dünyaya açılacak."
Erdoğan'ın patentini aldığı ve icat ettiği diğer ürünler, yangın söndürücü cep telefonu, diğeri ise şu an testleri Amerika'da yapılan vakumlu bomba savar.

İha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 16:43:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
okan IP: 78.164.94.xxx Tarih : 30.09.2008 19:40:11

harika bırakın su sigarayı ona verceniz parayı hayır yapın:)