18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Şimdi salep zamanı

Karabük merkeze bağlı Cumayanı köylüleri, geçim yolunu salep toplamada buldu.

Sonbaharda mantar, ilkbaharda salyongoz, mayıs ve haziran aylarında ise salep toplayarak geçimlerini sağladıklarını belirten köylüler, salep toplama zamanında günde kişi başına 1 kg salep toplayabildiklerini, kurutulmuş salebin kilosunu 7-9 YTL'ye sattıklarını söylediler.

Mantar ve salebe gıda sektörü ve şifalı bitki toplayıcılarının ilgi gösterdiğini ifade eden Güllüoğlu ve Misoğlu ailelerinin fertleri, 2 otomobille geldikleri Aladağ ormanlarından, geçimlerini sürdürebilmek için bu mevsimde salep topladıklarını belirttiler.

Ali Güllüoğlu (45), aile fertleriyle birlikte ayda 150 kilo salep topladığını belirterek, "Köyümüzde 150 hane var ve herkes bu oranda topluyor" dedi. Köyde ekecek tarlaları bulunmadığını belirten Güllüoğlu, "Bir yerden emekliliğim yok. Evde 8-10 nüfus var. Onlara bir şekilde bakmam gerekiyor. Öyle zamanlar geliyor ki ekmek alacak paramız olmuyor. Salyangoz, mantar ve salep toplayarak geçinme derdine düştük" şeklinde konuştu.

Güllüoğlu, bazı vatandaşların salep bitkisini bilinçsiz topladığından şikayet ederek, "Bu sene salebin azaldı. Bunun nedeni de bazı toplayıcıların bilinçsiz davranması. Biz bu cevherin kıymetini bilmiyoruz" dedi.

Yetkililerden bilinçsiz toplamaya engel olmalarını isteyen Ali Güllüoğlu, salep bitkisini korumak ve neslini devam ettirmesini sağlamak için önlem alınması gerektiğini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2007 Salı 17:17:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?