18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Su Tevzi İstasyonu müze olacak

Karabük'ün tarihi açısından ilk yapısı ve ilk su kaynağı olan TCDD Su Tevzi İstasyonu müze haline dönüştürülecek.

Belediye Başkanı Hüseyin Erer; Cumhuriyet Kenti Karabük'ün yakın tarihi açısından büyük önem arzeden taş-ahşap yapının restore edilerek, müze haline dönüştürülüp halkın ziyaretine açılacağını söyledi.

Erer, "Kentimizin ismi 1930'lu yıllarda yapılan Ankara-Zonguldak demiryolu hattı üzerindeki buharlı trenlerin su ihtiyacını karşılamak için kurulan tevzi istasyonuna Karabük isminin verilmesiyle olmuştur. O yıllarda olağanüstü ihtişamı ve manzarasıyla insanı kendisine hayran bırakan su tevzi istasyonu bir taş yapı üzerine ahşap kaplama olarak yapılmıştır. Bu yapının müze haline dönüştürülmesi için TCDD yetkilileriyle birlikte proje ve güçlendirme çalışmaları yapacağız" dedi.

3 odalı taş yapının bahçesinde 60 m. derinliğindeki su kuyusunun kuruluşundan bu yana gelip-geçen lokomotiflerin su ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Erer, belediyenin restorasyon çalışmasıyla yeniden hayata döndürülecek olan tarihi yapının bahçesindeki havuza kurulacak küçük şelale ile su ve kuş sesleri arasında memur ve esnafların kısa molada stres atabileceklerini vurguldı.

Karabük'e hizmette her konuyu bir bütün olarak değerlendirdiklerini belirten Erer, "Sorunları çözümlerken, çevreyi ihmal etmiyoruz. Kentsel dönüşüm projelerini gerçekleştirirken, tarihi ve kültürel mirası da dikkate alıyoruz. Tarihi bir mirasın çağdaş bir bahçe ile bütünleşip aynı potada buluşacağı Karabük'ün tarihinin simgesi olan su kulesi, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmasıyla metruk halden kurtarılacak" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2007 Çarşamba 14:14:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?