22
Mayıs
2024
Çarşamba
KARABÜK

Tarihi eserler restore edilecek

SAFRANBOLU'DA TARİHİ ESERLER RESTORE EDİLECEK

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, tarihi konakların yanı sıra cami, çeşme ve hanların da arasında yer aldığı bin 350 yapının 2 yılda restorasyonu tamamlanacağı bildirildi.

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, 18. ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyılın başlarında yapılan yaklaşık 2 bin konağın koruma altında olduğu ilçede, kötü görünümlü konaklarla diğer tarihi yapıların aslına uygun restore edilerek turizme kazandırılmasının amaçlandığını söyledi. Safranbolu'daki tarihi konakların yüzde 20'sinin vatandaşların kendi imkanlarıyla, yüzde 20'sinin de devlet desteğiyle geçmiş yıllarda restore edildiğini anlatan Aksoy, "Hazırladığımız projeyle restorasyonu yapılmayan yüzde 60'lık kısımda çalışmalar gerçekleştirilecek. Gerekli kaynağın temini konusunda ilgili kurumlarla temastayız. İlçemizin çehresini değiştirecek proje 7 milyon 500 bin liraya mal olacak. Sahip olduğu kültürel mirası korumadaki başarısıyla Dünya Miras Listesi'ne dahil edilen ilçemizdeki eserlerin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için bizim de üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor. En önemli görevimiz bu eserleri gelecek kuşaklara koruyarak aktarabilmektir" dedi.

Aksoy, projeler kapsamında tarihi çeşmelerin yanı sıra Arnavut taşlı yolları da restore edeceklerine dikkati çekerek, "İlk etapta 8 tarihi çeşme onarılarak kullanılır hale getirilecek. Safranbolu 'daki yaklaşık 130 tarihi çeşmeden daha önce 50'ye yakını restore edildi. Diğer çeşmelerimiz atıl durumda. Bunların onarımı gerçekleştirilecek. Tarihi bölgemizin yolları Arnavut taşlarıyla döşeli. Zamanla buralarda bozulmalar yaşanmış. Daha önce yapılan çalışmayla bazı yollarımıza yeniden Arnavut taşları döşendi. Şimdi diğer yollarımızdaki eski taşlar yenilecek. Betonla kaplanmış bazı sokaklarımıza da irili ufaklı taşlar tekrar döşenecek" diye konuştu.

SAFRANBOLU'DA TARİHİ ESERLER RESTORE EDİLECEK
İHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2011 Pazartesi 15:28:02
Güncelleme :14 Şubat 2011 Pazartesi 17:50:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?