18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Tarihi kahvehane tiyatroya konu oldu

Karabük'ün tarihi ve turistik ilçesi Safranbolu eski çarşı mevkiinde bulunan 347 yıllık tarihi Yemeniciler Çarşısı Arasna Kahvehanesi, bir tiyatro oyununa hem konu hem de isim oldu. Tiyatroda kaymakam, rektör ve emniyet müdürü de rol aldı.
Karabük Üniversitesi Tiyatro Kolu, Kurtuluş Savaşı sırasında Safranbolu'da yaşanan Dayıoğlu isyanı ve kent halkının verdiği mücadeleyi sahneye taşıdı. Karabük Üniversitesi salonunda iki perde olarak oynanan tiyatroda öğrencilerin yanı sıra Karabük Valisi Nurulah Çakır, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Safranbolu Kaymakamı Güngör Azcan, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Çuhacı ve Safranbolu Seğmenleri rol aldı.

Kurtuluş Savaşı sırasında Safranbolu'da yaşanan Dayıoğlu isyanının bastırılması ile cepheye silah gönderilmesi için Kuva-yı Milli Mücadele Cemiyeti kurulmasına öncülük eden ve mücadele eden öğretmenler oyunda anlatıldı.


Karabük Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Burhanettin Uysal, İdare Müdürü (şimdi Milli Eğitim Müdürü) Mehmet Ali Vashi Efendi'yi, Emniyet Müdürü Mehmet Çuhacı ise Kastamonu Bölge Komutanı Şevket Komutan, Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan ise Dayıoğlu isimli eşkıyanın Safranbolu'dan kovulmasından sonra kaçan kaymakamın yerine gönderilen yeni kaymakam rolünde seyirci karşısına çıktılar.
Oyunun son bölümünde ise TBMM tarafından Safranbolu'ya verilen şükran beraatının kente gelen valinin verme sahnesini ise Karabük Valisi Nurullah Çakır oynadı.
Sergilenen oyun dakikalarca ayakta alkışlandı.

İha
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 15:50:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?