18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Tarım Müdürlüğü'nden tarla kontrolleri

Karabük İl Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından hububat ve diğer ürünlerin, biçerdöverle hasat edilmeleri sırasında dane ve sap kayıplarının asgariye indirilmesi için tarla kontrolleri yapılacağı belirtildi.

İl Tarım Müdürü Muhsin Temel, "Çiftçilerimizin büyük emek ve masrafla üretmiş oldukları hububat ile diğer ürünlerin biçerdöverle hasat edilmeleri sırasında, dane ve sap kayıplarının asgari seviyeye indirilmesini sağlamak üzere, 2007 yılı hasat döneminde İl Tarım Müdürlüğü elemanlarınca tarla kontrolleri yapılacaktır" dedi.

Temel, hasat öncesi ve hasat sırasında biçerdöver operatörleri ve ürün sahiplerinin uyması gereken hususlar bulunduğunu belirterek, "Ürün sahipleri tarafından, belgesi olmayan biçerdöver operatörlerinin hasat yapmalarına izin verilmeyecektir. Hasat esnasında ürün sahibi, tarlanın başında bulunacak, kayıpları sık sık kontrol edecek, fazla kayıp tespit edildiğinde operatör uyarılacak. Hasat olgunluğuna erişmemiş ürünler kesinlikle hasat edilmeyecektir. Hasatta üründeki rutubet durumu dikkate alınacak, çiğ kalkmadan hasada başlanmayacak ve çiğ düşmeden önce hasada son verilecektir.

Biçerdöverlerin hassas ayarları ürünün cinsi ve durumuna göre, tekniğine uygun olarak yapılacak, her tarla değişiminde ayarlar yeniden kontrol edilecektir. Biçerdöverlerin çalışma hızı, biçerdöverlerin özelliklerine, arazinin yapısına, ürünün cinsine ve durumuna göre tespit edilecektir. Operatörler, tarla ve ürün durumunu arazi yapısını dikkate alarak, anız yakılmasına meydan vermeyecek en uygun yükseklikten biçim yapacaklardır. Hasat edilecek ürüne ve çevreye zarar vermemek için ilgililerce yangın tehlikesine karşı her türlü emniyet tedbiri alınacaktır. Ürün sahipleri, biçerdöver deposunda biriken ürünü kontrol ederek, dane kırık ve kavuz oranı yüksek ise, operatörü ikaz edecektir. Biçerdöver kira ücretleri serbest piyasa esaslarına göre karşılıklı anlaşma ile belirlenecektir" diye konuştu.

Öte yandan, 2007 yılı biçerdöver kira ücretlerinin; düz alanlarda 7.50 YTL/dekar sulu, meyilli arazilerde 8.50 YTL/dekar olarak belirlendiği, dane kayıp oranının ise en fazla yüzde 3 olarak hedeflendiği bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2007 Salı 16:18:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?