18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Taş ustası iş arıyor

Karabük'ün Safranbolu ilçesine bağlı Yazıköy'de ekmeğini taştan çıkaran taş ustası Salim Taşlıyol, restorasyon işi arıyor.

Taşları kabartma motifler yaparak süsleyen taş ustası Salim Taşlıyol (54), kendisine fırsat verildiğinde Safranbolu'da onarım bekleyen tarihi çeşmeleri restore edebileceğini söyledi. Yaşadığı Yazıköy'de yıkılmak üzere olan 3 tarihi çeşmeyi aslına uygun olarak restore ettiğini belirten Taşlıyol, 10 yaşındayken başladığı mesleğini çok sevdiğini belirterek,

"Bu işi severek yapıyorum. Demir çelik fabrikalarından emekli olduktan sonra bu zanaatı kendi imkanlarımla sürdürmeye devam ettim. 1996 yılından bu yana Antalya, Ankara, İstanbul ve Amasra şehirlerinde villalara, turistik tesislere Osmanlı, Roma ve Bizans dönemine ait taş üzerine kabartma motifler işleyerek taş duvar kaplamalarının yanı sıra istenilen özellikte taş üzerine çeşitli kabartmalar yaptım. Kentteki tarihi çeşmeleri aslına ve kentin dokusuna uygun olarak yenileyebilirim. Safranbolu Kaymakamlığı ve İl Kültür Müdürlüğü'nden teklif bekliyorum" dedi.

Yetiştirecek eleman bulumamaktan yakınan Salim Taşlıyol, "Bu mesleğin sürmesini çok istiyorum. Fakat eleman bulamıyorum. Karabük'te benden sonra bu işi sürdürebilecek kimse kalmayacak" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2007 Çarşamba 14:10:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?