21
Mayıs
2024
Salı
KARABÜK

Turizm Haftası kutlamaları başladı

Karabük'ün tarihi Safranbolu ilçesinde Turizm Haftası kutlamaları başladı. 

15-22 tarihleri arasında kutlanılan Turizm Haftası Safranbolu ilçesinde Kazdağlıoğlu meydanında düzenlenen etkinliklerle kutlanmaya başlandı. Kazdağlıoğlu meydanında gerçekleştirilen kutlama programına Karabük Valisi Can Direkçi, Safranbolu Belediye Başkanı Nihat Cebeci, Safranbolu Kaymakam Vekili Vali Yardımcısı Baha Başçelik, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin ile çok sayıda davetliler katıldı.
 
Saygı duruşu ve İstiklal Marş'ının okunması ile başlayan programda, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, turizm gelirlerinin Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 5'ini oluşturduğunu belirtti. Şahin, "Turizmin, ekonomiyi geliştirmesi, istihdam oluşturması, doğal, kültürel ve sosyal çevrenin korunmasındaki etkisi ve dış ödemeler dengesindeki olumlu katkıları nedeniyle ülkelerin kalkınmasında önemli bir yer tutuyor.Turizm hizmetle büyüyen, sevgiyle genişleyen ağaçtır. Aslında turizmdeki gelişme, turist sayısındaki sağlıklı artış bu güzel sözde kendisini en iyi şekilde ifade etmektedir" dedi. 

Karabük Valisi Can Direkçi ise konuşmasında, Turizmin sosyo ekonomik kalkınmaların önemli silahı haline geldiğini ifade etti. Direkçi, "Turizm ülkemize döviz girdisini arttıran ve istihdamı sağlayan, milyonlarca insanı hem tüketici, hem de üreteci olarak ilgilendiren uluslar arası kültürel iletişimi bütünleştiren önemli bir sektördür. Dünya Turizm Örgütü (WTO) tarafından yapılan tahminlere göre uluslararası turizm hareketlerine katılacak kişi sayısının 2010 yılında 1 milyar insana ulaşması, uluslar arası harcamalarında 1.5 trilyon dolara yükselmesi beklenmektedir. Bizlerde bu turizm pastasından payımızı düşeni almak için büyük gayretler gösteriyoruz. Kentimizde turizm Safranbolu merkezli olarak oluşmuştur. Safranbolu sadece bizim değil dünyanın bir markası haline gelmiştir. Safranbolu 2006 yılında yerli ve yabancı 108 bin 967 turist ağırlarken, 2007 yılında ise 134 bin 310 turist ağırlamış olup günü birliklerle bu sayı 350 bini aşmıştır. Kentimizde bin 254 adet tescilli kültür varlığı, 37 adet arkeolojik alan, 693 yazma eser, bin 88 basma eser bulunmaktadır. Bu kadar kültür varlığının bulunduğu bir ile turist sayısını yeterli bulmamaktayız. Bu nedenle çalışmalarımızı bacasız sanayi diye tabir edilen turizmden alınan payın artırılması yönünde devam edecektir" dedi. 

Konuşmaların ardından Karabük Valisi Can Direkçi tarafından Turizm haftası kapsamında şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile devam eden kutlamalar Safranbolu Güzel Sanatlar Lisesi müzik bölümü öğrencileri ve ilköğretim okulu öğrencilerinin folklor gösterileri ile son buldu. 

Kutlamalar Cuma gününden itibaren, konferans, doğa yürüyüşü, tiyatro ve konserler ile devam edecek.

.
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2008 Salı 17:20:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?