23
Mayıs
2024
Perşembe
KARABÜK

Turizm haftası kutlamaları başladı

TURİZM HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI

15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası, Dünya Miras Kenti Safranbolu'da start aldı.

Kutlamalar çerçevesinde ilk etkinlik Safranbolu Meslek Yüksek Okulu Uygulama Otelinde gerçekleşti. Burada düzenlenen etkinliklere Vali Nurullah Çakır başta olmak üzere Garnizon Komutanı Jandarma Albay Ufuk Nayır, Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, turizm firmaları, öğrenciler ve öğretmenler ile vatandaşlar katıldı.

Turizm Haftası etkinliklerinin açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, iç turizmi canlandırmak ve halkın turizm hareketliliğine katılımını sağlamak amacıyla her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında Turizm Haftası'nın kutlandığını ifade ederek "Şehrimize gelen misafirlerimizi Türk misafirperliğinin en güzel örneği ile karşılamak, onlara en güzel ve en kaliteli hizmeti sunarak onların memnuniyetini kazanmak, mutlu ayrılmalarını sağlamak her zaman bizim turizmdeki değişmez politikamız olmuştur" dedi.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy da yaptığı konuşmada turizmin bir dünya barış projesi olduğunu belirterek "Turizm vasıtası ile bir araya gelen insanlar güzellikleri, dostlukları paylaşıyor. Güzelliklerin ve dostlukların arayışı içinde olanlar ise barışın taraftarı olan insanlar demek oluyor. Turizm günden güne değişen, yerelliğin ön planda olması gereken bir olgudur. Safranbolu ise turizmde öncü bir rol oynamaktadır" diye ifade etti.

Safranbolu'nun dünyaya turizmde ben varım diyen bir belde olduğunu vurgulayan Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan ise konuşmasında "Safranbolu bu anlamda dünyaya örnek olmuş bir kenttir. Safranbolu sivil Osmanlı mimarisinin soyut ve somut olarak yaşatıldığı bir ilçedir. Bu anlamda daha yolun başındayız. Turizmi geliştirmek adına yapacağımız pek çok şey var. Bütün bunları ele ele vererek hep birlikte aşacağız" diye söyledi.

Vali Nurullah Çakır ise yaptığı konuşmada dünya miras listesinde olan Safranbolu'da böyle bir etkinliğe katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek "2009 yılında ülkemizi yaklaşık 27 milyon yabancı turist ziyaret etmiş ve ülkemize 21 Milyar Dolar döviz girdisi olmuştur. 2010 yılı için hedef ise 27 milyonu turisti 30 milyona, döviz girdisini ise 24,25 Milyar Dolar seviyelerine çıkartmaktır. Türkiye genelinde belirlenen bu hedeflere ulaşmada Safranbolu olarak bizlerinde ziyaretçi sayısını artırarak bir katkıda bulunmamız gerekir. Bunu yapmak için kamu, özel, sivil ve yerel birliktelik ile hareket etme mecburiyetindeyiz" dedi.

Turist sayısını artırmanın vazgeçilmez olgularından birinin tanıtım olduğunu ifade eden Vali Nurullah Çakır, özellikle yurt dışı tanıtım organizasyonlarına ağırlık verilmesi gerektiğini, bu anlamda Japonya'da JATA fuarı ve Berlin Fuarına Safranbolu evi maketi ile katıldıklarını, yapılan bu fuarlarda Karabük'ü, Safranbolu'yu ve genelde ülkeyi en iyi şekilde temsil ettiklerini vurguladı. Çakır, "Yurt dışından bir çok ülkeden bu konuda talepler geldi. Haziran ayında Arabistan'a gidilecek, Malezya'dan bu konuda istek oldu. Bu anlamda tanıtım faaliyetlerine imkanlar ölçüsünde devam edilecek" diye konuştu.

Safranbolu'nun sadece Dünya Miras Listesi bir kent olmanın ismi altında uzun süre kalamayacağını vurgulayan Vali Çakır "Dünyada iletişim, teknoloji, bilgi ve rekabet alabildiğine hızlandı. Rekabeti de dünya nasıl yapıyorsa bizde o şekilde yapmalıyız. Onların uygulama şekillerini kendimize örnek alalım. Safranbolu'nun bu güzelliğinin hem bize, hem de gelecek kuşaklara devam edebilmesi için, il ölçeğindeki diğer faaliyetlerle birleştirilmesi lazım. Kültür ve doğa turizminin ilçelerle birlikte entegre edilmesi ve seri biçimde uygulanması gerekiyor. Bu olgunun aynı anda da Batı Karadeniz Kalkınma Birliği ile havza boyutuna taşınması ve havza boyutunda tanıtımın yapılması, Türkiye ve dünya gündeminde olması gerekiyordu. Bunları yapmaya çalıştık ve ilk sınavımızı EMITT fuarında başarı ile verdik. Hatta ödüle layık görüldük" diye kaydetti.

İnsanların Safranbolu'ya geldiğinde onları burada tutabilmenin yollarının araştırılması gerektiğini belirten Vali Nurullah Çakır konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunu yapmak için öncelikle nitelikli konaklama, kaliteli personelle hizmet verme, dünya ve Türkiye ölçeğindeki hijyen kurallarını uygulayabilme, akabinde herkesin oyalanmasını sağlayabilecek bir etkinlik ve faaliyet uygulayabilmek gereklidir. Bu bizim için çok önemli. Bunu başardığımızda Safranbolu hem isminin altındaki o değerini, hem de kendi özünde olan bir şeyler sağlayabilme değerini devam ettirecektir. Üniversitenin ve öğrencinin mevcudiyetini öğrencinin sayısına bağlarsak, dünya miras listesinde olma olgumuzla bir gün çakışırız. Ama öğrencimizin ve meslek yüksek okulumuzun mevcudiyetini turizm haftasında olduğu gibi kent gelişimimizi ve kentin bilimsel yöntemlerle dünya rekabetine açılabilmenin yollarını araştırırsak işte biz o zaman öğrenci sayımızla turizmde taçlanırız. Eğer turizmcilerimiz öğrenciyi marketlerimizden alınacak bir sigara veya tostla gelecek geliri hesap ederse, bana göre dünya miras listesine yapılmış en büyük cinayet olur. Bu sayı bizim nitelik ve niceliğimizi artırmada bir araç olmadır. Marka diyoruz, tanıtım diyoruz. İşte Karabükspor'umuz Turkcell Süper Lige çıktı. Bunun en önemli sonuçlarından birisi alt yapıdır. Spor adına buraya gelecek olanlara kentimiz adına ne sunabileceğiz. İşte bunlara hazırlanılması gerekir. Gelen insanlar konaklamada Safranbolu'yu tercih edecektir. Onların gelişinde sadece yatakla doldurulmuş bir pansiyon kültürü ile konuya bakarsak, turizmcilikte aldanıyoruz demektir. Özellikle de kültür turizminde aldanıyoruz demektir. Safranbolu turizmcisi 2010-2011 yılına spor camiasının seçiciliğini de düşünerek hazırlanmalıdır. Bunu bir Vali olarak rica ediyorum. Bu konuda yapacağımız bir hata Türkiye ve dünya ölçeğindeki rekabette telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir."

Yapılan konuşmaların ardından Karabük Üniversitesi Kafkas ekibi halkoyunları gösterisini sunarken, Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü öğrencileri de katılımcılara müzik ziyafeti verdiler.

SERAP-İLKER SARI RESİM SERGİSİ

Safranbolu Meslek Yüksek Okulu Uygulama Otelindeki programın ardından Vali Nurullah Çakır ve beraberindeki Kent Tarih Müzesindeki Serap ve İlker Sarı'nın resim sergisini gezdiler. Vali Nurullah Çakır burada yaptığı açıklamada Serap ve İlker Sarı'nın cenazelerinin olması dolayısı ile buradaki programa katılamadıklarını, kendilerine taziyelerini sunduğunu belirtti.

TURİZM HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI
TURİZM HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2010 Perşembe 20:26:02
Güncelleme :16 Nisan 2010 Cuma 09:21:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?