18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Türk mutfağını dünya tanıyacak

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde düzenlenecek Geleneksel Lezzetler Şenliği kapsamında, Japonların isteği doğrultusunda Organik ve Yerel Gıdalar Sergisi açılacağı bildirildi.

Safranbolu Belediye Başkanı Nihat Cebeci, sergiye geniş katılım sağlanması amacıyla çeşitli kurum ve kuruluşlara bin adet açık davetiye gönderildiğini söyledi.

Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Haluk Turgay ile basın toplantısı yapan Belediye Başkanı Nihat Cebeci, ilçede 23-25 Mayıs 2008 tarihlerinde düzenlenecek Geleneksel Lezzetler Şenliği kapsamında organik ve yerel gıdaların sergilendiği organizasyon da stant açmak isteyen kurum ve kuruluşlara gönderilen açık davetiyelere olumlu cevap verildiği söyledi.

Cebeci, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Türkiye Tanıtma Fonu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen organizasyonun, Ulusal ve Uluslararası düzeyde Mutfak Yazarları, Profesyonel Aşçılar, Beslenme Uzmanları, Gıda ve Tarım Sektörü Temsilcileri, Akademisyenler, Seyahat Acenteleri, Tur Operatörleri, İlgi Gruplarının etkin katılımıyla gerçekleştirileceğini belirtti.

Geleneksel lezzetlerin yaşatılması ve yaygınlaştırılması amacıyla üretim yapan, ürettiği lezzetlerin satış ve dağıtımını yapan ya da destekleyen ticari kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerinin davet edildiği organizasyon için 50 stant açılmasının kararlaştırıldığını anlatan Cebeci, Geleneksel Lezzetler Şenliği organizasyon komitesinin geleneksel lezzetlerin yerel ürünlerle sağlanabileceğine inanmakta olduğunu söyledi.

Serginin de Japonların isteği doğrultusunda açılacağını anlatan Cebeci, sözlerine şöyle devam etti: "Ülkemiz, coğrafi özellikleri nedeniyle çok farklı flora ve faunaya ve en önemlisi geçmişin yerel renklerini taşımakta olan çeşitli kültür bitkilerine sahiptir. Bütün yörelerimizde hala bin yılların kültürel mirası olan yöntemle yerel bitkiler ve gıdalar yarı ya da son ürün olarak işlenmektedir. Gerek organik, gerek yerel gıdalar, özellikleri nedeniyle küçük ölçekli üretimlerdir. Bu ölçekleri nedeniyle de ülkemizde henüz bir ihtisas fuarına kavuşamamışlardır."

Yapılacak şenlik kapsamında organik ve yerel ürünler sergisi açılmasını Japonların önerdiğini ve böyle bir sergi açılırsa daha çok sayıda ziyaretçi geleceği müjdesini ilettiklerini anlatan Cebeci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bize iletilen bilgi notunda ise, Japon tüketicisinin yeni ürünlere talebi, güvenli gıda tüketme arzusu ve ülkede son yıllarda yaşanan gıda skandalları ve firmalar için yeni bir pazar bölümü oluşturması gibi nedenler, Japonya'da organik tarım ürünlerine olan talebi artırmakta olduğu,
üretimi ve ticareti yapılan ürün yelpazesine organik ürünleri de dahil eden firmaların, tüketici gözünde "bütünleşik imaj" oluşturarak pazarda paylarını artırmak istedikleri özellikle vurgulanmıştır. Ziyaretçiler arasında JAS (Japanese Agricultural Standards) belgesi veren yetkililerinde olacağı kaydedilmiştir. Ayrıca, bu ülkeye organik tarım ürünleri ihracatının gerçekleştirilebilmesi için üretici firmaların JAS (Japanese Agricultural Standards) sertifikasına sahip olunmasını gerekli kılmakta olduğu da
hatırlatılmıştır."

Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Haluk Turgay ise yaptığı açıklamada, Geleneksel Lezzetler Şenliği amacına ulaştıktan sonra şenliği fuar şekline dönüştürmeyi planladıklarını söyledi.

Fuarların izinlerinin bir sene öncesinden alındığını anlatan Turgay, şöyle konuştu: "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin uhdesinde bu. Biz bunun için Ticaret ve Sanayi Odası olarak öncülük yapacağız. Amacımız, lezzetler şenliğini fuara dönüştürmek. Bunun için elimizden geleni yapmaya çalışacağız ama yine bunu yerel yönetimle beraber yapacağız. Bize has üyelerimiz lokumcular ve bunun gibi yöresel lezzetteki arkadaşlara da katılmalarını davet ediyorum."

iha
Yayın Tarihi : 6 Mart 2008 Perşembe 14:27:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?