18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Türksoy, Türk dünyasının UNESCO'su

Türk Dünyası Gençlik Topluluğu 5. Gençlik Buluşması, hafta sonunda çeşitli etkinliklerin ardından sona erdi

16 Ekim tarihinde Karabük'te başlayan Türk Dünyası Gençlik Topluluğu 5. Gençlik Buluşması etkinlikleri hafta sonunda yapılan programlarla sona erdi.

38 ülkeden gençlerin katıldığı Türk Dünyası Gençlik Topluluğu 5. Gençlik Buluşması'nın Cumartesi günü etkinlikleri, Türksoy Genel Müdür Yardımcısı Dr. Fırat Purtaş'ın konuşmacı olarak katıldığı "Türk Dünyasında Ortak Kültür ve Sanatlar" konferansı ile başladı. Konferansı Belediye Başkanı Hüseyin Erer, Gagauz Yeri Cumhurbaşkanı Başyardımcısı Valeriu Ianıoglo, daire müdürleri ve çok sayıda öğrenci takip etti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türksoy Genel Müdür Yardımcısı Dr. Fırat Purtaş, "Kurumsallaşmayı sağlamamız gerekiyor. Bunun için konuşmamız ve tartışmamız gerekiyor. Türksoy geçmişten geleceğe atılan bir ok. Bir güneşin etrafında 6 ok var. Bu 6 ok Türksoy' un kurucularını simgeliyor. Kurucular arasında Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kazakistan kültür bakanlıkları yer alıyor" dedi.

TÜRKSOY, TÜRK DÜNYASININ UNESCO'SU
Türksoy'un 15 yıldır Adriyatik'ten Çin'e kadar kültür coğrafyası içinde bize ait olan kültür değerlerini yaşamak, yaşatmak ve anlatmak için çalıştığını anlatan Purtaş, şöyle konuştu: "Çok önemli etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Adriyatik'ten Çin'e kadar uzanan bu köklü kültür coğrafyasında Türksoy'u, Türk Dünyasının UNESCO'su olarak görüyoruz. Hedefimiz, Türksoy'u dünyada en az UNESCO kadar tanıtımını sağlamak. Kültür mirasımız birbiri ile aynı ama tanıtılması gerekiyor.

Sanal Müze kurabileceğimizi düşündük ve çalışmalara başladık. Erozyona uğramaya yüz tutmuş değerlerimizi elde tutmak için çalışıyoruz. Küreselleşme kaçınılmaz bir gerçek. Bu yüzden Köroğlu yerine Robin Hood, Aslı Kerem'den önce Romeo ve Jüliet'i hatırlıyoruz. Küreselleşmenin dayatması işte bu noktada ortaya çıkıyor. Okul ve kitle eğitim araçları tarafından verilen eğitim çok önemli. Sorunların tespiti ve bu sorunların çözülmesi için öneriler verilmesi Türksoy'un en önemli hedefidir."
Aynı gün yapılan konferansın ikinci oturumuna konuşmacı olarak İstanbul Gençlik Spor İl Müdürlüğü Basın ve halkla İlişikler Müdürü, Türk Dünyası Güreş Turnuvaları ve Şöleni Koordinatörü Ahmet Tüzün katıldı.

Tüzün de "Türk Dünyasında Ortak Sporlar" konusunda katılımcılara bilgi verdi.
Karabük Üniversitesi Konferans Salonunda yapılan konferansın 3. oturumunda ise Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kazakistan gibi çeşitli ülkelerden gelen iş adamları tarafından "Türk Dünyasında Ortak Ticaret" konusunda katılımcılara bilgi verildi.

Kardemir gezisinin de gerçekleştiği etkinlikte Avrupa Türkleri, Kafkasya Türkleri, Ortadoğu Türkleri ve Türkiye Cumhuriyeti'nin de katıldığı davetliler Halı Saha Futbol Turnuvası'nda bir araya geldi. Pazar günkü programında ise Bulak Mencilis Mağarası, Safranbolu Hıdırlık Kalesi, Kaymakamlar Konağı, Hükümet Konağı gezildi. Etkinliklerin Karabük ayağı kapanış kokteyli ile sona erdi.

Türk Dünyası Gençlik Topluluğu 5. Gençlik Buluşmasının son ayağı yarın (Pazartesi) Ankara'da TBMM tören salonunda hazırlanan sonuç bildirgesinin okunması ve Anıtkabir ziyareti ile tamamlanacak.

iha
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2008 Pazar 18:44:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?