18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Vergili'ye İran'dan kutlama

29 Mart seçimlerinde en yakın rakibi AK Parti Karabük Belediye Belediye Başkan adayı Hüseyin Erer'i 515 oy farkla geçerek Belediye Başkanlığı'nı kazanan MHP'li Rafet Vergili'ye uluslararası ilk tebrik İran'dan geldi.


İran'ın Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Mohammed Kazem Maleki ve İran'lı işadamı Hossein Soudmand ile birlikte Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili'yi makamında ziyaret ederek 'hayırlı olsun' dileklerinde bulundu. Ziyaret sırasında bir açıklama yapan Belediye Başkanı Rafet Vergili, kendisinin de ayrıca bir işadamı olarak yıllardır İran'la çalıştığını ve en son seçim öncesi İranlı işadamı ortağı ile birlikte Karabük'te dev fabrika'nın temelini attıklarını hatırlattı. Vergili, şu anda İran'da da bir hayli Karabüklü işçinin çalıştığını ifade ederek, "İlişkilerimiz daha iyi olacak. İranlı'larla büyük çapta işbirliği yapacağız. Türkiye eğer bu dünya krizinden etkilenmeyecekse en az şekilde etkilenecekse İran ile bağlarımızın çok daha iyi yapılması lazım. Burada şöyle bir handikap var mutlak suretle Ahmet Nejat'ın söylemiş olduğu gibi bankacılık sisteminin kendi arasında bir düzene girmesi lazım. İran ve Türkiye'nin parası iki ülke arasında kullanıma geçmesi lazım. Bu da devletin alacağı bankacılık programıdır. Ben buna inanıyorum ki bu program Türkiye ile yapılsın, Türkiye'de ekonomik krizin yüzde 20'si gibi bir rahatlama olur. İki ülke kendisini kardeş ülke olarak kabul ediyor. Ama, geçmişin imajları zaten silinmek üzere. Ben şimdi söyleyeceğimi her yerde belirtiyorum şu anda Ataşe'nin yanında tekrar söylüyorum. Benim gitmiş olduğum Avrupa ülkeleri de dahil, uzak doğu ülkeleri de dahil, en güvenilir ülke İran'dır. İran'da kesinlikle sokağa çıktığın zaman 'siz kimsizin' diye kimse sormaz. Gecede gündüzde. Can güvenliği olarak en rahat ülkelerden bir tanesi İran'dır. Ben yıllardan bu tarafa ticaret yapıyorum, ne ticaretimden zarar çekmedim nede güvenlik olarak hiçbir sıkıntı çekmedim. Bir Cezayir yerine İran her zaman tercihimdir. Ben 1989 yılından bu tarafa fiili ticaret yapıyorum. Bir tek ticaretimde itilaf yaşamadım. Ticareti kuraları içinde yaptık. Ticareti ne kadar kuralları içerisinde yaparsanız yapın bir Avrupa ile yaparken veya Kuzey Afrika ile yaparken istismara uğrarsınız. Biz İran'da böyle bir istismara uğramadık" dedi.


İran Ticaret Ataşesi Mohammed Kazem Maleki ise 28-29 Nisan tarihlerinde İran'da yapılacak Ticaret Sempozyumu'na davet etti. Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Rafet Vergili işlemeli vazo hediye ederken, İran Ticaret Ataşesi ise işlemeli İran tepsisi ve İran safran'ı hediye etti. Ateşe daha sonra Karabük Ticaret ve Sanayi Odasını Başkanı Pehlivan Baylan'ı ziyaret etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2009 Pazartesi 17:35:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?