18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Ya hapis, ya ücretsiz çalışma

Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından üç yıl önce yasa gereği oluşturulan Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü tarafından değişik infaz yöntemleri uygulanıyor.


Kısa süreli hapis cezası, suçlunun kişiliğine, sosyal ve ekonomik durumuna, yargılama sürecinde duyduğu pişmanlığa ve suçun işlenmesindeki özelliklere göre kamu yararına ücretsiz çalışma cezasına çevrilebiliyor.

TCK ilgili bu hükmü artık tüm mahkemelerde uygulanıyor
Türk Ceza Kanunun 50/1-f maddesi gereğince verilen kamu yararına ücretsiz olarak çalıştırma seçenek yaptırımları her gün biraz daha genişleyerek devam ediyor. İlk olarak Temmuz 2007 yılı itibarıyla Karabük Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü'ne gelmeye başlayan kamu yararına çalıştırmaya yönelik mahkeme kararları çerçevesinde 2009 yılı ilk altı ay itibarı ile toplam 5 hükümlü muhtelif kamu kurumlarında toplam bin 288 saat çalıştırıldı ve halende çalıştırılmaya devam ediyor.


Hükümlüler Karabük İl Müftülüğü, Karabük Adalet Sarayı, Karabük Yücel huzur evi Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinde temizlik, bakım onarım, çevre düzenlemesi, yaşlıların bakımı hizmetlerde çalıştırılıyor.


Türkiye'de yeni uygulamaya başlayan alternatif ceza sistemi olan Denetimli Serbestlik Sistemi, hakim kararına bağlı olarak ilgili yasa gereği verilirken, hükümlüler ise bu uygulamadan gayet memnun. Cezalarını bu şekilde infaz eden hükümlüler, işlemiş oldukları suçtan pişmanlık duyduklarını, ailelerinden ayrılmadan cezasını kamuya yararlı bir işte çalışarak yerine getirmekten memnuniyet duyduklarını belirtiyorlar. Diğer yandan TCK 50. maddesi gereği denetimli serbestlikten yararlanan hükümlüler bundan
böyle Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılacak görüşmeler neticesinde müstahdem ihtiyacı hissedilen okullarda da görevlendirileceği bildirildi.

İha
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 16:14:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?